Skocz do zawartości
arthi

Płyta Sono na KT133 i problem z zew. USB i jeszcze cos!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta to chyba SONO VK 2208 lub 2208A

Bylem u dziewczyny, prosta sprawa wyciagnac na zewnatrz USB na sledziu, hmm...nie. Przychodze rozkrecam obudowe i okazuje sie ze jak zawsze jest 2x5 pinow, to w tej plycie jest 2x4 no ale w sklepie powiedzieli ze te dwie ostanie masy sa niewazne, zaczalem kombinowac i... Mam pytanie czy moglem przez przypadek uszkodzic ten port na plycie, bo wsadzalem roznie, raz zadzialalo (sprawdzalem wsadzajac klawiature USB) a pozniej juz ani razu....Dodam jeszcze ze kupilem taki port, ze byl podzielony na 2 czyli dwie osobne wtyczki po piec miejsc...(rozumiecie) Jesli ktos ma plyte sono, albo wie jak powinny ukladac sie te napiecia to prosze o pomoc!!! Dziewczyna czeka, wylozyla kase na port (w plycie dziwnym trafem nie bylo) a ja sie niepopisalem.

PS. Moze te dwie ostatnie masy trzeba polaczyc w jedna...bo jak wspominalem na plycie sa 2 razy po 4 bolce a USB ma miejsce na 2 razy po 5....

Druga sprawa co jest do cholery z ta plyta, z tego co zauwazylem bios nie pokazuje temp.(trzeba dodac jakies zew czujniki czy co) w windowsie jak zainstalowalem program monitorujacy ktory mial sie tym zajac, zaczal swirowac i w ogole...poza tym znacie jakas stronke tej firmy, zeby uaktulanic bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde czy naprawde nikt z was nie wie...hmmm. Jedno co sie dowiedzialem, ta plyta tylko w niektorych modelach ma monitorowanie tempertur, obrotow i takich tam. Poza tym to jes plytak bez literki A, wiec na drugie pytanie juz nie trzeba odpowiedzi, ale nadal nie wiem co z tym USB. Kurcze ludzie...tacy z was szpece.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taką płytę SONO KT 133A i podłączyłem dwa porty USB z obudowy.

Pamiętam, że podłączyłem te kabelki metodą prób i błędów.

Po zewnętrznych strona ch było napięcie i ziemia a w środku reszta.

Miałem trochę ułatwioną sprawe bo były 4 kabelki.

Jak podłaczysz jedno USB to drugie jest odwrotnie czyli tam gdzie masa to będzie napięcie.

Mam monitor który ma program do ustawiania parametrów przez USB i tym właśnie USB sprawdzłem czy jest dobrze. Jak było żle to wywalał się komunikat że coś tamżle , ale nic z USB się nie stało.

A więc powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...