Skocz do zawartości
kanathea

1st M0d - Light Visual M0d - Pictures

Rekomendowane odpowiedzi

podziekowania:

*Dla usera "konio68" za udostepnienie materialow do wgladu publicznego

*Dla innych userow forum ktorzy pokazujac swoje dziela zmotywowali mnie do dzialania

Jest to moja pierwsza przygota z przerabianiem budy - na tym sie napewno nie skonczy...

Zalozenie bylo proste:

*wyczyscic front z niepotrzebnych pierdół z serii diody buttony i inne rzeczy ktore dala fabryka

*umieszczeniu panelu informacyjnego opartego na matrycy LCD

*rozwiazanie problemu LAN'owych spotkan w gronie znajomych (zamontowanie switcha na stale w budzie)

Pora na zdjecia:

Dołączona grafika

buda przed ujrzeniem ostrych narzedzi

Dołączona grafika

wstepne wyciecia + umieszczenie matrycy

Dołączona grafika

dorzucenie brakujacych elementow

Dołączona grafika

usuniecie buttonow i diod z frontu

Dołączona grafika

przygotowanie miejsca pod buttony

Dołączona grafika

zamontowanie buttonow

Dołączona grafika

Zagospodarowanie powierzchni na miejscu maskownicy USB

Dołączona grafika

Dołączona grafika

rezultat

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Fotki pogladowe

Koszta przerobienia budy

100 pln - matryca

30 pln - switch

11 pln - 0,5kg szpachli gladkiej

8 pln - 0,2kg szpachli z wolknem szklanym

12 pln - Lakier czarny w aerozolu

15 pln - papier scierny o gramaturze 100, 240, 300 i jakis bardzo drobny znaleziony w OBI >600

do tego dojda koszta wykonania kontrolera LCD

... i to byloby na tyle ;)

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na poczatek calkiem fajnie.

LCD super sprawa :)

Pomysl ze swithem tez nieglupi, tylko jak wpinac kable, trzeba bude otwierac czy bedziesz cos z tym kombinowal ?

rozumiem ze po zakonczeniu eliminacji dopracujesz moda, tzn dopracujesz front zeby nie wygladal jak cos potraktowane szpachla i papierem sciernym ;)

P.S. cos ci sie chyba grafa kaszani :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@keiename - beda zrobione przedluzki ( 8 kabli wpietych w switcha na stale i doprowadzonych do wolnej przestrzeni nad zasilka kable beda zakonczone zenskimi gniazdkami rj45 z wyjsciem na tyl (zeby widok kabli nie razil))

a co do grafy to poczciwy 4800Ti na swieta mi psikusa zrobil i postanowil dorzucic cos od siebie ;/

@ig00rek- wiecej dodatkow juz nie bedzie - szlif, lakierowanie i polekra

a co do kontrolera to nie mam pojecia ile za to wyjdzie bo ja nie jestem w stanie tego zrobic - zapraszam cie do topicu

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=140119

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesadziłeś z tym wstępem, modzik fajowo się zapowiada :)

widzę tu chęć zrobienia czegoś fajnego a nie typowy "polski modding" choć mamy wielu zdolnych modderów lecz każdy wie że roi się od tematów "okno&katoda mod"

ja czekam na więcej

front fajny bo w miarę prosty i funkcjonalny :]

buda będzie oczywiście cała maźnięta kolorkiem? bo jest troszkę zdezelowana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Radek_BVB - faktycznie troche ostro napisane ale nie mam zamiaru byc sponiewierany za to ze wlozylem cos od siebie w kompa jak to robia niektory osoby z wielka chcecia przyjme czyjes zdanie jezeli je po ludzku wyrazi ze mu sie nie podoba bo to bo tamto a nie rzuci sie jeden z drugim po ciezkim dniu po to by zaorac tak ze czasami rece opadaja

co do farby to na poczatku planuje sam front - a jezeli sie bedzie mocno gryzl ze srebrnym albo bedzie za duzy kontrast to napewno cos sie rzuci na cala bude

