Skocz do zawartości
paweueck

[hard Help] Acer - Dzwiek Sie Tnie + Lappy Zwolnil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam spory problem:

stawialem system w nowym Acerku (3614 WLMi) juz po raz trzeci, poniewaz za kazdym razem byly pewnie problemy - dzwiek tak sie przycinal ze nie dalo sie sluchac muzyki. Na poczatku myslalem ze to wina sterownikow, ale instalowanie najnowszych wersji sterownikow AC'97 nie pomoglo, potem myslalem ze jakis program spowalnia mi prace kompa i wchodzi na dzwiek - moje podejrzenia padly na Nortona Anty Vir. i na firewalla (ZA). Myslalem ze uruchamiaja sie jakies dodatkowe procesy ktore zajmuja potrzebna pamiec lub cos w tym stylu ale w Menadzerze Zadan nic nie zauwazylem. W koncu postanowilem dokladnie przesledzic proces instalacji i sprawdzic w ktorym momencie dzwiek sie wylozy. Zrospaczony po raz trzeci wzialem sie za instalowanie WinXP z nadzieja ze uda mi sie zloalizowac przyczyne. Caly czas maksymalne skupienie, restartowanie kompa itd i ciagle testy dzwieku Winampem. Ku mojemu zdumieniu okazalo sie ze tym razem wszystko bylo ok a ja mialem postawiony system z zainstalowanymi prawie wszystkimi programami.

Niestety, po calym dniu korzystania z laptopa okazalo sie ze musze cos tam jeszcze doinstalowac z mojej plytki DVD na ktorej mam pelno instalek programow. Wlozylem plytke do napedu i podczas przegladania jej zawartosci system sie zawiesil. Nic nadzwyczajnego pomyslalem sobie, w koncu to win a plytka moze gdzies jest porysowana. Odwiesil sie jakos moj laptopik po czym okazalo sie ze brakuje ikonki stacji DVD w Moim Komputerze. Zrestartowalem go i ikonka wrocila na swoje miejsce ale okazalo sie ze problem z dzwiekiem i mniejsza wydajnoscia wrocil (wszystko troche wolniej chodzi, wiatrak od procka wlacza sie czesciej niz przed pojawieniem sie problemu z dzwiekiem). Przypomnialo mi sie ze zwiecha z powodu stacji DVD miala miejsce za kazdym razem, tak wiec to jest na pewno przyczyna moich problemow. Kolejne restarty niestety nie poprawiaja systuacji...

Co moge zrobic aby lappy wrocil do swojej normalnej pracy?

Edytowane przez paweueck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem pewien ale moze to pomoze - sprawdz czy pomocniczy kanal IDE masz na Ultra DMA 2 czy na PIO. jak na PIO to przestaw na UDMA2. ja mialem cos takiego - byle co robilem a zuzycie procesora na 100% prawie bylo. (jakby co: Moj Komputer -> wlasciwosci -> Sprzet -> Menedzer Urzadzen -> Kontrolery IDE/ATA -> Pomociczy Kanal IDE -> Wlasciwosci -> Ustawienia Zaawansowane... ufff) powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mozna bylo zmienic wartosci, ale ktos poradzil mi zeby calkowicie usunac kontroler IDE i to pomoglo. Tylko ze niestety dwukrotnie potem musialem restartowac: raz po usunieciu - aby zmiany zostaly wprowadzone, a drugi raz, kiedy po uruchomieniu znalazl z powrotem HDD i DVD - aby zmiany zostaly wprowadzone ;) Cos mi sie wydaje ze przyjdzie mi jeszcze nie raz usuwac ten kontroler...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mozna bylo zmienic wartosci, ale ktos poradzil mi zeby calkowicie usunac kontroler IDE i to pomoglo. Tylko ze niestety dwukrotnie potem musialem restartowac: raz po usunieciu - aby zmiany zostaly wprowadzone, a drugi raz, kiedy po uruchomieniu znalazl z powrotem HDD i DVD - aby zmiany zostaly wprowadzone ;) Cos mi sie wydaje ze przyjdzie mi jeszcze nie raz usuwac ten kontroler...

Mozesz tez przedytowac rejestr wg. tej strony. U mnie zadzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi