dem Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Interloper, jaka jest "wysokość" karty z tym blokiem? Innymi słowy, ile slotów pod kartą, zajmuje blok? Tak na marginesie, jakie masz temperatury karty na tym bloku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Jako że w przeciwieństwie do Ciebie moja karta jest w drugim slocie (Z uwagi na kolizję z blokiem na NB) zajmuje oba pozostałe sloty PCI. Jednak gdyby była umieszczona w górnym nie zajęłaby żadnego. A temperatury powiem obrazowo o ile na stock coolerze w idle miałem jakieś 40C i ciut więcej teraz przy Black Ice Extreme I (nie II) i wyciszonych wszystkich wentylach Idle 30C - 31C. Jak sprawa ma się przy obciążeniu sprawdzę za chwilę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Bloczek od misia tez wchodzi komfortowo przy ukladzie kolanko + prosty krociec , sa jednak pewne straty w slotach PCI, ale wysokosc radiatorkow duza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Bloczek od misia tez wchodzi komfortowo przy ukladzie kolanko + prosty krociec , sa jednak pewne straty w slotach PCI, ale wysokosc radiatorkow duza.;) pewne straty ... mi sie niestety został tylko jeden slot, w którym mam dziwkówke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 @dem Jeśli faktycznie zmieści ci się ten BIX2 na froncie budy, to tam właśnie go wpakuj (z tego co mówisz wpasuje się idealnie). Masz 2 wolne zatoki 5.25, kup ramki o których mówił Nargil (albo trochę gąbki ;)) i tam ulokuj HDD i FDD. Nie będziesz musiał ciąć zewnętrznej blachy budy. Jeśli chcesz mieć możliwość przywrócenia koszyków w przyszłości, to rozwierć tylko te nity które trzymają te półki pod koszykami i wycinając blachę zostaw paski metalu tak by pozostały otwory gdzie były nity i gdzie zaczepiają się haczyki tych półeczek. Ja tak właśnie zrobiłem u siebie. W razie czego zawsze można założyć półeczki i przykręcić je na śrubki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) JA polecam Cube (non lite)... od Misia15go... z tego powodu ze spokojnie pod niego wchodza duze radiatory jakimi sa Revoltec BGA Freezers (wersja lite jest nizsza i bedzie zawadzalo) Zreszta zamieszczam fotografie obrazujaca jak to u mnie wyglada (na Radeonku 9500) Ah i jeszcze jedna rzecz... ile taki cube zajmuje... jak sie przyjzycie na zdjeciu to widac ze w 2 slocie (abit nf7 nie ma pierwszego slotu tylko przerwe, wiec defacto jest to pierwszy slot) jest karta sieciowa... Mocowanie spokojnie mozna obrocic tak ze... "motylki" bylyby po gornej stronie PCB karty wiec mozna wlozyc i wieksze karty :) (np Sb Audigy :P, albo druga grafike do pary :)) Edytowane 16 Stycznia 2006 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) Prawdopodobnie tak właśnie zrobię, czyli zmiana koncepcji. Pod warunkiem oczywiście, że BIX2 zmieści się w pionie na froncie. Sanki do mocowania HDD w zatoce 5.25 już dziś kupiłem, a ramkę do FDD będę musiał z allegro chyba ściągnąć (za przesyłke zapłacę więcej niż za ramkę), gdyż w moim ulubionym sklepie nie mają takiego gadżetu. Abaddon na GPU bardzo mi się spodobał i chyba na ten właśnie blok się zdecyduję. Pytanie. Czy wersja PRO jest dużo lepsza od LITE i czy ewentualna różnica warta jest dopłaty 40zł? Edytowane 16 Stycznia 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Teraz na 7800GT mam Gpu Pro przedtem na X800XT był Lite 3 w sumie różnica w wydajności jest znikoma. Jeżeli kupujesz nowy brałbym Nb Lite 3 bo pro nie jest wart tych 40zł jednak jeżeli zdecydujesz się na używany brałbym Gpu Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 A ja mam zamowiony od