@DoctorPulse- uwierz mi nie chcialbys tego zobaczyc po wstepnej probie malowania, ciekawosc mnie zzerala jak farba pokryje/wypelni rysy powstale podczas szlifowania - otoz wcale nie wypelnila, wyglada to jeszcze gorzej niz ze szpachla na wierzchu - celowo nie zamiescilem photek z proby malowania. Calosc dokladnie wyszlifuje i potem rzuce lakier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Radek_BVB - faktycznie troche ostro napisane ale nie mam zamiaru byc sponiewierany za to ze wlozylem cos od siebie w kompa jak to robia niektory osoby z wielka chcecia przyjme czyjes zdanie jezeli je po ludzku wyrazi ze mu sie nie podoba bo to bo tamto a nie rzuci sie jeden z drugim po ciezkim dniu po to by zaorac tak ze czasami rece opadaja

co do farby to na poczatku planuje sam front - a jezeli sie bedzie mocno gryzl ze srebrnym albo bedzie za duzy kontrast to napewno cos sie rzuci na cala bude

@DoctorPulse- uwierz mi nie chcialbys tego zobaczyc po wstepnej probie malowania, ciekawosc mnie zzerala jak farba pokryje/wypelni rysy powstale podczas szlifowania - otoz wcale nie wypelnila, wyglada to jeszcze gorzej niz ze szpachla na wierzchu - celowo nie zamiescilem photek z proby malowania. Calosc dokladnie wyszlifuje i potem rzuce lakier

Zanim pomalujesz lakier pomaluj szpachlę podkładem w sprayu i po wyschnięciu oszlifuj papierem wodnym o gramaturze 800. W ten sposób powinieneś pozbyć się dziurek i rys(oczywiście jeżeli nie sa wielkie). A ja na twoim miejscu zrobiłbym to inaczej. Obszyłbym przedni front czarna skórą(ale bardzo gładką, bez żadnych perforowań)i w okół panelu LCd wyszył podwójną czeroną nicia tak jak są szyte na bokach skórzane tapicerki w samochodzie!!Zwykły tapicer powinien ci to zrobić. Nikt tego nie ma, jest unikalne i stosunkowo szybsze w zrobieniu niż wyszlifowanie szpachli(wystarczy butapren i skóra!!) :) Edytowane przez Patrox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawosc mnie zzerala jak farba pokryje/wypelni rysy powstale podczas szlifowania - otoz wcale nie wypelnila, wyglada to jeszcze gorzej niz ze szpachla na wierzchu - celowo nie zamiescilem photek z proby malowania

Przejdz sie do jakiegos sklepu z lakierami samochodowymi, albo poszukaj na allegro takiego specyfiku, ktory nazywa sie "szpachla w sprayu". Oszczedzi ci to wiele problemow. Fajna sprawa z guzikami, LCD to juz konkretny majstersztyk. Doczytalem, ze lakier czarny, ale mat czy polysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obszyłbym przedni front czarna skórą(ale bardzo gładką, bez żadnych perforowań)i w okół panelu LCd wyszył podwójną czeroną nicia tak jak są szyte na bokach skórzane tapicerki w samochodzie

...

taaa, skora koniecznie pomaranczowa, a na panelach bocznych dodal naklejki: Powered By: Remus, Koni, Brembo, OZ, Turbonetics, Toyo...

@kanathea - po wstepie widac ze pijesz do mnie. Nie boj sie, przyjdzie czas na twoja obudowe, Od Ciebie zalezy jaka bedzie moja opinia. Poki co zapowiada sie konkretnie, wiec zycze Ci powodzenia w dalszych pracach, no i czekam na efekty na fotkach. I nie mowie tego zlosliwie - na serio. No i lacze sie w bolu sesji egzaminacyjnej :P tak sie sklada ze tez mam ten problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

taaa, skora koniecznie pomaranczowa, a na panelach bocznych dodal naklejki: Powered By: Remus, Koni, Brembo, OZ, Turbonetics, Toyo...

