Skocz do zawartości
Gessle

Konflikt Sieciowek...

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam (chyba) dosyc dziwny problem z kompem. Otoz po przeniesieniu kompa do nowej obudowy (nie jestem orlem, wiec pewnie tu popelnilem blad) nastapil jakis dziwny konflikt miedzy sieciowkami (mam dwie: jedna do internetu[1], druga laczy mnie z kompem brata[2]). Caly problem polega na tym ze komp sie dziwnie zachowuje, np gdy wsadze sama [2] do najnizszego slota w plycie glownej i wloze do niej kabel od netu to komp zaraz po zaladowaniu windowsa resetuje sie, tak samo bylo w przypadku kilku innych ulozen obu, czy jednej tylko karty. Z czego moze to wynikac? Ktoras karta jest uszkodzona? Czy moze istnieje jakas regula przy wkladaniu kart do slotow (mam jeszcze karte SBlive)?

Oprocz tego z obudowny wystaje mi kabel z nastepujacymi wtyczkami: (mic), (S-R), (S-L), (VREF). Nie podlaczalem go bo w poprzedniej obudownie go nie bylo i nie wiedzialem gdzie go teraz podpiac:) moglby ktos powiedziec do czego sa te kable i powiedziec gdzie je ewentualnie wpiac?:)

Nie dziala mi tez termometr (choc kabel ktory mierzy temerature zwisa sobie swobodnie) znajdujacy sie w przedniej sciance obudowy- ktorys z powyzszych kabli za to odpowiada?

Edytowane przez Gessle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podpinania kabli od termometru to powinieneś mieć to w manualu, a co do sieciówki to chyba masz ją uszkodzoną. Sieciówka nie powinna robić konfliktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze nam powiedz jaką masz płytę główną.

Swego czasu miałem u siebie podobną sytuację na NF2 Epoxa. Gdy zmieniałem ustawienia sieci i robiłem OK przy włożonym kablu następował reset kompa. Jeżeli kabel sieciowy był wypięty wszystko było OK. Rozwiązaniem okazało się zainstalowanie nowej wersji sterów do nForca i teraz jest już bez problemów. Spróbuj skonfiguroawć sieć bez wpiętych kabli sieciowych, uruchom ponownie kompa i dopiero podepnij kable. Może to coś pomoże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta glowna- gigabyte 8IPE1000.

@greg505 - tzn w te same sloty? ta od netu jest na pewno w tym samym slocie, na samym dole. Co do drugiej to juz nie mam pewnosci, bo przekladalem ja kilkanascie razy w poszukiwaniu ulozenia dzieki ktoremu komp nie bedzie sie resetowal. Teraz sie nie resetuje, ale nie moge z drugim kompem nawiazac polaczenia, tzn net na obu jest, ale juz plikow zadnych po kablu nie przesle (choc skonfigurowalem siec tak jak zawsze).

Dodam jeszcze ze po przenisieniu kompa w nowa obudowe byl robiony format dysku na moim kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi