Skocz do zawartości
el_rojbehro

Prosze O Konkretna Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanie czy lepszym wyborem jest GeForce 6600 Gigabyte 256MB (128-bit) TV/DVI BOX (AGP) (http://sklep.benchmark.pl/pelny_17340.html) czy WinFast GeForce 6600GT AGPx8 128MB 128BIT HDTV DVI (http://mcomp.com.pl/product_info.php?nazwa=winfast_geforce_6600gt_agpx8_128mb_128bit_hdtv_dvi&products_id=117797&osCsid=95e8450ea150002c344574b4f49d6593) ? mam 460 zl gotowki i nie wiem czy roznica miedzy wydajnoscia obu kart jest rzeczywiscie tak duza zeby odkladac na ta 2ga.

nie wiem czy to wazne ale mam ramu 640mb ddr, procek athlon 1400+ (czyli 1,2ghz) i zlacze agp 1x/2x/4x.

z tego co wiem battlefield 2 nie dziala na 6600 agp (a na 6600 gt agp juz tak) i to przemawia dla mnie za ta 2 karta. nie wiem jednak czy pierwsza z 256 mb nie bylaby lepsza zwazywszy na slaba reszte mojego sprzetu.

oczywiscie jezeli polecilibyscie mi inna karte (ale na nie drozsza niz te 530 zl najlepiej do 480zl) to prosze o pomoc. interesuja mnie raczej ze stajni Nvidi poniewaz z tego co wiem wiekszosc gier jest pod nie optymalizowana.

tylko prosze nie piszcie porad w stylu "zmien calego kompa". aha i tak jestem noobem i jestem z tego dumny

pozdrawiam

(i przepraszam ze z poczatku zamiescilem ten topic w zlym dziale)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600 z 256MB pamięci jest najwolniejszą karta z serii 66xx ze względu na zastosowane pamięci z gorszymi timingami. W tej klasie karty dodatkowy ram się wcale nie przyda. Lepiej się zastanów pomiędzy zwykłym 6600, a 6600GE

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76033089

Karta od Galaxy to tak naprawdę 6600Gt pod inna nazwą, a podobno lepiej się kręci od większości zwykłych 6600gt i osiąga wyższe zegary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!To, że GF 6600 nie działa na Battlefield 2 jest nie prawdą, ZRESZTĄ SAM ZOBACZ:

na tej stronce masz wszystko ...W spisie treści na tej stronce masz jeszcze testy tego GF6600 w 24 grach.

Jeśli możesz jeszcze dozbierać to bierz GF 6600GT(najlepiej ASUSA, Gigabyte'a lub Leadteka). Jak nie możesz to bierz GF 6600 z 256MB.

Sam osobiscie chyba kupię nVIDIA GeForce'a 6600 ASUS 256MB (Agp). (Mam podobnego kompa do ciebie: agp4x, Intel Celeron 1,7GHz, GF 2 mx 400.

Witam!To, że GF 6600 nie działa na Battlefield 2 jest nie prawdą, ZRESZTĄ SAM ZOBACZ:

na tej stronce masz wszystko ...W spisie treści na tej stronce masz jeszcze testy tego GF6600 w 24 grach.

Jeśli możesz jeszcze dozbierać to bierz GF 6600GT(najlepiej ASUSA, Gigabyte'a lub Leadteka). Jak nie możesz to bierz GF 6600 z 256MB.

Sam osobiscie chyba kupię nVIDIA GeForce'a 6600 ASUS 256MB (Agp). (Mam podobnego kompa do ciebie: agp4x, Intel Celeron 1,7GHz, GF 2 mx 400.

Sorka.Przypadkowo mi sie skopiowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600 z 256MB pamięci jest najwolniejszą karta z serii 66xx ze względu na zastosowane pamięci z gorszymi timingami. W tej klasie karty dodatkowy ram się wcale nie przyda. Lepiej się zastanów pomiędzy zwykłym 6600, a 6600GE

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76033089

Karta od Galaxy to tak naprawdę 6600Gt pod inna nazwą, a podobno lepiej się kręci od większości zwykłych 6600gt i osiąga wyższe zegary.

dzieki bardzo za odpowiedz.

a jezeli nie mam w planach podkrecania nadal 6600gs jest dla mnie dobrym wyborem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już, to GT, a nie GS, nie ma 6600GS. Ta karta, którą Amarith podał (6600GE) jest na PCI-E, a ty chcesz na AGP. Lepiej dopłać 50 zł do tego Winfasta 6600GT, chociaż do battlefield 2 to akurat bardziej się liczy taktowanie GPU, więc jak zwykłego 6600 podkręcisz na 500mhz GPU, to w BF2 będzie mała różnica do 6600GT, ale w innych grach taktowanie pamięci ma większe znaczenie.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka ze tak pozno

ale do tego procka - (procek athlon 1400+ (czyli 1,2ghz) i zlacze agp 1x/2x/4x. )

to jakies jaja 6600 GT

zaplacisz i sie zdziwisz

nie wykozystasz nawet polowy mozliwosci chipstu graficznego ^^

procek tez liczy !!!!!!!!!! ( a wtym wypadku :(((((((((((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka ze tak pozno

ale do tego procka - (procek athlon 1400+ (czyli 1,2ghz) i zlacze agp 1x/2x/4x. )

to jakies jaja 6600 GT

zaplacisz i sie zdziwisz

nie wykozystasz nawet polowy mozliwosci chipstu graficznego ^^

procek tez liczy !!!!!!!!!! ( a wtym wypadku :(((((((((((((

dzieki ale ja biore raczej galaxy GE- taniej niz GT a niewiele gorzej. a ja mnie najdzie to podkrece ja do GT. a procka moze zmienie na 1,8ghz (max tyle moja plytka moze miec)

dzieki ze chciales pomoc (lepiej pozno niz wcale ;))

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy GE może podkręcisz lepiej niż podkręcaja się GT, a co dopiero tu mówić o osiągnieciu taktów GT. Poszukaj po sklepach i na allegro i przejrzyj forum, bo ktos ostatnio wklejał, gdzie mozna dostać w miarę przystepnej cenie. aj jednak na Twoim miejscu i tak bym brał 6600 a nawet szukał 9700pro, bo przy tym sprzęcie to Ci niewiele da super grafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy GE może podkręcisz lepiej niż podkręcaja się GT, a co dopiero tu mówić o osiągnieciu taktów GT. Poszukaj po sklepach i na allegro i przejrzyj forum, bo ktos ostatnio wklejał, gdzie mozna dostać w miarę przystepnej cenie. aj jednak na Twoim miejscu i tak bym brał 6600 a nawet szukał 9700pro, bo przy tym sprzęcie to Ci niewiele da super grafa.

bardzo dziekuje za pomoc i sory ze tak marudze ale to bedzie ostatnia karta graficzna do mojego obecnego kompa, potem go po prostu zmienie w calosci wiec chce miec pewnosc ze dobrze wybiore.

1jezeli w niedalekiej przyszlosci dokupie procka 1,8ghz i zwieksze ilosc ramu do 1024mb bedzie mialo sens kupienie lepszej karty (6600ge lub 6600gt) czy lepiej kupic po prostu 6600?

2jezeli 6600 to czy Asus GF 6600 128MB TV DVI N6600/TD/ (http://www.arcomp.com.pl/index.php?pid=katalog&details=14440) bedzie ok? a jezeli nie to jakich producentow polecacie (chodzi mi glownie o jakosc)? slyszalem ze gigabyte sa niezle i w umiarkowanej cenie, ale wole zapytac kogos kto sie zna.

pozdrawiam i dzieki za cierpliwosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostajesz na tej platformie i dokupujesz AMD o taktach 1,8 ghz czyli coś koło 2500+? Ramu masz całkiem sporo, problem tylko z prockiem jest. Jakbyś dokonał takiej zmiany, to wtedy 6600GE jak najbardziej.

dzieki Amarith pocieszyles mnie juz myslalem ze moj sprzet to juz kalkulator.

co do procka to tylko jeszcze zapytam czy jezeli w instrunkcji do plyty glownej (KT3 Ultra2-C) czytam "Supports up to 2200+ (1.8GHz) or higher speed." to znaczy ze moge zamatowac max 2200+ (z tego co wiem athlonxp najlepszy z amd a takie obsluguje plyta)? bo nie rozumiem tego "(1,8GHz) or higher speed".

wiem ze zaczynalem od pytan o karte a koncze na procku ale nie chce zakladac osobnego tematu od razu.

obiecuje ze to ostatnie pytanie!

pozdrawiam

udalo mi sie znalezc tania ge na allegro ale cos podejrzanie tanio jak na razie idzie. wiec prosze o komentarz czy to nie jest jakis przekret http://allegro.pl/show_item.php?item=82070619

Edytowane przez el_rojbehro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi