Skocz do zawartości
maly-wxfrd

Jaki Dysk Do Starego Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, musze sie was poradzic w sprawie dysku do mojego starego laptopa. Jest to bodajze California Acces (nie jestem pewien tej nazwy. bo nie pamietam) o symbolu CA6100. Ma to ladnych pare lat. Dalej jednak calkiem dobrze sluzy do podstawowych zadan domowych.

Niestety dysk twardy jest juz tak spracowany, ze czas go wymienic.

Przejrzalem to co jest dostepne na rynku, ale nie mam pojecia, czy te nowe dyski nie maja jakis innych systemow polaczen lub cos takiego.

Moj stary dysk to 2GB Toshiba.

Wszystkie informacje zapisane na obudowie wygladaja mniej wiecej tak:

DISK DRIVE MK2104MAV

HDD2718 C ZE01 T

DC+5V 0.7A

S/N 78G35818P LL0 EC.A

2167MB (CYL4200,H16,S63)

I tyle. Czy ktos z was jest w stanie to rozszyfrowac i doradzic mi jaki nowy dysk moge kupic w miejsce starego? Ewentualnie jakiego dysku starego typu szukac?

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niedawno przeczytalem twojego posta i postanowilem pare slow napisac, moze ci sie jeszcze przyda.

Nieznam twojego lapka ale pewnie to P1.

Ciagle posiadam lapka Alcam z prockiem PI 233MHz i hdd 2GB (toshiba). Bawi sie nim corka. Kiedys zamazylo mi sie dopakowanie mu wiekszego dysku. I nawet kupilem takowy (Fujitsu 10GB).

I okazalo sie ze:

1.Bios poznal dysk ale...

Laptop zaczal stawac i zwisac w chwili proby instalacji W98 z CD.

Po zciagnieciu instrukcji serwisowej do dysku okazalo sie ze w starszych lapkach max dysku to 8.4GB i tak powinien ustawic sie bios, ale nie zrobil tego, recznie bios nie przyjmowal wlasciwych ustawien.

2. Okazalo sie iz startuje system ale z plyty instalacyjnej W2000.

Wiec zainstalowalem ale 8 G (reszte dysku zostawilem nieuzywane)

System chodzi dosc szybko (jak na sprzet) nawet szybciej sie laduje i dziala niz W98 na 2GB dysku (Fujitsu to sporo szybszy dysk).

Wiec osobiscie ci radze nie kupowac dysku wiekszego niz 6 GB do tego lapka chyba ze chcesz miec podobne atrakcje co u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi