x-raf Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Witam ! Małe pytanko : Czy odwrócenie kierunku pracy went. w zasilaczu i obniżenie jego obrotów może spowodować nie przewidziane konsekwencje? Chodzi o to aby wentylator wciągał chłodniejsze powietrze do środka obudowy i ciszej pracował bez szkody dla trwałości zasilacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 ale wtedy ogrzane powietrze po przejsciu przez zasilacz bedzie wtlaczane do kompa IMHO bez sensu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 A ciszej to raczej nie bedzie .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 jezeli masz pozadny zasilacz, to zapodaj mu dwa wentyle (dodatkowy od doopy strony) i pusc je na 5V , bedzie cicho i chlodno. Tyle ze z Condongenami (i innymi badziwnymi) to raczej moze ten numer nie przejsc, mozesz nawet spalic zasilke. Ja w HuntKey-u mam jeden wentyl tylko, na 5V i jest zimny :) 8) PS : zeberka od strony obudowy a na sztorc, cisszej i wydajniej, ale mam w planach wsadzenie jeszcze jednego , swiecacego :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Odwrócenie kierunku przepływu powietrza, bardzo zwiększa temperature obudowy. Sam sie o tym przekonałem, kiedy przypadkowo zamontowałem cooler złą stroną. Najlepszy sposób na schłodzenie zasilacza, to wystawienie go na zewnątrz obudowy. Ja osobiście dodałem drugi wentylator nad procesorem do wyciągania ciepłego powietrza. Dzięki temu zabiegowi temperatura spadła w obudowie o 5 stopni (chipset) i 8 stopni na procesorze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 racja, tak jak powiedzial reed, latwo spalic codegena, zmodowalem takowego, montując mu wentylator na gorze wpychający poweitrze, oby 2 puscilem na 5v, pozaklejalem wszytkie szczeliny, zeby wytworzyl sie dobry ciąg, pochodzilo 10 minut i sie shajcało ;) zaklocilem pewno calkiem obieg powietrza nad jakas rozgrzana czescią. Makonar ma racje zamontowanie zasialcza za obudową to swietne rozwiazanie, eliminuje sie źrodlo ciepla wewnątrz obudowy, dodatkowo taki zasilacz na zewnatrz grzeje sie minimalnie, wystarczy wentylator puszczony na 5v, mozna zamontowac tak zasialcz na tylnej scianie budy, zeby pozoslal otwor, w ted otwor mozemy zamontowac wentylator wywiewajacy cieple powietrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jeżeli na procu masz dobre WC to możesz się pozbyć zasilacza ja mam u siebie otwartą bude WC i otwartą obudowe wymontowałem wiatrak i wszystko OK tylko gożej będzie latem :( ja upały przyjdą :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...