Skocz do zawartości
aerial

Thermalright Hr-01

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno pojawil sie nowy cooler ze stajni Thermalright. Jak wiadomo dlugo rzadzil niepodzielnie xp-120, po czym doganiac go zaczely konstrukcje z coraz wieksza iloscia heatpipeow, az przegonil go Big Typhoon (nieznacznie), az wreszcie tron na dobre objela gigantyczna Ninja i od jakiegos czasu panuje.

Dołączona grafika

Sa juz w sieci pierwsze testy z ktorych wynika ze Ninja przy nadmuchu jest wyraznie wyraznie lepsza, ale roznice zacieraja sie przy pasywie.

:arrow: test na silent pc http://www.silentpcreview.com/article290-page1.html

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i fajnie, o ile tylko H-R nie wyrwie laminatu z płyty - jest co prawda 140g lżejszy i jedynie niecały centymetr wyższy niż Ninja, ale inny rozkład masy sprawia, że działa jak dźwignia: fotka z spcr.com.

Test na Overclockers.com.

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konstrukcja ciekawa, ale ja zostane przy swojej.

mam Ninje od 2 dzionków :) przedtem miałem frezerka 64 i pro i nie zamienie Ninji na nic innego chyba że na wode :P Thermalright wygląda sympatycznie i ładnie ale Ninja jest nie tylko ładna i sympatyczna ale i wydajna i cenowo staje się coraz bardziej przyjemna :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ninja ma jedna wade (podobnie jak ten thermalright) - wysokosc. No i ew ogolne gabaryty - to wielki kloc. Sposob i dopasowanie wentyla 120x120 tez pozostawia wiele do zyczenia. Imo jeszcze sporo w ac jest do wymyslenia i wkrotce pojawi sie kolejna rewolucyjna konstrukcja, ktora albo bedzie o pare C lepsza od ninjy, albo podobnie wydajna ale mniejsza :wink:

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ninja ma jedna wade (podobnie jak ten thermalright) - wysokosc. No i ew ogolne gabaryty - to wielki kloc. Sposob i dopasowanie wentyla 120x120 tez pozostawia wiele do zyczenia. Imo jeszcze sporo w ac jest do wymyslenia i wkrotce pojawi sie kolejna rewolucyjna konstrukcja, ktora albo bedzie o pare C lepsza od ninjy, albo podobnie wydajna ale mniejsza :wink:

gabaryty ( szerokość , wysokość ) przy wydajnym chłodzeniu to norma :) w końcu musi być to ciepło szybko odbierane. Co do paczki to przed zakupem używa się 4 szarych komórek :P w AC ciężko coś nowego wymyślić.

Co do mocowania 120 mm fanka można to opatentować w/g własnej koncepcji. Ninja jest na tyle przemyślaną konstrukcją że z powodzeniem można to rozwiązać. Nowe dziecko thermalrighta w/g mnie ma kiepskie mocowanie na a64.( praktycznie jak box a z obserwacji nie jest to rewelacyjne rozwiązanie ale napewno wygodne ) Wydaje mi się że będzie słaby docisk do proca i nie bedzie takie stabilne ( 2 punktowe mocowanie + większa wysokość = większa niestabilność )

Ninja ma bardzo ładnie zachowane proporcje ( szerokość, głębokość i wysokość ) dzięki temu napewno będzie zdecydowanie stabilniejsza :)

Edytowane przez saper223

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narzekacie na gabaryty, ale przecierz cos wydajnego musi ważyc i troche mieżyc :D ale fakt zarówno ninja jak i thermalright to niezłe kloce :wink:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma to być full pasyw bez wyciągu w tylnej ściance to będziesz musiał się pogodzić z temp. w granicach 80C. Ninja jest dużo droższa, ale i dużo wydajniejsza w pasywie.

No to tak jak ze wszystkim :)

Czy to jednak Ninja czy to HR-01 praca pasywna bez wentylacji obudowy mija się z celem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nad tym chlodzeniem jest zasilacz z wenrylatorem 12cm, chcialem maly tunelik powietrzny zrobic aby zasilacz 50% powietrza ktore zasysa zasysal przez HR-01, nie bedzie oszalamiajacego przeplywu ale chyba powinien wystarczyc.