Misia15go wlasnie CUBE PRO Lite na GPU i chcialem zamontowac radiatorki na mem, ktore juz zreszta uzywam BGA Freezer... Nie ma szans zeby weszly pod bloczek? Ile musialbym je sciac zeby weszly (wysokosc 15mm)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 A ja mam zamowiony od Misia15go wlasnie CUBE PRO Lite na GPU i chcialem zamontowac radiatorki na mem, ktore juz zreszta uzywam BGA Freezer... Nie ma szans zeby weszly pod bloczek? Ile musialbym je sciac zeby weszly (wysokosc 15mm)? Z tego co Misiu mowił o grubości podstawy maja: wersja cube pro lite jakies 7mm wysokosci wersja cube pro jakies 12mm Czyli... roznica o 5 mm a u mnie radiatorki maja okolo 1-2mm odstepu od wezy (nie mylic od plexy z bloku bo tam wysokosc jest okolo 14,5mm) Wiec w swoim przypadku odejmij 5mm i masz wysokosc radiatorkow :) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 A jaka jest roznica w wydajnosci pomiedzy cube pro a cube pro lite? Misiu mowil ze teraz wersja cube pro jest cala miedziana... Nie wiem czy zmienic zamowienie na wlasnie cube pro czy zostac przy tym lite i sciac 2 radiatorki o te 5mm ? Doradzcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 A jaka jest roznica w wydajnosci pomiedzy cube pro a cube pro lite? Misiu mowil ze teraz wersja cube pro jest cala miedziana... Nie wiem czy zmienic zamowienie na wlasnie cube pro czy zostac przy tym lite i sciac 2 radiatorki o te 5mm ? Doradzcie... W sumie tak JA mam CUBE (non PRO)... - wtedy jeszcze PRO Lite nie bylo... i powiem tak... ten blok to jest duzooooooo na wyrost do grafik... ten spod z powodzeniem chlodzi przeciez CPU...a roznica miedzy Cube a Cube Pro Lite moga byc okolo 0,5 stopnia no moze 1 stopien... zreszta wieksza roznice zrobi dobra chlodnica niz dobry blok... A co do Wyboru Cube Pro Lite lub Cube Pro... to jesli mialbym czekac na wersje Pro dodatkowy miesiac albo cos w tym rodzaju to nie chcialoby mi sie :). oprocz wysokosci nie zauwazysz zadnej roznicy... a doplacic musialbys troszke pieniedzy... Wez Lite i obetnij te 2 radiatorki co beda zawadzaly i juz... (jeszcze nie wiem jakich zlaczek uzyjesz :P)... no i tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Popieram Sector19 Nie wiedze sensu zmiany na ciut lepszy bloczek. To i tak jest o duzo za duzo jak na grafe. Przeciez grafa i tak nei potrzebuje taaaaak dobrego chłodzenia, wiec kupując jakies bloki ultra super dooper pro nie ma uzasadnienia. Edytowane 17 Stycznia 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Bo ja juz bylem zdezorientowany... Zostaje przy CUBE PRO Lite. Dzieki chlopaki! ;) Edytowane 17 Stycznia 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Od tego jestesmy :) Zobaczysz bedziesz zadowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Od wczoraj troszke majstrowałem przy moim wc. Po paru "chwilach" powstało coś takiego. Więcej napisze w odzielnym temacie dotyczacego mojego starego wc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) Dotarł do mnie BIX2. Musze do niego kupic szybkozłączki, w związku z tym mam pytanie. Średnica gwintu wynosi ~10mm (nie miałem suwmiarki pod ręką, więc zmierzyłem zwykłą linijką). Jakie szybkozłączki będą pasowały: SM10 1/4, czy SM10 3/8 ? Edytowane 19 Stycznia 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 1/4, we wszystkich bixach gwint jest 1/4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Ostatecznie układ przybierze taką oto formę: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) Witam, Z racji tego, ze dzis dotarla do mnie chlodnica BIX2, moglem blizej rozeznac sie gdzie ja umiescic w mojej