Skocz do zawartości
jacekplasente123

Mobo, A Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem jakiś czas temu Seprona 3.0 + i Płyta Główna Gigabyte GA-K8N51GMF-9. Do tego kupiłem zasilacz Delta 350 W. Wszystko ok, po korzystaniu jakiś tydzien z tego sprzetu, pewnego dnia nie chcial sie wlaczyc. Kiedy poszedlem z zasilaczem do serwisu dostalem info, ze ma spadki napiecie i z tym kompem moze nie dzialac ...

No dobra, poszedlem dzis kupic nowy - Mode Com Fell 350 W. Podlaczam ten zasilacz, a komp znowu nie wstaje. Wzialem inny zasilacz z komputera znajomego, jakis 'noname' 350 W o gorszym parametrach od moich dwoch poprzednich zasilaczy i o dziwo wstaje bez problemu za pierwszym razem. Po podlaczeniu moich obu starszych zasilaczu do komputera tego znajomego (komp lepszy od mojego, Athlon 3.8 etc.), oba działały ... Tak wiec zdaje sie, ze zasilacze nie sa za słabe do mojego. Sam nie wiem co o tym myslec. Co moge w takiej sytuacji zrobic ? Aby nie bylo nie potrzebnych pytan ... reszta kompa: Grafika: Geforce 6100 - zintegrowany na plycie, 512 DDR Ram, dzwiek - zintegrowany.

Edytowane przez jacekplasente123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza ekspnowaną mocą zaislacze mają podaną obciążalność dla danej linii,, możliwe jest że fell jest przeciążany linią 12v (choc sprzęt leciutki,, ciężko w to uwierzyć żeby fila zagiął) z której na 99% czerpie papu większosć twojego kompa. Mozliwe jest też że feel jest zabezpieczony i przy obciążeniu linii 12v i braku obciążenia na pozostałych liniach napiecia podawane z zasilacza są na tyle nie-w-normie że feel się wyłącza

to że deltom zdażały się spadki to norma - te ponaprawowe podawały napięcia z kosmosu ;)

podłączyłeś wtyczkę atx 12v? (aka P4, 4piny kostka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi