meeras Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) Mam pytanie, ponieważ własnie składam nowego kompa i ma on docelowo słuzyć do grafiki 3d, dość intensywnego renderingu ze sporym wykorzystaniem pliku wymiany (niestety nie mam 4gb ramu :) ) i edycji video Jaka jest praktyczna róznica w tego typu zastosowaniach pomiędzy dyskami twardymi z 8 i 16mb cache ? W jaki sposób na wydajność wpływa tu dodatkowy czynnik: sata lub sata II Pytanie moje bierze się stąd, że ceny dysków 160 gb z 16 i 8mb są porównywalne a ja mam do wyboru jeden dysk WD 160gb z 16 mb cache na sata oraz drugi o tej samej pojemności(najnowszy seagate) z 8mb cache ale na sata II Oba produkty są kuszące, ale może ktoś kto w praktyce zajmował się m.in. edycją video albo 3d ma jakieś doświadczenia w porównaniu podobnych dysków lub tych samych egzemplarzy? pzdr Meeras Edytowane 15 Stycznia 2006 przez meeras Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) Mam pytanie, ponieważ własnie składam nowego kompa i ma on docelowo słuzyć do grafiki 3d, dość intensywnego renderingu ze sporym wykorzystaniem pliku wymiany (niestety nie mam 4gb ramu :) ) i edycji video w takim razie polecam zakupic 2x 80 GB SATA i zrobic macierz RAID 0 (wyjdzie troche drozej). 8MB cache wystarczy,macierz ta napewno bedzie lepiej chodzila niz jeden dysk 160GB z 16MB na SATA2. zakladam ze plyta bedzie miala kontroler SATA z obsluga RAID Edytowane 15 Stycznia 2006 przez tOmki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeras Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 fajnie, dzięki za odpowiedz Więc na razie kupię jeden dysk a potem dokupię drugi do raida Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...