obudowie. Obudowa to Chieftec, ktora wyglada mniej wiecej tak: Jest to ta wersja, w ktorej nie ma odpinanych koszykow 3,5", z tylu jest wentylator 120mm, a po boku (k. graficzna/procesor) sa 2 wentylatory 92mm i w miejscu gdzie sa dyski twarde sa 3 wentylatory 92mm. Zaznaczam od razu, ze nie bede cial obudowy (aby chlodnize umiescic w topie lub na spodzie), a takze, ze obudowa na codzien bedzie zamknieta. Zastanawialem sie nad dwoma rozwiazaniami: :arrow: 1 Mysle, ze bedzie goraco... I wentylatory juz niemal beda dotykaly plyty glownej. Coprawda wentylatory zasysalyby chlodne powietrze z frontu obudowy, oraz miejsc po jednej i po drugiej stronie obudowy (w miejscu gdzie przychodza twarde dyski) i owiewalyby przy okazji cale wnetrze komputera. Ale jednak mogloby to malo efektywne przy zamknietej obudowie...? No i zrobi sie bardzo ciasno. :arrow: 2 Tu z kolei jakis tam (mysle ze malutki) wplyw mialoby cieple (!) powietrze wyciagane przez zasilacz... Jednak cala chlodnica bylaby poza obudowa (jakies 2cm od jej tylu), a wiec ogolnie otoczenie byloby chlodniejsze... Jakies sugestie? Moze zupelnie inne rozwiazanie? Pomozcie... Pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) Jezeli masz tylko jeden napęd DVD-RW to ja bym ci radził dac go na samym dole albo na samej górze russztowania ... nastepnie po środku wstawic chłodnice .... pod nią dac wentyle a na na chłodniczce zrobić taki jakby schroudzik, który by wyprowadzał powietrze na przód budy przez jedną wyjętą zasilepke 5.25. Moim zdaniem to najlepszy pomysł i najefektywniejszy pod względem chłodzenia wody i dodatkowo obudowy. Edit: Dodam, że tą chłodniczke mozesz zamocowac w miejscach na cd romy 5.25 stosując dwa długie kątowniki .... tak jak ja to zrobiłem. Z tą różnicą ze ty powietrze bedzeisz wyprowadzał przodem budy. W zaślepke mozesz wstawic jakąś kratke ... podswietlic i bedzei fajnie wyglądać. Edytowane 7 Lutego 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Zatoki 5,25" sa zajete (DVD-RW, kieszen HDD, panel sterujacy)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 2 rozwiązanie wydaje mi sie najlpesze. Problemem jest natomiast powietrze z zasilacza które mogłoby skutecznie ogrzewać wode. Mozna by zrobic mini tunel dla zasilacza (na zewnątrz) i skierować ciepłe powietrze w górę. Chłodnica musiałaby byc w odległości kilku cm od obudowy. Także pomyśl jak zrobic tunel (może z plexi - moge podpowiedzieć co i jak) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) Martinii Wariant 1. Jak pisałeś, będzie naprawdę ciasno. Najprawdopodobniej grafiki (ten najbardziej wydajne) będą miały długość nV7800 czy ATI x1900 - one są tak długie jak cała płyta. A trzeba jeszcze dołączyć zasilanie do karty. Zakladam, że WC ma "obsłużyć" kolejne upgrade'y konfiguracji Wariant 2. Aby zminimalizować wpływ zasilacza chłodnica musi być trochę "odsunięta" od obudowy. A w miarę wydajne wentylatory będą zasysać i przepuszczać chłodne powietrze z zewnątrz obudowy - więc tego zasilacza bym nie demonizował (looknij w linka o moim WC). Tylko jedna rzecz: czy chłodnica nie zasłoni gniazd zasilacza? :> Inne rozwiązanie: chłodnica poziomo bądź pionowo przymocowana do bocznej (tej "stałej") ścianki obudowy. Chyba takie rozwiązanie gdzieś na forum u jakiegoś usera widziałem - chyba Heat/Heatfighter'a Żeby się nie okazało, że midi tower to za mała obudowa ... Może jakiś big? :> BTW: Jaka i gdzie umieszczona pompka? Popieram Sector19 Nie wiedze sensu zmiany na ciut lepszy bloczek. To i tak jest o duzo za duzo jak na grafe. Przeciez grafa i tak nei potrzebuje taaaaak dobrego chłodzenia, wiec kupując jakies bloki ultra super dooper pro nie ma uzasadnienia.Patrząc a wykresy jak tutaj: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...tion2006_4.html zaczynam mieć wątpliwości. Co prawda to zużycie całej karty a nie tylko GPU ale .... Edytowane 7 Lutego 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 A jak sie usunie szyny do mocowania dyskow, to chlodnica wchodzi pod miejsce na napedy 3.5 cala? (z rysunku wynika ze minimalnie nie). Tak czy inaczej ja bym wywalil ten element, i w razie potrzeby tez koszuk na 3.5''. Dysk mozna umiescic w jednym z napedow 5.25 (ew razem z regulatorem, sa regulatory bedace zarazem ukladami chlodzenia do hdd). Dyskietke tez mozna tam upchac. (4 sloty). Takie rozwiazanie pozawala na zyskanie sporej ilosci miejsca, bezproblemowe umieszczenie pompki i calkowita rezygnacje z jakiegokolwiek ciecia / wiercenia etc. Nawet jesli otwory na froncie sa male, i moze to miec zly wplyw na ogolna cyrkulacje, to smialo mozna sobie podarowac jakies poprawianie tego przez ciecie - male roznice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) @ Grzechu wlasnie myslalem o takim rozwiazaniu - skierowanie struienia powietrza zasilacza w gore za pomoca jakiegos 'tuneliku'. Zobaczymy co z tego wyjdzie. @AndyN chlodnica bylaby jakies 2/3cm od obudowy. Gniazda zasilania nie zasloni - oba warianty byly testowane 'na sucho' dlatego sa brane pod uwage. Roziwananie z chlodnica po boku tez widzialem, ale komp zrobilby sie bardzo szeroki, a stoi pomiedzy dwoma meblami... Pompka (COOLTEK CPS-750 MARK II)planowalem u miedzic w miejscu przeznaczonym na dyski twarde. Dysk chcialem dac w najwyzsza szyne, a pompke ponizej. Jak slusznie zauwazyles chlodnica nie miesci @ aerial rowniez myslalem o takim rozwiazaniu - bralem je jako pierwsze pod uwage. Jak slusznie zauwazyles chlodnica jest ciut za wysoka (5mm fu.ck...) i musialbym wywalis ten koszyk 3,5". Hmm... pomysle o tym. ---------------------- EDIT Moglbym ewentualnie skorzystac ze zmodyfikowanego wariantu 2: Jednak k. graficzna musialaby byc wtedy w dolnym slocie, bo chlodnica zasloni jakies 2 miejsca na karty rozszezen obudowy od gory... Edytowane 8 Lutego 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 albo inny wariant, zrobić na dole obudowy dziure, na dziurze zamontować siatke tuningową i zrobić coś ala stacker czyli położyć chłodnice na dole, przynajmniej zimne powietrze będzie zasysać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 albo inny wariant, zrobić na dole obudowy dziure, na dziurze zamontować siatke tuningową i zrobić coś ala stacker czyli położyć chłodnice na dole, przynajmniej zimne powietrze będzie zasysaćNo tak to jest dorby pomysł ... tylko ze Martinii nie chce ciąć budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (...) Jednak k. graficzna musialaby byc wtedy w dolnym slocie, bo chlodnica zasloni jakies 2 miejsca na karty rozszezen obudowy od gory...Jeśli planujesz bloczek na GPU to jego wyprowadzenia mogą zablokować do złącze/a PCI poniżej. Planujesz karty rozszerzeń? Dźwięk? Tuner TV/SAT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Jeśli planujesz bloczek na GPU to jego wyprowadzenia mogą zablokować do złącze/a PCI poniżej. Planujesz karty rozszerzeń? Dźwięk? Tuner TV/SAT?świeta prawda ... coś jednak czuje, że bez cięcia budy sie nie obejdzie. Też tak myślałem po zakupie szefa ale wyszło jednak na to że go pociąłem. Nie wiem jaki jest sens komplikowania układu i wszystkeigo w około z powodu jednej dziury w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...