Skocz do zawartości
mak777

Wc By Mak777 Rev. 0.5 Alpha

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko :)

Postanowiłem Wam zaprezentować moje chłodzonko z którego jestem niezwykle zadowolony :) Celem było wykonanie WC jak najniższym nakładem pieniężnym :)

W skład zestawu wchodzą:

"Spider Extreme V 3.0"

Seria LX

Dołączona grafika

"Proq"

Dołączona grafika

"Kadet"

Dołączona grafika

"Atman At-305" (po przejściach ;) )

(teoretyczne 1200l/h)

Dołączona grafika

"Fander FD-120S 120mm"

Dołączona grafika

"Węże 12/16"

(jakieś z Praktiera, 4.89zł za metr, bardzo fajne i się nie łamią)

Ogólnie rzecz biorąc tak jak mówiłem, chciałem ekonomiczny układ i wydajny i moje założenia zostały w pełni spełnione :) Narazie wszystko wygląda jak wygląda, ale złożenie tego zajeło mi 1-2h :) W sumie jest to jeszcze trochę prowizorka ;) No ale dlatego nazwałem ją wersją ALPHA ;) Muszę dodać że bloczki spisują się poprostu świetnie! Jak na te ceny to naprawdę, POLECAM :)

Dobra, pora na fotki, przepraszam za jakość ale ciemno już było i zmęczony, niedługo wstawię lepszej jakości jak znajdę trochę czasu.

Zdjęcia zamieszczę w spoilerze żeby łatwiej było przeglądać temat :)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zapraszam do komentowania i sugesti :) Tak jak napisałem, jest to wczesny etap prac nad wszystkim, w planach mam zrobienie shrouda z plexy na chłodniczkę, zakup pompki Hydorka, zrobienie układu INLINE, zamknięcie wszystkiego oprócz chłodnicy w budzie, ogólnie stworzenia mobilnego układu :) Możliwe że zmienię obudowę lub ewentualnie zrobię całą od nowa od podstaw, kwestia tego jak będe z czasem stał ;)

Reszta fotek :)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt- prowizorka. Nazwałbym to wręcz pre-alpha ;] Maku widać, że ta pompka jest po przejśćiach (spójrz "słup wody"), a Ty jeszcze ją w jakiejś niesprzyjającej pozycji kładziesz i to tak nisko:> Chcesz ją totalnie zamęczyć?

Pewien jesteś, że za 99zł to ten Spider był najlepszym wyborem? Też mam spidera Extreme, tylko inną wersje (3 króćce) i wydaje mi się, że nie ma się nad czym zachwycać.

Albo mi się wydaje, albo nie podałeś temperatur i ceny :P

Poza tym moje neo się na Ciebie zdenerwowało i wisisz mi piwo za taką ilość fotek:> Wyedytuj tego posta i usuń kilka z nich, bo się powtarzają strasznie :P

W każdym razie życze sukceów w dalszych modyfikacjach układu ;]

/edit

Pośpiesz się z tym shroudem.

A za jakość fotek to Ty jeszcze powinieneś dostać ;]

Edytowane przez narcyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj jeszcze faktyczne koszty, zeby byl dowod jak tanio mozna zlozyc wydajne chlodzenie.

OK :)

Ze sklepu:

Spider 99zł (ja miałem zniżkę i wyszedł mnie 79zł)

PROQ 39zł

Suma 118zł

Węże ~10zł

Inne źródła:

Kadet 30zł

Atman 30zł

Pojemniczek

Niektóre węże

Suma 60zł

(thx to De_Xter)

Fander ze starych zapasów moich, ale teoretycznie 36zł :)

Suma sumarum:

188zł bez Fandera

No i jeszcze jakieś pierdółki typu zaciski metalowe i plastykowe ~10zł, w sumie w 200zł mam naprawdę porządne chłodzenie, na bartonie 1.8V puszczonym na 2400mhz (grzejnik), cała noc StresPrime, Fander na minimum rano gdy wstałem temp proca wynosiła 42-43*C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba to jeszcze jakos zmodyfikujesz ?:>

Hehe, a przeczytałeś co napisałem? ;)

Prowizorka niezła, ale osiągnąłeś cel i to się liczy :wink:

Dokładnie, można jeszcze tańszym kosztem to zrobić, myślę że na upartego w 150zł by się zamknoł ;) Aczkolwiek ja założyłem że 250zł nie więcej na początek, dlaczego tak? Bo tyle kasy miałem ;) Teraz będzie trzeba zmienić pompkę w pierwszej kolejności :) Potem może większa buda albo tą zmodyfikuje albo zrobię nową :) Ogólnie powiem Ci że gdyby nie zbiorniczek z wodą to mogłoby tak zostać nawet :) Bo ładnie to wygląda (dużo lepiej niż na zdjęciach), działa jak powinno :) Narazie kupię większy pojemniczek i zamknę żeby woda nie parowała, jak nazbieram na pompkę lub jeśli mi na tyle zostanie po kupnie auta to kupię Hydorka L25 albo L20, jeszcze nie wiem i zrobię INLINE, wtedy wszystko się "zmniejszy" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet spoko ci to wyszlo, choc jeszcze mase do poprawy, z swojej strony polecam hydora l20 wystarczy (ja mam 3 bloki + kadet i smiga, a zaniedlugo bedzie bix2, w sumie jest ale nie ma czasu zlozyc ukladu) wiec spokojnie wystarczy a zawsze nieco taniej, doczepie sie moze do zdjec, po 1 po co az tyle, pokazujesz nam jak wyglada kadet, blok, pompka, a ludzie wiedzia jak to wyglada, no jesli bardzo chcesz to po jednej fotce styknie, a ty tu widze, chcesz ludzi zameczyc ladowaniem, no i popraw nieco technike robienia zdjec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jedyne co mi sie nie podoba to zbyt długi wąż miedzy prockiem a grafą.

Mi też nie ;) Źle wymierzyłem a nie chciało mi się wyciągać już grafy żeby skrócić, zresztą robiłem wieczorem i zmęczony troszkę byłem ;) Ale przy rewizji 0.9Beta będzie poprawione ;)

nawet spoko ci to wyszlo, choc jeszcze mase do poprawy, z swojej strony polecam hydora l20 wystarczy (ja mam 3 bloki + kadet i smiga, a zaniedlugo bedzie bix2, w sumie jest ale nie ma czasu zlozyc ukladu) wiec spokojnie wystarczy a zawsze nieco taniej, doczepie sie moze do zdjec, po 1 po co az tyle, pokazujesz nam jak wyglada kadet, blok, pompka, a ludzie wiedzia jak to wyglada, no jesli bardzo chcesz to po jednej fotce styknie, a ty tu widze, chcesz ludzi zameczyc ladowaniem, no i popraw nieco technike robienia zdjec :)

Nie no, kupię l25 bo mniej żre prądu ;) A może L20, jeszcze się okaże ;) Co do fotek, z tym aparatem zaczeły się dziać dziwne rzeczy po tym jak dałem siostrze do szkoły... Traci ostrość... Nigdy nie był zbyt dobry, ale nie tracił ostrości tak jak teraz... Co do ilości fotek to masz rację, zweryfikuje je dziś wieczorem lub jutro, jak tylko znajdę chwilkę :)

na czym wisi fander?

Na plastykowych zaciskach/opaskach ściąganych :)

Ładnie Mak! :D teraz przynajmniej rozumiem tego change'a z intela na socket A i NF7 :) potrzeba Ci było kasy na WC?

Nie dlatego, hehe, sprzedałem bo kasę potrzebowałem przedtem :) A WC z innych funduszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tu pare elementow ktore wyrozniaja ukladzik :) : wylaczanka od jajek, opancerzony atman (radiatorki), 1kg cukru kolo monitora :lol: - uwielbiam takie zdjecia

A juz na serio, to najpredzej zabralbym sie za jakies sensowniejsze umieszczenie chodnicy, bo to moze byc klopotliwe przy jakims chociaz minimalnym manipulowaniu obudowa. Pozatym do funkcjonalnosci ukladu niewiele brakuje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka uwag od strony technicznej

- jakiegos buczka bym dal na mosy napewno zimne nie sa ... - raczej maja jakis przewiew ale radiatory napewno nie zaszkodza ;)

- blok na proca zawsze zakladalem z wezami po prostu potem trzeba zminimalizowac ruchy by nie uszkodzic samego proca - spoko masz cs'a ale z plyta jest gorzej

- sprezyny wygladaja na dosc zgiete mobo bardzo sie wygielo ?

