Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Intel ma wypóścić około 20 maja Celerona z jądrem Willamette-128, który będzie miął 128 kB cache i zegar 1.7 GHz. Zegar będzie o wiele wyższy od niskobudżetowych rozwiązań AMD (Duron). Nowe 0.13micronowe jądro Duronów - Appaloosa nie rozwiąze problemu ponieważ nie bedzie niczym nowym w porównaniu do jądra Morgan (64Kb L2 cache). W związku z tym jądro Appaloosa będzie obsługiwało szynę 266 MHz. Durony taktowane 1.4 GHz będą posiadały nową prędkość szyny i oznaczenie XP+ Pierwsze durony pojawią się w Q3'2002 i będą posiadały oznaczenia 1600+, 1700+, 1800+ (odpowiednio1.4 GHz, 1.46 GHz i 1.53 GHz). W czwartym kwartale mamy ujrzeć Duron 1900+, a w Q1 '2003 - Duron 2000+. AMD nie planuje urzywać technologii 0.13microna SOI do produkcji Duronów

O co w tym chodzi bo nie pojmuje..

zassane z http://overclockers.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe, ze nowe Durony beda na technologi zaczerpnietej z XP'ka - czyli polaczenie technologii 0,18 i 0,13 microna a nie wykonane w calosci w 0,13 :(. Jednym slowem nowy Duron bedzie wykastrowanym XP'kiem z mniejszym cachem. Zaczyna mi sie to nie podobac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe, ze nowe Durony beda na technologi zaczerpnietej z XP'ka - czyli polaczenie technologii 0,18 i 0,13 microna a nie wykonane w calosci w 0,13 :(. Jednym slowem nowy Duron bedzie wykastrowanym XP'kiem z mniejszym cachem. Zaczyna mi sie to nie podobac...

hehe.. podoba mi sie okreslenie wykastrowany XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo jak celekto wykastrowane wcześniej p2 next p3 a teraz p4 :)

co w tym nowego? 

pozdro

Tylko wyglada na to ze bedzie to kastrat ze "starego" XP'ka. Gdyby nowy Duronek pochodzil od Atlona w technologii 0,13 microna posiadal by wyzsze zegary. A on ma alalogiczne do tych, ktore sa aktualnie na rynku...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale amd nigdy nie "kastrowalo" (przynajmniej tak mi sie wydaje) bo  u intela to standart

Czy ja wiem?

Jest duza analogia...obie firmy podobnie okaleczaly tansze produkty....

Celowe zanizanie szyny: Pentium III, Atlon - 133MHz, Celeron II, Duron -100MHz i w obu przypadkach tansze procesory posiadaly mniejszy cache drugiego poziomu od sztandarowych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu amd nie bedzie w stanie dorównac do 1.7ghz w technologi 0.18um dlatego zastosuje chwyt z athlona xp czyli oznaczenia +.

Ale mysle ze im to nie wyjdzie na dobre przy Duronie wiec beda musieli zapuscic Durnia w nowej technoilogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie AMD wie że nie wytrzyma konkurencji (chodzi mi o duron vs celeron) więc wprowadzi znane już wszystkim oznaczenie z XP. A tak poza tym to nic nie zmieni.

Dla uscislenia - nie wytrzyma konkurencji jezeli chodzi o zegary...co do wydajnosci obu procesorow...to sie przekonamy - stawiam jednak na nowe Durony w pojedynku Duron vs Celeron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi oznaczeniami duronów to chyba amd nie poszaleje. Ich przewaga nie jest aż tak dużo w porównaniu do celków. Do niedawna chodziłem na celu 667@1080 ,teraz mam konfig jak niżej. Różnica na wydajności jest mało odczówalna ,przyjmując fakt zmiany na ,jak wszyscy twierdza ,dużo wydajniejszy procesor (przecież D1000 porówuje sie wszedzie z cel 1,2), wyższą szyne fsb no i... pamięć DDR. Wydaje mi sie ,ze celki na jądrze p4 mogą zdominować rynek tanich procesorów. Wszystko bedzei zależało od polityki cenowej Intela.... a ten ostatnio chyba dużo się nauczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i oczywiscie marketingowa przewaga Intela poprzez wieksze czestotliwosci. Nie znajacy sie ludzie biora wieksze Mhz. Dlatego Intel ma wiekszosc rynku.

Chyba tylko na tym bedzie polegac przewaga Intela bo w wydajnosci to mi sie nie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale amd nigdy nie "kastrowalo" (przynajmniej tak mi sie wydaje) bo  u intela to standart

Czy ja wiem?

Jest duza analogia...obie firmy podobnie okaleczaly tansze produkty....

Celowe zanizanie szyny: Pentium III, Atlon - 133MHz, Celeron II, Duron -100MHz i w obu przypadkach tansze procesory posiadaly mniejszy cache drugiego poziomu od sztandarowych modeli.

przeciez nowe durnie sa na fsb 133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli na to wychodzi ze Duron bedzie nie wiele mniej wydajniejszy od Athlona XP!. Bo jezeli struktora XP sie nie zmienie i struktura Morgana sie nie zmieni a oba proce beda na fsb266 to mialy bardzo zblizona wydajnosci!. Tez sie nie lape ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ja myślę ze jeszcze za wcześnie na wszelkie rozmowy i dyskucje

będziemy rozmawiać jak wyjda pierwsze egzemplarze i pojawią się pierwsz testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli na to wychodzi ze Duron bedzie nie wiele mniej wydajniejszy od Athlona XP!. Bo jezeli struktora XP sie nie zmienie i struktura Morgana sie nie zmieni a oba proce beda na fsb266 to mialy bardzo zblizona wydajnosci!. Tez sie nie lape ;-)

nie beda tak samo wydajne bo durnie sa na "wykastrowanym" jaderku XP, cyzli maja mniej cache.... swoja droga jak procki beda chodyic na 133 to zmniejszy sie wam spektrum o/s bo pozostanie mniej opcji...

jedynie fsb.. i w tym momencie nie rozumiem AMD, a dokladnie tego ze nie zablokuja mnoznika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe 0.13micronowe jądro Duronów - Appaloosa [...]

W czwartym kwartale mamy ujrzeć Duron 1900+, a w Q1 '2003 - Duron 2000+. AMD nie planuje urzywać technologii 0.13microna SOI do produkcji Duronów

O co w tym chodzi bo nie pojmuje..

Ja to zrozumiałem tak, że nowe Durony będą w 0.13 mikrona ale nie w technologii SOI (Silicon on Insulator) w przeciwieństwie do Athlonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby AMD zablokowal mnoznik stracilo by 30% klijentow!

Czemu straci 30% klientow ?

Intel nie ma odblokowanego mnoznika a ma wiekszosc rynku :P

Jezeli zamiast odblokowanego mnoznika mialyby mozliwosc wydajnego (czyt. duzego) podkrecania FSB to nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...