Hipo Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) Witam. Czy jest u nas na forum ktoś kto potrafiłby mi udzielić dokładnych informacji w jaki sposób i z jakiego funduszu moge uzyskać dofinansowanie na zakup maszyny budowlanej. Sytuacja wyglada tak ze mamy działalność gospodarczą prowadzona już od 93roku, pracuje w niej 2 osoby. Chcemy rozwinąć tą działalność poprzez zakup nowej maszyny, zatrudnienie kolejnej osoby. Koszt takiej inwestycji to 57000 euro netto. Nasze rządowe strony internetowe niestety tylko bardziej utrudniają uzyskanie informacji zamiast ją ułatwić. Możliwe scenariusze to dofinansowanie na obecną działalność lub na założenie nowej, oczywiscie koszt inwestycji jak podany wczesniej. Prosiłbym o odpowiedzi raczej konkretne, jakieś poprowadzenie za rączke, bo komentarze typu szukaj w sieci są bezsensu, polecam jakiemuś laikowi jak ja spróbować .... :? Edytowane 16 Stycznia 2006 przez Hipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Najszybciej gdzie możesz się coś konkretnego dowiedzieć to w najblizszym Urzędzie Wojewódzkim. W każdym jest Biuro Zarządzania Funduszami Europejskimi i osoby wyznaczone do konsultacji. Co do funduszy z jakiego mógłbyś uzyskać pieniądze to ciężko mi cokolwiek powiedzieć ale trzeba byc przygotowanym na przewlekłą procedurę i koszty dodatkowe np. wykonanie dokumentacji, analiza finansowa czy nawet sama generacja wniosku dla projektu. Po drugie z reguły UE dofinansowuje projekty na zasadzie refundacji czyli najpierw kasę musiałbyś wyłożyć sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) Witam. Czy jest u nas na forum ktoś kto potrafiłby mi udzielić dokładnych informacji w jaki sposób i z jakiego funduszu moge uzyskać dofinansowanie na zakup maszyny budowlanej. Sytuacja wyglada tak ze mamy działalność gospodarczą prowadzona już od 93roku, pracuje w niej 2 osoby. Chcemy rozwinąć tą działalność poprzez zakup nowej maszyny, zatrudnienie kolejnej osoby. Koszt takiej inwestycji to 57000 euro netto. Nasze rządowe strony internetowe niestety tylko bardziej utrudniają uzyskanie informacji zamiast ją ułatwić. Możliwe scenariusze to dofinansowanie na obecną działalność lub na założenie nowej, oczywiscie koszt inwestycji jak podany wczesniej. Prosiłbym o odpowiedzi raczej konkretne, jakieś poprowadzenie za rączke, bo komentarze typu szukaj w sieci są bezsensu, polecam jakiemuś laikowi jak ja spróbować .... :? Eee nie z funduszu tylko programu operacyjnego finansowanego przez jeden z Europejskich Funduszy Strukturalnych. Zapewne tym p.o będzie WKP Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw- finansowany z Europejskiego Funduszu Rozowju Regionalnego, najprawdopodobniej priorytet 2 http://www.konkurencyjnosc.gov.pl/ tu masz strone na której może o tym programie operacyjnym poczytać http://www.konkurencyjnosc.gov.pl/Dokument...enia_spowkp.htm A tu masz uzupełnienie do tego programu, czyli co jak gdzie i ile Co do tej procedury to nie jest ona az tak skomplikowana, wniosek wypisuje się w gneratorze wniosków, pozatym z tego co pamiętam to akurat tego typu projekty są dośc łatwe i małe skomplikowane, z tym ze termin przyjmowania projektów jest określony, poczytaj na tej stronce kiedy zbliża się najbliższy nabór projektów Edytowane 16 Stycznia 2006 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Jutro sie wybieram dowiedzieć sie czegoś wiecej w odpowiedniej agencji. Zauważyłem jednak przeglądając przyznane środki ze jakoś nie maja skłonnosci te instytucje na dawanie dużych tj dochodzących do 50% refundacji kosztów kwalfikowanych. Ach ta Polska :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Jutro sie wybieram dowiedzieć sie czegoś wiecej w odpowiedniej agencji. Zauważyłem jednak przeglądając przyznane środki ze jakoś nie maja skłonnosci te instytucje na dawanie dużych tj dochodzących do 50% refundacji kosztów kwalfikowanych. Ach ta Polska :| To nie polskie instytucje przyznają środki tylko komisja europejska,i to jej eksperci będą dokonywać oceny merytorycznej projektu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...