@kanathea - po wstepie widac ze pijesz do mnie. Nie boj sie, przyjdzie czas na twoja obudowe, Od Ciebie zalezy jaka bedzie moja opinia. Poki co zapowiada sie konkretnie, wiec zycze Ci powodzenia w dalszych pracach, no i czekam na efekty na fotkach. I nie mowie tego zlosliwie - na serio. No i lacze sie w bolu sesji egzaminacyjnej :P tak sie sklada ze tez mam ten problem

Buraku, napisałęm że skóra ma być czarna( elegancka). Jak nie dowidzisz to idz do okulisty bo ten cię oszukuje. A co do naklejek w styli remus to naklej je sobie na tego twojego trupa co masz w opisie. Jesteś jednym z młodszych stażem na tym forum a uważasz się za Boga. Odpuśś sobie bo twoje głupie dogadywania świadczą tylko o niskim poziomie inteligencji!!!!!!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@patrox - nie rob OT. Chcesz podyskutowac to masz moje namiary na karcie, ewentualnie PW.

@kanathea - na jednym ze zdjec cos mi nie pasuje z tylem obudowy. Tak jakbys wysunal trzymak kart bardziej na zewnatrz? To bylo tak fabrycznie czy to twoje dzielo? Mozesz mi napisac co to bylo i dlaczego teraz jest tam dziura?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Carl0s - chodzi ci o ten otwor kolo wiatraczka ?

to bylo takie utrudnienie fabryczne przy wyciaganiu kart rozszerzen wiec odkrecilem na stale - a poza tym przysparzalo duzo klopotow bo wpadalo w wibracje wydajac z siebie dziwne dzwieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyś ty to plakatówką malował? ;) użyj podkładu i na to 2-3 warstwy farby...

Zgadzam się w 100%. Najpierw trzeba uzyć podkład(może być nawet w spraju) a potem zmatowac na mokro i malować. Inaczej wyjda wszystkie rysy, tymbardziej będzie je widać jak będziesz chciał pomalowac na czarno :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/show_item.php?item=80583225

Czyli kupuje cos podobnego (nie wiem czy dobrze zrozumialem - jak narzuce podklad to nie bede musial sie tak przykladac do zeszlifowania rys) i to samo pokryje i wypelni rysy.

A jak sie ma sprawa z przyjmowaniem farby? z podkladem i bez niego?

Jest jakas zasadnicza roznica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/show_item.php?item=80583225

Czyli kupuje cos podobnego (nie wiem czy dobrze zrozumialem - jak narzuce podklad to nie bede musial sie tak przykladac do zeszlifowania rys) i to samo pokryje i wypelni rysy.

A jak sie ma sprawa z przyjmowaniem farby? z podkladem i bez niego?

Jest jakas zasadnicza roznica?

Nie do końca, podkłąd zaleje ci rysy nie większe niż wykryte jak przejedziesz paznokciem. Zawsze w takich przypadkach jeśli chcesz to zrobic dobrze to kupujesz szpachce wykonczeniową albo szpachle natryskową a potem dopiero podkład. Co do podkładu to ok, nie jest to samochód także w zupełności taki wystarczy.Reasumując, jak rysy nie są na tyle wyczuwalne pod paznokciem, wal podkłą śmiało. Jeśli są to kup papier ścierny 500 na sucho i dopieśc jeszcze. Pamiętaj ,że musisz się przyłozyć bo na czarnym kolorze każda ryska wyjdzie.Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD'ka wyrwalem z allegro za 100,- a kontrolery sa juz kupione - qmpel rownoczesnie uruchomil ten sam projekt

edited:

Prace nad obudowa beda prawdopodobnie wstrzymane, front sie sfochal - podczas malowania farba mi sie bezczelnie rozplywala a na koncu wyszly bable (front byl odtluzczany benzyna ekstrakcyjna)

Jakie ew. propozycje co z tym zrobic ?

edited:

Klamka zapadla - buda zostala dawca organow dla BT (troche sie wkurzylem jak po takim wysilku glupia farba focha strzelila) ale nie zniechecilem sie ta porazka - wyciagnalem wnioski next malowanie powierze osobie ktora obchodzi sie z tym codziennie

Z przykroscia stwierdzam ze topic jest do zamkniecia ;/

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi