kanathea Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) podziekowania: *Dla usera "konio68" za udostepnienie materialow do wgladu publicznego *Dla innych userow forum ktorzy pokazujac swoje dziela zmotywowali mnie do dzialania Jest to moja pierwsza przygota z przerabianiem budy - na tym sie napewno nie skonczy... _________________ Zalozenie bylo proste: *wyczyscic front z niepotrzebnych pierdół z serii diody buttony i inne rzeczy ktore dala fabryka *umieszczeniu panelu informacyjnego opartego na matrycy LCD *rozwiazanie problemu LAN'owych spotkan w gronie znajomych (zamontowanie switcha na stale w budzie) Pora na zdjecia: buda przed ujrzeniem ostrych narzedzi ________________________________________________________ wstepne wyciecia + umieszczenie matrycy ________________________________________________________ dorzucenie brakujacych elementow ________________________________________________________ usuniecie buttonow i diod z frontu ________________________________________________________ przygotowanie miejsca pod buttony ________________________________________________________ zamontowanie buttonow ________________________________________________________ Zagospodarowanie powierzchni na miejscu maskownicy USB ________________________________________________________ rezultat ________________________________________________________ Fotki pogladowe ________________________________________________________ Koszta przerobienia budy 100 pln - matryca 30 pln - switch 11 pln - 0,5kg szpachli gladkiej 8 pln - 0,2kg szpachli z wolknem szklanym 12 pln - Lakier czarny w aerozolu 15 pln - papier scierny o gramaturze 100, 240, 300 i jakis bardzo drobny znaleziony w OBI >600 do tego dojda koszta wykonania kontrolera LCD ... i to byloby na tyle ;) Edytowane 23 Stycznia 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 jak na poczatek calkiem fajnie. LCD super sprawa :) Pomysl ze swithem tez nieglupi, tylko jak wpinac kable, trzeba bude otwierac czy bedziesz cos z tym kombinowal ? rozumiem ze po zakonczeniu eliminacji dopracujesz moda, tzn dopracujesz front zeby nie wygladal jak cos potraktowane szpachla i papierem sciernym ;) P.S. cos ci sie chyba grafa kaszani :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ig00rek Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zapowiada się ciekawie, tylko chyba łatwo będzie to zepsuć jakimś nieprzemyślanym dodatkiem, ale może z tego być fajny mod. Jakie były koszty wykonania kontrolera LCD?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Bardzo dobry pomysl ze switchem :) Poczatek prezentuje sie juz dosc elegancko, podobaja mi sie te guziczki z boku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) @keiename - beda zrobione przedluzki ( 8 kabli wpietych w switcha na stale i doprowadzonych do wolnej przestrzeni nad zasilka kable beda zakonczone zenskimi gniazdkami rj45 z wyjsciem na tyl (zeby widok kabli nie razil)) a co do grafy to poczciwy 4800Ti na swieta mi psikusa zrobil i postanowil dorzucic cos od siebie ;/ @ig00rek- wiecej dodatkow juz nie bedzie - szlif, lakierowanie i polekra a co do kontrolera to nie mam pojecia ile za to wyjdzie bo ja nie jestem w stanie tego zrobic - zapraszam cie do topicu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=140119 Edytowane 15 Stycznia 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 przesadziłeś z tym wstępem, modzik fajowo się zapowiada :) widzę tu chęć zrobienia czegoś fajnego a nie typowy "polski modding" choć mamy wielu zdolnych modderów lecz każdy wie że roi się od tematów "okno&katoda mod" ja czekam na więcej front fajny bo w miarę prosty i funkcjonalny :] buda będzie oczywiście cała maźnięta kolorkiem? bo jest troszkę zdezelowana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik154 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 jak dla mnie ciekawie sie zapowiada. PS. Co do grafiki to nie lepiej już jakiegoś wysłużonego Gf2 zaaplikowac niż męczyć sie na tych artach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 no a mi póki co się nie podoba, przed ukazaniem frontu trzeba było go chociaż pomalować, a tak to szpachla wszędzie...póki co czekam na dalszą część prac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 @Radek_BVB - faktycznie troche ostro napisane ale nie mam zamiaru byc sponiewierany za to ze wlozylem cos od siebie w kompa jak to robia niektory osoby z wielka chcecia przyjme czyjes zdanie jezeli je po ludzku wyrazi ze mu sie nie podoba bo to bo tamto a nie rzuci sie jeden z drugim po ciezkim dniu po to by zaorac tak ze czasami rece opadaja co do farby to na poczatku planuje sam front - a jezeli sie bedzie mocno gryzl ze srebrnym albo bedzie za duzy kontrast to napewno cos sie rzuci na cala bude @DoctorPulse- uwierz mi nie chcialbys tego zobaczyc po wstepnej probie malowania, ciekawosc mnie zzerala jak farba pokryje/wypelni rysy powstale podczas szlifowania - otoz wcale nie wypelnila, wyglada to jeszcze gorzej niz ze szpachla na wierzchu - celowo nie zamiescilem photek z proby malowania. Calosc dokladnie wyszlifuje i potem rzuce lakier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 heh, no czasem ludzie znajdują tutaj upust swoim zszarganym nerwom ;] ale to że włożyłeś coś więcej od siebie to jak najbardziej plus dla Ciebie :) mam nadzieje że zobaczę jakieś ciekawe rozwiązania ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) @Radek_BVB - faktycznie troche ostro napisane ale nie mam zamiaru byc sponiewierany za to ze wlozylem cos od siebie w kompa jak to robia niektory osoby z wielka chcecia przyjme czyjes zdanie jezeli je po ludzku wyrazi ze mu sie nie podoba bo to bo tamto a nie rzuci sie jeden z drugim po ciezkim dniu po to by zaorac tak ze czasami rece opadaja co do farby to na poczatku planuje sam front - a jezeli sie bedzie mocno gryzl ze srebrnym albo bedzie za duzy kontrast to napewno cos sie rzuci na cala bude @DoctorPulse- uwierz mi nie chcialbys tego zobaczyc po wstepnej probie malowania, ciekawosc mnie zzerala jak farba pokryje/wypelni rysy powstale podczas szlifowania - otoz wcale nie wypelnila, wyglada to jeszcze gorzej niz ze szpachla na wierzchu - celowo nie zamiescilem photek z proby malowania. Calosc dokladnie wyszlifuje i potem rzuce lakier Zanim pomalujesz lakier pomaluj szpachlę podkładem w sprayu i po wyschnięciu oszlifuj papierem wodnym o gramaturze 800. W ten sposób powinieneś pozbyć się dziurek i rys(oczywiście jeżeli nie sa wielkie). A ja na twoim miejscu zrobiłbym to inaczej. Obszyłbym przedni front czarna skórą(ale bardzo gładką, bez żadnych perforowań)i w okół panelu LCd wyszył podwójną czeroną nicia tak jak są szyte na bokach skórzane tapicerki w samochodzie!!Zwykły tapicer powinien ci to zrobić. Nikt tego nie ma, jest unikalne i stosunkowo szybsze w zrobieniu niż wyszlifowanie szpachli(wystarczy butapren i skóra!!) :) Edytowane 15 Stycznia 2006 przez Patrox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PSYLO Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Całkiem fajnie :) LCD rlz :) A co to masz za sieczkę na ekranie? :P Czyżby karta graficzna umierała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 ciekawosc mnie zzerala jak farba pokryje/wypelni rysy powstale podczas szlifowania - otoz wcale nie wypelnila, wyglada to jeszcze gorzej niz ze szpachla na wierzchu - celowo nie zamiescilem photek z proby malowania Przejdz sie do jakiegos sklepu z lakierami samochodowymi, albo poszukaj na allegro takiego specyfiku, ktory nazywa sie "szpachla w sprayu". Oszczedzi ci to wiele problemow. Fajna sprawa z guzikami, LCD to juz konkretny majstersztyk. Doczytalem, ze lakier czarny, ale mat czy polysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 pomysl ze skora bardzo oryginalny :) LCD fajne tylko ciekawe i sobie licza za zlozenie sterownika do niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 sam uklad sterujacy s1d1xxxxxxx to koszt kolo 50 pln - zamowienie wynosi minimum 100 z tego co pisal konio68 wiec trzeba zamowic dwa. co do farby to narazie polysk ale jak za bardzo bedzie sie swiecic to zmienie na matowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Obszyłbym przedni front czarna skórą(ale bardzo gładką, bez żadnych perforowań)i w okół panelu LCd wyszył podwójną czeroną nicia tak jak są szyte na bokach skórzane tapicerki w samochodzie... taaa, skora koniecznie pomaranczowa, a na panelach bocznych dodal naklejki: Powered By: Remus, Koni, Brembo, OZ, Turbonetics, Toyo... @kanathea - po wstepie widac ze pijesz do mnie. Nie boj sie, przyjdzie czas na twoja obudowe, Od Ciebie zalezy jaka bedzie moja opinia. Poki co zapowiada sie konkretnie, wiec zycze Ci powodzenia w dalszych pracach, no i czekam na efekty na fotkach. I nie mowie tego zlosliwie - na serio. No i lacze sie w bolu sesji egzaminacyjnej :P tak sie sklada ze tez mam ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 ... taaa, skora koniecznie pomaranczowa, a na panelach bocznych dodal naklejki: Powered By: Remus, Koni, Brembo, OZ, Turbonetics, Toyo... @kanathea - po wstepie widac ze pijesz do mnie. Nie boj sie, przyjdzie czas na twoja obudowe, Od Ciebie zalezy jaka bedzie moja opinia. Poki co zapowiada sie konkretnie, wiec zycze Ci powodzenia w dalszych pracach, no i czekam na efekty na fotkach. I nie mowie tego zlosliwie - na serio. No i lacze sie w bolu sesji egzaminacyjnej :P tak sie sklada ze tez mam ten problem Buraku, napisałęm że skóra ma być czarna( elegancka). Jak nie dowidzisz to idz do okulisty bo ten cię oszukuje. A co do naklejek w styli remus to naklej je sobie na tego twojego trupa co masz w opisie. Jesteś jednym z młodszych stażem na tym forum a uważasz się za Boga. Odpuśś sobie bo twoje głupie dogadywania świadczą tylko o niskim poziomie inteligencji!!!!!!! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 @patrox - nie rob OT. Chcesz podyskutowac to masz moje namiary na karcie, ewentualnie PW. @kanathea - na jednym ze zdjec cos mi nie pasuje z tylem obudowy. Tak jakbys wysunal trzymak kart bardziej na zewnatrz? To bylo tak fabrycznie czy to twoje dzielo? Mozesz mi napisac co to bylo i dlaczego teraz jest tam dziura? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 @Carl0s - chodzi ci o ten otwor kolo wiatraczka ? to bylo takie utrudnienie fabryczne przy wyciaganiu kart rozszerzen wiec odkrecilem na stale - a poza tym przysparzalo duzo klopotow bo wpadalo w wibracje wydajac z siebie dziwne dzwieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 czyli obudowa ma tak jakby fabrycznie cofniety trzymak na karty rozszerzen? A to ci dopiero patent... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) Juz sie pogubilem o co ci chodzi :) musisz zadowolic sie zdjeciami @DoctorPulse - troche pomalowane - podoba ci sie teraz :D ? Edytowane 16 Stycznia 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 tez mam taki cofnięty trzymacz_na_karty_rozszerzeń :) który ma dodtkowa blaszkę zaślepiającą... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 czyś ty to plakatówką malował? ;) użyj podkładu i na to 2-3 warstwy farby... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 (edytowane) najpierw marudzi ze niepomalowane :) a teraz czepia sie farby :) tak zle i tak nie dobrze... Edytowane 20 Stycznia 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 czyś ty to plakatówką malował? ;) użyj podkładu i na to 2-3 warstwy farby...Zgadzam się w 100%. Najpierw trzeba uzyć podkład(może być nawet w spraju) a potem zmatowac na mokro i malować. Inaczej wyjda wszystkie rysy, tymbardziej będzie je widać jak będziesz chciał pomalowac na czarno :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 http://allegro.pl/show_item.php?item=80583225 Czyli kupuje cos podobnego (nie wiem czy dobrze zrozumialem - jak narzuce podklad to nie bede musial sie tak przykladac do zeszlifowania rys) i to samo pokryje i wypelni rysy. A jak sie ma sprawa z przyjmowaniem farby? z podkladem i bez niego? Jest jakas zasadnicza roznica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 http://allegro.pl/show_item.php?item=80583225 Czyli kupuje cos podobnego (nie wiem czy dobrze zrozumialem - jak narzuce podklad to nie bede musial sie tak przykladac do zeszlifowania rys) i to samo pokryje i wypelni rysy. A jak sie ma sprawa z przyjmowaniem farby? z podkladem i bez niego? Jest jakas zasadnicza roznica? Nie do końca, podkłąd zaleje ci rysy nie większe niż wykryte jak przejedziesz paznokciem. Zawsze w takich przypadkach jeśli chcesz to zrobic dobrze to kupujesz szpachce wykonczeniową albo szpachle natryskową a potem dopiero podkład. Co do podkładu to ok, nie jest to samochód także w zupełności taki wystarczy.Reasumując, jak rysy nie są na tyle wyczuwalne pod paznokciem, wal podkłą śmiało. Jeśli są to kup papier ścierny 500 na sucho i dopieśc jeszcze. Pamiętaj ,że musisz się przyłozyć bo na czarnym kolorze każda ryska wyjdzie.Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 o tym sie juz przekonalem :) wystarczy spojrzec na zdjecie frontu po lekkim malowaniu - ale dzieki za informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRaBaRz.oS Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 @kanathea - Qpiłeś już może ten scalak do tego LCD ?? bo ja se pragne taki LCD Qpić to scalam mi sie też przyda a Ty i tak musisz 2 zamówić :) aha pytanie najażniejsze: gdzie wyrwałeś ten LCD bo to pewnie taki jak ma konio ?? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 (edytowane) LCD'ka wyrwalem z allegro za 100,- a kontrolery sa juz kupione - qmpel rownoczesnie uruchomil ten sam projekt _________________ edited: Prace nad obudowa beda prawdopodobnie wstrzymane, front sie sfochal - podczas malowania farba mi sie bezczelnie rozplywala a na koncu wyszly bable (front byl odtluzczany benzyna ekstrakcyjna) Jakie ew. propozycje co z tym zrobic ? _________________ edited: Klamka zapadla - buda zostala dawca organow dla BT (troche sie wkurzylem jak po takim wysilku glupia farba focha strzelila) ale nie zniechecilem sie ta porazka - wyciagnalem wnioski next malowanie powierze osobie ktora obchodzi sie z tym codziennie Z przykroscia stwierdzam ze topic jest do zamkniecia ;/ Edytowane 26 Stycznia 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...