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka uwag od strony technicznej

- jakiegos buczka bym dal na mosy napewno zimne nie sa ... - raczej maja jakis przewiew ale radiatory napewno nie zaszkodza ;)

- blok na proca zawsze zakladalem z wezami po prostu potem trzeba zminimalizowac ruchy by nie uszkodzic samego proca - spoko masz cs'a ale z plyta jest gorzej

- sprezyny wygladaja na dosc zgiete mobo bardzo sie wygielo ?

Co do mosów to mam radiatorki już gotowe, pociołem jakiegoś coolera od p4 czy amd, nie pamiętam ;) Tylko muszę wyszlifować i klej/taśmę skołować :) Co do bloku na proca, tu akurat nie ma problemu ;) A ogólnie te od góry są praktycznie nie potrzebne, bo całość dokręca się od spodu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli moge spytac, w opisie takiego atmana 305 widzialem ze maksymalne podnoszenie slupa wody wynosi 130cm, a na tym obrazku http://mak777.neostrada.pl/WC/DSCF0026.JPG jest bardzo malutki slup nie przekraczajacy 10cm, o co w tym chodzi czy ta pompka taka jest czy w opisach zawyzaja??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli moge spytac, w opisie takiego atmana 305 widzialem ze maksymalne podnoszenie slupa wody wynosi 130cm, a na tym obrazku http://mak777.neostrada.pl/WC/DSCF0026.JPG jest bardzo malutki slup nie przekraczajacy 10cm, o co w tym chodzi czy ta pompka taka jest czy w opisach zawyzaja??

Cos masz nie tak z ta pompka gdybys tak zrobił z moim atmankiem 305 to bys był mokry z testów wychodzi ze słup wody przy takim połozeniu pompki jak u ciebie u mnie przekraczał 50cm i jak spadał dostałem i byłem cały mokry :blink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos masz nie tak z ta pompka gdybys tak zrobił z moim atmankiem 305 to bys był mokry z testów wychodzi ze słup wody przy takim połozeniu pompki jak u ciebie u mnie przekraczał 50cm i jak spadał dostałem i byłem cały mokry :blink: :lol:

Potwierdzam :).. Moj hydor jak za pierwszym odpaleniem chlapnal to mialem cala lazienke do mycia :)...a ten Atman niby 1200L a ledwo co plompuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz w pierwszych postach na to zwracałem uwage, ale widac nie wszyscy zajażali w czym rzecz. Mak poporstu wkręcił te króćce plastkiowe, które pompeczke ograniczają. Pewnie wkręcił je zbyt głęboko albo sam króciec ma małą średnice wewnętrzną u nasady.

A sam Atmanik to zazwyczaj sika ładnie i robi "fontanne" w łazience.

Edit: pomyłka zwracałem na to uwage ale nie na tym forum :P (to było na pclabie)

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=136439

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mak zaoferowal mi ta pompke, zeby od niego kupic....I jak moge rozwazac problemik zeby wyzej sikał i krociec nie ograniczał mozliwosci pompki?????

Wiesz co ... ale pompki tej klasy (low-end) to bym nie kupował używanej. Za taką cene jaką trzeba zapłacić za nówke w sklepie to chyba nie warto kupować używanej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co ... ale pompki tej klasy (low-end) to bym nie kupował używanej. Za taką cene jaką trzeba zapłacić za nówke w sklepie to chyba nie warto kupować używanej.

Pompka w wężu podnosi bezproblemu na wysokość ~1m :) Przepływ też ma bardzo silny. Tu jest taka kwestia że pompka musi być zalana żeby sikała wyżej, jutro zrobię zdjęcia jak to wygląda i o co mi chodzi ;) Ogólnie może i faktycznie króćce są za długie, ale to nie problem, piłka i skrócę ;) Aczkolwiek do mojej konfiguracji przepływ jest wystarczający aż nadto :) Pompka radziła sobie nawet po dołożeniu starej chłodnicy od VW GOLF 2 ;) Czyli 2xnagrzewnica, 2xbloczek :) I przepływ nadal był na odpowiednim poziomie ;) Nie przywiązywałem do tegho uwagi że nie sika wysoko gdy miałem odpowiednią wydajność... Co do używania tej pompki, ma 3tygodnie :) Więc się za dużo nie naużywała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi