Skocz do zawartości
Vegan

Montaż wiatraka na nagrzewnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sobie poradziliście z tym problemem :-)

jakieś duże konstrukcje nie wchodzą w gre całość pcham do obudowy

i przykręcanie bezpośrednio też odpada nie chce uszkodzić nagrzewnicy

gumki też mi sei nie podobają... całość ma być bez awaryjna

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sobie poradziliście z tym problemem :-)

jakieś duże konstrukcje nie wchodzą w gre całość pcham do obudowy

i przykręcanie bezpośrednio też odpada nie chce uszkodzić nagrzewnicy

gumki też mi sei nie podobają... całość ma być bez awaryjna 

Michał

Tak więc ja montowałem za pomocą takich tacek styropianowych na np. kotlety itp :) przyklejałem wiatraki (bardzo stabilnie!) kładłem to na nagrzewnice i już

Dołączona grafika

a kiedyś też tak miałem : Dołączona grafika

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klej :-) ...... eh tylko jeszcze pizdolet trzeba kupić .. koszyt rosną :-( 

MIchał

Bardzo czesto sa dostepne takie pizdolety w markietach.

Ja kupilem juz 2 takie (TOYA roxx) jeden malutki, drugi na standardowe paleczki, koszt nebagatelny : 8 zl duzy i 5 zl maly :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIchał

Ja kupilem juz 2 takie (TOYA roxx) jeden malutki, drugi na standardowe paleczki, koszt nebagatelny : 8 zl duzy i 5 zl maly :P

A mozna kupic na raty? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIchał

A mozna kupic na raty? :lol:

Spox grzesio

Osmiu zyrantow i zaswiadczenie o zarobkach minimum 2497 zl netto i masz, rozkladaja na 9 rat , bez pierwszej wplaty :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobiłem osłonkę z cienkiej blaszki aluminiowej (stara instrukcja ppoż :mrgreen: wywieszana w blokach mieszkalnych :mrgreen: ). do tego stare nożyczki do wycięcia kształtu, cztery śrubki, żeby to skręcić i cztery śrubki, żeby przymocować śmigło. efekt można zobaczyć na mojej stronie. dodam jeszcze że do nagrzewnicy całość mocuje się na wcisk - odpowiednio wygięta osłona trzyma się wypustek z boku nagrzewnicy. i podobno taka osłona zwiększa wydajność. podobno, więc proszę mnie tu nie pytać dlaczego niby tak jest bo nie wiem. dodatkową zaletą jest to że wiatrak można zamocować niecentralnie, a więc odsunąć go od jakiegoś elementu w obudowie np. płyty głównej. jeśli chodzi o koszty: dwie roboczogodziny :mrgreen: na urlopie.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam przymocowane na GUMKACH RECEPTURKACH ;) działa tak od miesiaca i jest wszystko oki

gumy pękają ... :-) a ja będe miał zamkniete to w budzie ... jak cos odpadnie nawet nie zobacze :-)

Usłyszysz i temp. Ci podskoczy :)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobiłem osłonkę z cienkiej blaszki aluminiowej (stara instrukcja ppoż :mrgreen: wywieszana w blokach mieszkalnych :mrgreen: ). do tego stare nożyczki do wycięcia kształtu, cztery śrubki, żeby to skręcić i cztery śrubki, żeby przymocować śmigło. efekt można zobaczyć na mojej stronie. dodam jeszcze że do nagrzewnicy całość mocuje się na wcisk - odpowiednio wygięta osłona trzyma się wypustek z boku nagrzewnicy. i podobno taka osłona zwiększa wydajność. podobno, więc proszę mnie tu nie pytać dlaczego niby tak jest bo nie wiem. dodatkową zaletą jest to że wiatrak można zamocować niecentralnie, a więc odsunąć go od jakiegoś elementu w obudowie np. płyty głównej. jeśli chodzi o koszty: dwie roboczogodziny :mrgreen: na urlopie.

Pozdrawiam

M.

