Skocz do zawartości
aerial

Thermalright Hr-01

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie wreszcie porządnego szlifa na lusterko.

Przed:

Dołączona grafika

Po:

Dołączona grafika

Zamontowałem HR-01 na śrubach i zwiększyłem dodatkowo docisk gumową podkładką grubości około 2-3 mm:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Wkręciłem śruby na maksa. Ale dalej wydaje mi sie że ciut za słabo. Chociaż pewnie tak ma być.

Zrobiłem testy na niewygrzanej AS5 i HR-01 pasywnie. Tylko wentyle w obudowie : przód 600 rpm , tył 1000 rpm , zasilacz ok 1200 rpm. W pokoju ok 21-22*.

Dołączona grafika

Temperatury byłyby spoko poza tym że jak dodam wentyl na 1000-1500 rpm to nie ma żadnej róznicy w dół z temperaturami. Nawet skoczy do 62* z wentylem w porównaniu do passiv. Finy sa zimne a heatpipy w stressie ledwo letnie. Letnia jest tez podstawa radiatora.

Czy tak ma być czy coś źle ten backplate i śruby zamontowałem.

Mam dylemat czy nie za mało pasty dałem bo nałożyłem inaczej niż zwykle. Znaczy rozsmarowałem tylko na cienką warstę kartą bankomatową na procu. A zawsze dawałem też taką sama cienką na spód radiatora. Tylko że to były Boxy.

Tu screen jak sie na boxie pasta odbiła:

Dołączona grafika

na boxie miałem 64* tylko że w zimie przy 18* w pokoju i kwietniu 22* na nieczyszczonym boxie około 69*.

na HR passiv tak jak napisałem wyżej 60* (21* w pokoju) a z wentylem tyle samo.

W idle HR passiv 22*, na boxie było 25* (2000rpm)

Bez wentyla temperatury nie najgorsze. Buda oczywiście zamknięta.

Jakie macie temperatury na Hr-01 lub na Ultrze 120 i powiedzcie czemu z wentylem nic nie spada temp.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mieszane odczucia co do wymiany. Kosztem 10zł zyskałem może 5 stopni w stresie, choć wiem że po obróceniu chłodzenia o 90 stopni zyskałbym więcej...

Szkoda że zaczepu S-TYPE-CLIP nie było w komplecie, bo dokupywanie zapinek zaczyna mnie już irytować ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zakupiłem HR-01 i 120mm Xthermala, jutro montuję. No i się okaże czy HR-01 wchodzi do CM330 :) .

@Leborg, właśnie też mnie czeka kupno zapinek, bo na razie planuję zamocować Xthermala na gumki :) , gdzie kupiłeś te zapinki?

Czy myślicie, że trzeba jeszcze zapodać backplate czy można montować bez niego, nie pognie mocno płyty :) ?

EDIT: Zamontowałem i szok, temperatury spadły o ok 10 stopnie przy pasywnym chłodzeniu względem boxa :) . Na boxie miałem ok 30 stopni w idle i 50 w stresie, na HR-01 pasywnie jest ok 25 w idle i 43 w stresie. Tzn nie do końca pasywnie bo z tyłu budy mam 120 mm wiatrak wyciągający powietrze. Nawet jeszcze nie odpalałem Xthermala zamontowanego na TR :) . Wygląda to mniej więcej tak:

Dołączona grafika Dołączona grafika

A teraz najlepsze. HR-01 wchodzi do Cooler Master Elite 330 :) , choć luzu nie ma w ogóle, na styk. Jak to mówią no risk no fun B-) .

Dołączona grafika

Teraz trzeba włączyć Xthermala i kręcić :) . Najgłośniejszym elementem kompa jest teraz Zalman na 7300GT, ale niedługo i to zmienię, więc wreszcie będzie cisza :) .

Edytowane przez St.Anger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Leborg, właśnie też mnie czeka kupno zapinek, bo na razie planuję zamocować Xthermala na gumki :) , gdzie kupiłeś te zapinki?

Allegro, bo to raczej nie jest popularny towar....

Tak to na razie wygląda:

Dołączona grafika

Kiedy dojdzie zapinka to poobracam wszystkie hr'y w drugą stronę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm u siebie też zauważyłem - czy fander się kręci wolno czy szybko nie wpływa to zbytnio na temperaturę procka :D mimo to dobry cooler, od fryzjera lepszy o wiele. Chyba jak kupie regulator to będe wyłączał wentyl na procku w normalnej pracy i włączał do gier o ile zajdzie taka potrzeba.

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w pasywie chodzi czy gry czy idle i temperatury są uczciwe. Niestety nie spadają po podpięciu wentyla (nici z krecenia na 4.0G) :razz:

Ja sie zastanawiam czy czasami fandera nie przełozyć na bude i scythe'a zlikwidowac (fander cichszy) i thermal niech pasywnie chodzi - w upaly sobie poradzi? jak sadzicie? scythe sprzedam i doloze do panelu

Ekhm... zdemontowałem z Thermalright'a fandera i temperatura obniżyła sie o 1*C :lol2: :lol2: te chłodzenie jest stworzone do pasywnej pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasywnie to chodzi jak skała, w ciagu 30 minut raz temperatura wzrosła o 1*C takto sie cały czas utrzymuje... ciekawe czy na czujkach ze scythe kaze master będzie skakać czy nie :lol2: :lol2: - po 14 godzinach, jak wiadomo temperatura w Krakowie dzis niska nie byla - 32*C procesor, 23*C rdzenie... ocencie sami :unsure: a i tak zamowilem zapinke pod wentyl 120mm niech sobie tam siedzi fander bedzie najwyzej wylaczony jak bedzie w pasywie ok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co zapinka do wentylatora? Nie taniej i lepiej zamontować to na opaski uciskowe?

Mnie czeka jutro szlif, bo podstawka wygląda tragicznie po prostu :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada to interesujaco. Pytanko - czy jest sens dokladac do wersji Plus?

Kusi mnie, zeby zalozyc cos pasywnego; niby Acutake glosny nie jest, ale jak to mowia - apetyt rosnie w miare jedzenia ;)

Obecnie na CPU mam Katane Cu + Acutake 92mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi

Jesli Acutake na tej Katanie kreci sie ze slyszysz szum powietrza to mozna sie zastanowic nad Plusem ze 120mm@5v. W innym przypadku - powiedzmy ze pasywnosc na CPU odbije sie na potrzebie mocniejszego wywalania nagrzanego powietrza zeby utrzymac temp w ryzach w cieplejsze dni [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki z SPCR obudzili się z zimowego snu i zrobili 3016270[/snapback]

Wyglada to interesujaco. Pytanko - czy jest sens dokladac do wersji Plus?

Kusi mnie, zeby zalozyc cos pasywnego; niby Acutake glosny nie jest, ale jak to mowia - apetyt rosnie w miare jedzenia ;)

Obecnie na CPU mam Katane Cu + Acutake 92mm.

Pasywny C2D to raczej sztuka dla sztuki i na dłuższą metę nie ma sensu, bo jak pisał Orgiusz w lecie bez nawiewu szybko robi się bardzo ciepło - nie tylko na samym procu ale i w okolicach socketu. Minimalny nawiew (~500 obrotów) i po kłopocie.

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wyniki dosc ciekawe - czyzby mieli egzemplarz o idealnie plaskiej podstawce?

A i jedna jeszcze uwaga costi - IMHO nie da rady u Ciebie pasywny HR-01 ze wzgledu na wysoce nieefektowne zagranie DFI z plomba na chlodzeniu chipsetu. Gdyby nie to mozna by atakowac na podmiane na HR-05 i cieszyc sie w budzie tylko 3 wentylatorami @5v ( front, tyl i PSU ) [; No i moze @9v przy temp powietrza >25*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam HR-05 SLI w szufladzie - teoretycznie stanowisko Extrememem jest takie, ze nie zwracaja uwagi na plombe dopoki chipset nie jest ukruszony...

Ale wszystkim dzieki za info, dam sobie w takim razie spokoj poki co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajnie - SLI by bylo odchylone w strone grafiki, na oko powinno wejsc. Ew. rownolegle do jedynki w ktoras strone moze by sie udalo.

Najpierw jednak zaczne od najprostszego rozwiazania, czyli kontrolera obrotow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomyliles zelastwa w rece i nie zamontowales przypadkiem bro na sockecie?

Ni! Wtedy chyba byłoby wydajniej? xD

Po szlifie temperatura spadła u mnie o 10stopni ( przy tej samej temp. pokojowej) - bez komentarza. <_<

Fot nie wrzucę, bo przy burdelu z papierem wodnym raczej nie myślałem o ich robieniu ;]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toaletowym :P

W zależności od stanu radiatora. Ja użyłem 1000, 1500 i 2000.

Jeżeli jest jak kartoflisko to 500,1000,1500,2000.

Jeżeli jest równy to 1500 i 2000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni! Wtedy chyba byłoby wydajniej? xD

Po szlifie temperatura spadła u mnie o 10stopni ( przy tej samej temp. pokojowej) - bez komentarza. <_<

Fot nie wrzucę, bo przy burdelu z papierem wodnym raczej nie myślałem o ich robieniu ;]

Skoro tak te tempy leca to moze u mnie tez by sie szlif przy jakiejs tam okazji sprawdzil ;D jakim dokladnie papierem to robicie?

No no dziesiec stopni to nie w kij... Tylko zeby teraz kazdy nie rzucal sie na szlif nawet rownej postawiki i pozniej plakal o roznicy <5*C.

Mnie swojego nie chce sie nawet obracac w budzie a co dopiero mowic o szlifie ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi