daro0info Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Witam mam pytanie otoz w win98 po usunieciu pliku hex-edytor wskazywal jedynie zmiane 1-ego znaku nazwy pliku na "E5", mozna wiec bylo przywrocic plik zmieniajac ten znak (pod warunkiem ze nie zostal nadpisany)... w xp probuje tego samego dokonac, lecz gdy zmieniam ten znak "E5" na cokolwiek innego to owszem plik sie pojawia, pod sektorem danych jest zawartosc lecz gdy otwieram go w notatniku to CHKDSK sie pluje ze plik jest uszkodzony i nie mozna go odczytac :/ po chwili zauwazylem roznice w 1-ym sektorze dla dysku pustego i dla dysku z 1 plikiem... dla dyskietki pustej 1-y sektor prezentuje sie tak: F0FF FF00... (dalej same zera) a dla dyskietki z 1 plikiem F0FF FFFF 0F00... (same zera dalej) sprawdzilem i wyszlo na to ze po zmianie znaku "E5" na inny dowolny i zmianie wpisu 1-ego sektora dyskietki plik wrocil i mozna go bylo normalnie odczytac... nie rozumiem jednak co jest i jak jest zapisane w tym 1-ym sektorze? probuje znalezc na to jakis wzor lecz dla 2 plikow wyglada to juz: F0FF FFFF FFFF... a dla 3: F0FF FFFF FFFF FF0F... jest mi ktos w stanie wyjasnic co jest pod tym sektorem?? aa i przypominam, ze w win9x wystarczala zmiana znaku "E5"... i juz plik dzialal kul :-) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Pierwszy sektor to znaczy sektor o numerze "1" czy "0"? Sektory liczy sie od "0", ale wole sie upewnic czy o tym wiesz :wink: No wiec w sektorze "0" znajduje sie MBR (Master Boot Record) oraz w przypadku dyskow twardych rowniez tablica partycji. Odzyskujac pliki w ten sposob nie powinienes nic tam zmieniac - ten obszar dysku nie ma nic wspolnego z systemem plikow. Natomiast sektor "1" jest pierwszym sektorem tablicy alokacji plikow i mozliwe ze to wlasnie tam dokonujesz zmian odzyskujac pliki w ten sposob. Swoja droga duzo latwiej byloby Ci prowadzic takie eksperymenty przy uzyciu programow typu DISKEDIT z pakietu Norton System Works. Programik umozliwia edycje zawartosci dysku bajt po bajcie, ale poza tym potrafi o wiele wiecej. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro0info Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 wiem, ze sektory liczy sie od 0 :] chodzi o to ze jak kopiuje plik na dyskietke to jego wpis generuje sie na 19 sektorze... jest tam rozmiar, numer sektora z danymi i inne... a co w tym 1-ym jest i jak jest generowane to dalej nie rozumiem :/ cokolwiek to jest na win9x nie mialo to znaczenia :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) wiem, ze sektory liczy sie od 0 :] chodzi o to ze jak kopiuje plik na dyskietke to jego wpis generuje sie na 19 sektorze... jest tam rozmiar, numer sektora z danymi i inne... a co w tym 1-ym jest i jak jest generowane to dalej nie rozumiem :/ cokolwiek to jest na win9x nie mialo to znaczenia :/ obszar partycji sformatowanej w FAT można podzielić na 4 regiony 1. boot sektor (program rozruchowy, oraz informacje o położeniu regionów) 2. tablica alokacji (zajmuje kilka sektorów, każdy wpis oznacza jeden klaster) 3. katalog główny (tu jest zapis pliku, czyli jego nazwa atrybuty i wskaznik pierwszego klastra) 4. obszar danych (dane pliku) Edytowane 15 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro0info Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zawadaki, probujesz mi uswiadomic, ze chodzi mi o 2p. ? jezeli tak to super, ale mnie interesuje skad wiedziec jaka wartosc tam wprowadzic gdy przywracam plik recznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...