Calkowita racja 8)

Zabudowana chlodnica dziala wydajniej, bo powietrze pompowne przez wiatraki jest w calosci skierowane wlasnie na nia, nie "ucieka" bezproduktywnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam przymocowane na GUMKACH RECEPTURKACH ;) działa tak od miesiaca i jest wszystko oki

gumy pękają ... :-) a ja będe miał zamkniete to w budzie ... jak cos odpadnie nawet nie zobacze :-)

Usłyszysz i temp. Ci podskoczy :)))))

I cisnienie, i bedziesz musial robic test :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"""""Calkowita racja

Zabudowana chlodnica dziala wydajniej, bo powietrze pompowne przez wiatraki jest w calosci skierowane wlasnie na nia, nie "ucieka" bezproduktywnie """""

Pewnie że działa wydajniej

Tak to jest robione na chłodnicach samochodowych

i dlaczego nie nasladowac konstruktorów samochodowych oni wiedza najlepiej w koncu ida na to grube miliony.

Poprosu powietrze przepływa przez cała chdodnice a nie tylko przez jej czesc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

M.

Calkowita racja 8)

Zabudowana chlodnica dziala wydajniej, bo powietrze pompowne przez wiatraki jest w calosci skierowane wlasnie na nia, nie "ucieka" bezproduktywnie :P

Tak scisle to chodzi glownie o cos innego. Mianowicie, jezeli obudujesz szczelnie nagrzewnice ("shroud") i dasz na ta obudowe wiatrak (tez szczelnie), ktorego lopatko beda w pewnej odleglosci (2-3cm najlepiej) od finow, wowczasz roznica cisnien miedzy jedna a druga strona nagrzewnicy jest podobna na CALEJ powierzchni nagrzewnicy, przez co powietrze przeplywa przez CALA nagrzewnice, a nie tylko przez ta czesc nad ktora lataja lopatki wiatraka, jak dzieje sie w przypadku bezposredniego "przyczepienia" wiatraka do nagrzewnicy. Zdjecia Zxc pokazuja oba te przypadki. Kolejna sprawa, to zmniejsza sie znacznie halas wydzielany przez wiatraki, poniewaz preszkoda znajduje sie odrobine dalej.

Zastosowanie czegos takiego zwieksza znacznie wydajnosc nagrzewnicy, i jest to jedyna metoda montowania wiatrakow. Gumki recepturki, srubki, sznurki i inne glupoty to idiotyzm. Zabudowac trzeba koniecznie!!! (wiec znajdz na to miejsce w budzie!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a niedarady w ten sposob, e zaopatruemy sie w te plastikowe paseczki, ktore sie jednorazowo zaciska, z jednego obcinamy sama koncowke z zapadka, zdroki przepuszczamy przez otwor w wentylatorze paseczek miedzy rzeberkami nagrzewnicy, ja przejdzie na wylot, to naciągamy na paseczek wczesniej odcięta koncowke z zapadką i juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie mam dwie nagrzewnice od lublina połączone rownolegle .... są w obudowie obok siebie ....w odłegłośći 10cm

albo walne 4 x 120x120x2.5 każdy będzie miał dwa lub 2 x papst 175 na 48 V ..... i niewiem co zrobić :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

M.

Calkowita racja 8)

Tak scisle to chodzi glownie o cos innego. Mianowicie, jezeli obudujesz szczelnie nagrzewnice ("shroud") i dasz na ta obudowe wiatrak (tez szczelnie), ktorego lopatko beda w pewnej odleglosci (2-3cm najlepiej) od finow, wowczasz roznica cisnien miedzy jedna a druga strona nagrzewnicy jest podobna na CALEJ powierzchni nagrzewnicy, przez co powietrze przeplywa przez CALA nagrzewnice, a nie tylko przez ta czesc nad ktora lataja lopatki wiatraka, jak dzieje sie w przypadku bezposredniego "przyczepienia" wiatraka do nagrzewnicy. pokazuja oba te przypadki. Kolejna sprawa, to zmniejsza sie znacznie halas wydzielany przez wiatraki, poniewaz preszkoda znajduje sie odrobine dalej.

Zastosowanie czegos takiego zwieksza znacznie wydajnosc nagrzewnicy, i jest to jedyna metoda montowania wiatrakow. Gumki recepturki, srubki, sznurki i inne glupoty to idiotyzm. Zabudowac trzeba koniecznie!!! (wiec znajdz na to miejsce w budzie!)

Swiete slowa , oto mi chodzilo, tylko mniej fachowo to opisalem, wiedzialm ze mozna liczyc na Twoja poprawka 8)

Czasem bardzo pozyteczne jest Twoje "przypieprzanie" sie do szczegolow :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...