No Ninja kusi, uzywki ida za okolo 100zl, ciekawe za ile mozna kupic uzywke takiego HR-01?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli tylko masz warunki zeby zamontowac tunel, to nawet sie nie zastanawiaj. Cena HR-01 spadla w ostatnim czasie o 100 zl. W polaczeniu z Thermalright FunDuct wychodzi bardzo wydajne chlodzenie, ktore napedzane jest przez wentylator z zasilacza.

Swego czasu u mnie wygladalo to tak:

Dołączona grafika

Zasilacz Chieftec AA-101A 400W, wentylator NF-S12-800 @ 500RPM

Teraz z uwagi na HR-11 i HR-07 duo musialem obrocic HR-01 o 90* :D

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie dokladnie cos takiego chce zrobic, jednak udalo mi sie dostan Ninje wiec i tak zrobie podobnie :)

Dzieki za fote, pieknie masz to zrobione, jestem pod wrazeniem!

A mozesz zapodac foteczke jak masz obecnie, czy grafiki nie masz szans chlodzic pasywnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre rozwiaznie nie jest zle, wkoncu co stoi na przeszkodzie, zeby wykorzystac wentylatora z zasilacza do chlodzenia CPU (w komputerach biurowych spotkalem sie z takim rozwiazaniem)

Dzieki ;)

Zdjecie co prawda zrobione miesiac temu ale niestety niewiele sie zmienilo po dzis dzien..

Dołączona grafika

w miedzy czasie, wstawilem troche zmodyfikowany FUN DUCT miedzy HR-01 a NF12 na tylnej sciance.

btw. proponuje odwiedzic link z mojej sygnaturki (HR - PC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak czytalem tamten temat, wlasnie zdjecie skads bylo mi znane :)

Z Ninji raczej nic nie bedzie, wiec znow patrze na HR-01.

Wlasnie chcialbym uzyc wentyl w zasilaczu, pozbawic go grilla i wymienic na jakis cichszy, aby chlodzil CPU i zasilacz.

Ogolnie chce pozbyc sie niepotrzebnych wentylatorow z PC i troszke wyciszyc, bo obecny halas mi juz przeszkadzac zaczal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez się za dniach stanę posiadaczem tego ^^. Coś czuję że nie wejdzie do obudowy, żeby boczną klapę zamknąć. No trudno, wytnę miejsce że sie zmieści a w międzyczasie zaopatrzę się w CoolerMaster 330/331/332 :P

Do Elite 330 ten Hr-01 tez chyba nie wejdzie bez cięcia , podobno Ninja wchodzi na styk do obudów 180mm a ma 150mm wysokości.

Jestem na etapie kupna i tez sie nad tym zastanawiam.

O ile gorszy jest TR Ultra 90 od TR Hr-01 jesli chodzi o temperatury z takimi samymi wentylami 120mm. czy mozna np porównać wydajnościowo Ultrę 90 do Scythe Katany 2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Mugen wszedł, to HR-01 nie powinien mieć problemu ;)

http://i27.photobucket.com/albums/c157/Nytalith/DSCF2522.jpg

Hmm a zamkniesz boczną ściankę? ile brakuje od bocznej ścianki do Mugena w cm. Bardzo bym prosił żebys zmierzył i zrobił zdjęcie aparatem przednio-tylne równolegle do boku obudowy i tuż nad tylną ściana obudowy jak możesz. faktycznie ta Elite ma 186mm?

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety zdjęcie nie jest mojego autorstwa, ale możesz zapytać się jego autora na innym forum:

mugen+elite+czy+wejdzie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a 1 link od góry :)

A co do Elite - to sam mam zamiar zmieścić w niego Ultre 120, która nota bene jest większa od Mugena o 5mm :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka.

Właśnie przyszedł do mnie Thermalright HR-01 . Mam do Was pytanie bo zauważyłem że boczna część podstawy ta poza żłobieniem jest trochę wyższa niż środek . Czy ta boczna część jakoś dotyka do podstawki procesora bo robię szlif i nie wiem czy szlifować tylko środek czy te boczne części też. Środkowa część podstawy jest troszeczkę wklęsła w środku także ją wyszlifuję napewno.

Dołączona grafika

Ok sorry za zamieszanie da się wyszlifować wszystko elegancko , przesadziłem z tą wypukłością podstawa jest w miarę równa.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi