Skocz do zawartości
DirtZ

Nie Wstaje,skonczyły Mi Sie Pomysly

Rekomendowane odpowiedzi

Trafił do mnie komputer, z którym jest nastepujący problem. Nie chodzi :mur: Odpalam, wentyle chodzą i nic poza tym. Żadnych piknięć. Jest to athlon 1ghz na płycie shuttle ak11, ma tam jedną kostke ramu 256mb(sdr) do tego gf 4mx 440 i dysk seagate 40gb.

Zasilacz jest w porządku sprawdzałem na innym sprzęcie. Mobo? Kondensatory w stanie wizualnym idealne. Clear cmosu nic nie dawał. Próbowałem go odpalać tylko z grafika, potem z ramem z dyskami i bez. Blah nic nie pomagało.Zdjąłem radiator, ogladam procka. Rdzeń jest lekko skubniety w rogu. Na pytanie do właściciela czy coś majstrował przy radiatorze i procku odpowiedział, że nie. foto <- rdzeń nie wyglada aż tak źle. Naprawde ten wyglada na zmasakrowanego przy tym co leży u mnie na biurku.

Jakieś pomysły? :)

edit: zapomniałbym, ram sprawdzany memtestem na innym sprzęcie, dysk też w porządku.

Edytowane przez DirtZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby skołować sprawną płytę i procek.

Dokładnie. Niedawno miałem podobny problem. Zmieniałem chłodzenie na moim Duronie 900 i płycie ECS k7s5a. Po zmianie jak poskładałem wszystko do kupy - kicha - te same objawy co u ciebie (wentye się kręcą ale nic sie nie dzieje). Myśle:pewnie uwaliłem procka. Żeby sie upewnić pożyczyłem od kumpla płyte jakiejś innej firmy (chyba MSI). Wiadomo:jeśli komp wstanie (padła moja płyta), jak nie to procek(pozostałe części w pełni sprawne oczywiście). Więc wkładam procka i o dziwo komp sie odpalił. Wprawdzie pojawiał się jakiś błąd przy starcie (chodziło chyba o starą baterie na płycie) ale udało sie odpalić windowsa więc pomyślałem że problem rozwiazany. Kupiłem płyte na allegro asrock k7s8x zakładam procka i.... to samo co na ecs-ie wiatraki chodzą nic nie działa. Wk... zdenerwowany zawiozłem kompa do kumpla co pracuje w serwisie żeby sprawdził co w końcu nie działa. Po paru dniach napisał że procek jest uszkodzony. No to kupiłem procka i mu podrzuciłem, żeby nie ryzykować przy zakładaniu radiatora (co swoją drogą jest wymyślone beznadziejnie dla socket A - jakieś zapinki badziewne). W poniedziałek sie okaże czy to koniec zabawy z kompem. Dlatego najlepiej sprawdzić i procka i płyte. Zastanawia mnie tylko jedno - czemu udało mi się go uruchomić na pożyczonej płycie - oto jest pytanie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten procek na zdjęciu z allegro jest o niebo w gorszym stanie niż ten co jest podejrzany :) to co lezy u mnie wyglada dużo lepiej.

Co do płyty, czy aby bios? :P zworka zdjeta, bateria wyjęta na 20 minut- dalej to samo :P wiec pewnie procek ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi