Skocz do zawartości
k2

Pamięci Supertalent

Rekomendowane odpowiedzi

Ojej, niech ktoś mi powie cóż to za twór - 400Mhz CL2 512MB za 180zł?

http://allegro.pl/item88269077_cl_2_supert...ratis_cl_2.html

Czy mi się wydaje, czy te kostki są bardzo opłacalne? I czy ktoś wie coś nowego na temat kości SupetTalent? Pojawił się jakiś test, ktoś szerzej opisał gdzieś ich możliwości? Bo poza tym topic'iem to niczego nie znalazłem innego w internecie.

ta CL2 przy 400 ale to już tego nie podkrecisz

ja tak kiedyś miałem na elixirach :) że do 410 na cl2 latały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boundrose - z pobieżnych testów jakie zdążyłem do tej pory przeprowadzić wynika, że OC tych pamięci (przynajmniej na moim Epoxie 8RDA3+) nie jest

zadziwiający - max 475 - CL3, CL 2.5 do 460, CL2 do 430. Kupiłem je jednak z powodu nieskich timingów w okolicach 400 Mhz i tak też jest - w tej chwili chodzą ana 410 Mhz 2-3-2-5 (wspólnie z kością Twinmosa 256 - Twister, która do kręcenia nadaje się jeszcze mniej).

Może facet handlujący Supertalentami na allegro wprowadzi do oferty pamięci o wyższych nominalnych taktowaniach (np. 433 testowane przez CHiPa), które do OC się nadają znacznie bardziej.

Za tę kasę jestem póki co z kości zadawolony, są takie jak się spodziewałem, osobom oczekującym wysokich częstotliwości raczej odradzam, chyba że niskie OC to kwestia przestarzałego chipsetu (nforce2) - tutaj muszą się wypowiedzieć osoby bardziej kompetentne.

dodam jeszcze że max napięcie jakie mogę ustawić na moim epoxie to 2.9 V, ale nie zauważyłem aby jego zmiany znacząco wpływały na zachowanie pamięci, to tyle...

Edytowane przez toolboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem Patrioty PDP KH 2x512 - ostatnio potaniały, można je kupić już za 359zł np. na 4speed.pl. Kręcą się całkiem całkiem, ze standardowym napięciem idą bez problemu na 480 2,5-3-3-6. Jest to chyba wybór lepszy od tych Supertalentów.

Jedno mnie jednak w nich dziwi i to bardzo. Na standardowych timingach, czyli 400Mhz mają wyniki gorsze od moich starych VData 2x256 (czyli żadne markowe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem Patrioty PDP KH 2x512 - ostatnio potaniały, można je kupić już za 359zł np. na 4speed.pl. Kręcą się całkiem całkiem, ze standardowym napięciem idą bez problemu na 480 2,5-3-3-6. Jest to chyba wybór lepszy od tych Supertalentów.

Jedno mnie jednak w nich dziwi i to bardzo. Na standardowych timingach, czyli 400Mhz mają wyniki gorsze od moich starych VData 2x256 (czyli żadne markowe).

a co to ma za znaczenie na standardzie na wydajność czy markowe czy nie? ważne sa timingi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez krótką chwilę (z tydzień) 2x 512 400Mhz SuperTalent i na mojej byłej już płycie MSI K8N Neo4 powyżej 400Mhz nie chcialy dzialać poprawnie (błędy w Primie po chwili testu).

Zamówilem też 1 kość 512MB dla kumpla i mu dzialają na 480Mhz przy CL2,5-3-3-8 bez podnoszenia napięcia. Różnie z nimi jest.

Teraz posiadam Patrioty LLK 2x512 (za 350zl kupione) i chodzą na 500Mhz przy 2,5-3-3-6 1T przy nap. 2.6. Na ustawieniach 2-3-2-5 max 440Mhz. Extremalnie ich nie testowałem, ale tyle mi starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to ma za znaczenie na standardzie na wydajność czy markowe czy nie? ważne sa timingi ...

Przecież przedstawiłem wyniki testów na tych samych timingach i niemarkowe VData okazują się lepsze. Nie wiem co jest grane...

Teraz posiadam Patrioty LLK 2x512 (za 350zl kupione) i chodzą na 500Mhz przy 2,5-3-3-6 1T przy nap. 2.6 (...)

kurcze.. gdzie za 350zł można kupić takie pamięci? Moje Patrioty KH pracują jedynie na 480Mhz, na 490 już piszczą... Niestety zmiana CL na 3 powoduje to, że płyta nie wstaje... chyba będę musiał pobawić się z innym BIOS'em.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież przedstawiłem wyniki testów na tych samych timingach i niemarkowe VData okazują się lepsze. Nie wiem co jest grane...

a czy timingi alpha miałeś ustawione tak samo? Na pewno nie i stąd ta (mikroskopijna) różnica w przepustowości pamięci. W codziennym użytkowaniu komfort posiadania 1GB będzie jednak zdecydowanie większy niż tylko 512 MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki z mala relacje toolboy :wink:

Ale za 160 pln to i tak nienajgorszy wybor IMHO. Szczegolnie ze nie ma reguly jesli chodzi o goodramy na infineonach be-6 / spectecach czy modulach na kosciach uccc.

Sam ostatnio wpakowalem sie w padaki UCCC ktore przy 1T nie sa stabilne przy 215(430)mhz. Za to leca prawie 270mhz gdy ustawi sie 2T. Tego ze nie lubia sie z plyta rowniez nie jestem w stanie w 100% wykluczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze.. gdzie za 350zł można kupić takie pamięci? Moje Patrioty KH pracują jedynie na 480Mhz, na 490 już piszczą...

ano upatrzylem sobie na allegro, tak samo jak i tego gigabyte'a silent-pipe (za 440zl) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkich szukających tanich CEN zapraszam do Gdańskiego sklepu linka podaje na dole. Co do Patriot 1024MB (2x512MB) CL2.5 KH

[PSD1G400KH] są tam za 330zł, a karty graficzne sami zobaczcie zwłaszcza seria 6800GS :lol2:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2551

Sam posiadam Supertalenty 2x512MB chodzą u mnie na 460MHz i 2.5 3-3-7, ale teraz jak miałbym kupować to wziąłbym właśnie te Patrioty.

Pzdr M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem supertalenty DDR3200 2 x 1GB CL 2 3,3,6. Chodzą u mnie 200Mhz CL 2,3,2,5. Nie działa nawet 205 Mhz - ale tak samo nie działy Geil, HyperX, Elixir a nawet OCZ Platinium PC3500(pożyczone na chwilę od kumpla).

Czyli zupełnie normalne te Supertalenty. Ciekawe na jakich kościach - ale nie umiem zdjąć radiorów dlatego nie mogę sprawdzić... (jak zdjęłem radiaror z HyperX'a to do dzisiaj jest cały pogięty i nie dotyka kości... więc wolę nie ryzykować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem to lepiej dolozyc 40 zl i kupic geile lub patrioty i miec pewne ze sie ma dobre pamieci a nie jakies supertalent :P :P

ostatnio kupilem patrioty kh. siedzialy w moim kompie tydzien. jedna kostka chodzila niecale 240MHz, a druga 255MHz. wg mnie to spory rozrzut, a przeciez to dual channel kit 2x512mb, poza tym beznadziejne timingi. ledwo sie wyrabialy 2-3-3-6@210MHz 3.3v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi