Skocz do zawartości
roodin

Celina Na S478 Czy Lga775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Brat poprosił mnie abym mu złożył komputer do grafiki (zdjęcia) i autocada w cenie około 1500 na samą jednostkę. Nie ma to byż żadem demon prądkości, tylko solidna podstawa, w którą można w razie czego wsadzić p4 z HT. Wiem, że to nie jest dużo i datego prosiłbym oradę, czy warto jeszcze pchać się w platformę opartą a 478 czy już nie?

proponowany zestaw:

Celeron 2,8ghz 478 lub 775

płyta około 200zł (myślałem nad chipem via880)

512ram

hdd 80-160gb

grafika x550 lub odpowiednik

obuowa i inne wg gustu

monitor lcd ale to już inna bajka (pewnie samsung 173p+)

Tak wiec proszę o odpowiedź jaką platformę (478 czy 775) wybrać i mile widziane jakieś sugstie co do płyty głównej

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem weź jakiegoś Celeron'a D na s. 775. Wydaję mi się, że jest to bardziej przyszłościowe rozwiązanie. Potem łatwiej zmienisz procka, itp.

PS. W żadnym wypadku nie kupuj zwykłego Celerona (Northwood'a) na s. 478 - bo to najgorszy i najwolniejszy proc na świecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to przestan myslec ;) kup celerona 2,4 zainwestuj wiecej w plyte (cos od abita czy asusa) i ram (1GB sie przyda) i bron boze tak jak pisali nie kupuj northwooda

Uwielbiam takie komentarze :)

nic nie wnoszą do dyskusji i pokazują tylko proagandowe hasła. W kompie low-end nie będę przecież miał asusa P5WD2 lub zegoś podobnego - trzeba stanąć na ziemię. Ja tutaj rozwarzam asrocka lub gigabajta a chipie chyba serii 915 lub ew. via; intel925 i wyżej to już ddr2 = znowu drożej a to ma być tani komp

ps: 1gb ramu + "dobra płya"= 900zł :) wiec chyba nie ten post :)

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, teraz też wdze że różnica ddr2 a ddr1 jest 1-5zł na kości, ale fakt faktem że nie mogę sobie pozwolić na płytę renomowanych firm (abit asus) przy tak niskim sanie konta :) . dzięki za rady, posukam czegoś na 775

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Brat poprosił mnie abym mu złożył komputer do grafiki (zdjęcia) i autocada w cenie około 1500 na samą jednostkę. Nie ma to byż żadem demon prądkości, tylko solidna podstawa, w którą można w razie czego wsadzić p4 z HT. Wiem, że to nie jest dużo i datego prosiłbym oradę, czy warto jeszcze pchać się w platformę opartą a 478 czy już nie?

proponowany zestaw:

Celeron 2,8ghz 478 lub 775

płyta około 200zł (myślałem nad chipem via880)

512ram

hdd 80-160gb

grafika x550 lub odpowiednik

obuowa i inne wg gustu

monitor lcd ale to już inna bajka (pewnie samsung 173p+)

Tak wiec proszę o odpowiedź jaką platformę (478 czy 775) wybrać i mile widziane jakieś sugstie co do płyty głównej

Pozdrawiam

celina sie nie nadaje do autocada.

albo p4 albo cos od amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celina sie nie nadaje do autocada.

albo p4 albo cos od amd

bez przesady :) do tej pory on pracuje na duronie 800mhz więc przesiadka na celine nie będzie skokiem w dół :)

celeron dlatego, żeby przejść póżniej na p4; ihmo ht w tej dziedzinie jest przydatne

jak sie nie ma co sie lubi to sie pracuje na tym co jest...

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi