aribeth Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Witam A ja mam takie pytanie dokształcające :) Czy może mi ktoś z Was opowiedzieć coś na temat zagadnienia jakim jest taktowanie rdzenia i taktowanie pamięci ? O RAMDAC'u już znalazłam, co do czego i po co :D Ale jak to jest z tymi wielkościami MHerców w taktowaniu ?? O ile się domyslam im więcej tym lepiej. A jaka wielkość będzie już dobra ??? Bo zaczynam się gubić :) Powiedzmy takie zestawienia : taktowanie rdzenia 500 MHz satrsza grafika - tu więcej na rdzeniu, mniej na pamięci niż w tej drugiej taktowanie pamięci 1 000 MHz taktowanie rdzenia 400 MHz ciut nowsza - ta nowsza ma mniej na rdzeniu, za to więcej na pamięci taktowanie pamięci 1 100 MHz Więc jak mam na to patrzeć ?? NA które wartości ? Co potrzebniejsze więcej na rdzeniu czy na pamięci ? Hehhh może wreszcie załapie o co tu biega :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Hehe...z takim podejsciem nic nie uda Ci sie skumac :lol2: Porownywanie ilosci Hz ma tylko sens jesli porownujesz te same karty tzn. gpu to samo ,szerokosc szyny ta sama itd. itp. :-| Musisz poczytac troche o architekturze dzisiejszych gpu ,poprzegladac testy i powyciagac wnioski :-| Bo wez np. GF6600GT i 7800GT pierwszy ma takty 500/500 ,a drugi 400/500 i ktory jest szybszy :rolleyes: Odsylam do testow :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aribeth Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 czyli to nie jest tak, że im ma więcej to szybszy tak ??? pytam bo chciałabym się wreszcie zdecydować jaką grafikę mam kupić. Czytam i porównuje już od tygodnia i mam małe zamieszanie w głowie od nadmiaru informacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 W WIEEELKIM uproszczeniu: - taktowanie pamięci + szerokość magistrali ma wpływ na szybkość operowania na texturach, - taktowanie gpu- wpływ na szybkość obliczania scen i hardware'owych efektów 3D. Powtarzam- jest to WIEEELKIE uproszczenie- tak na mój chłopski rozumek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aribeth Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 no i właśnie chodzi mi o te WIEEELKIE uproszczenia :D tak aby pasowały na mój babski rozum ;) proszę o więcej takich uproszczeń, bo chce się podszkolić, aby dokonać dobrego zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 moim zdaniem w tej chwili najlepszym stosunkiem możliwości do ceny może się poszczycić 6600gt, 6800gs ,7800gt , x800gto(modowalne na 16potoków) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aribeth Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 no ja własnie myślę nad 6800 GS bo na 7800 mnie jeszcze nie stac :) no i tak własnie patrze i patrze i czytam, staram się wyciągnąć jakieś wnioski.......no tak tylko jaki do tego procek ? jedni polecają Pentiuma inni Athlona....i w końcu wyjdzie tak, że dokonam wyboru przez wyliczanke :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 no ja własnie myślę nad 6800 GS bo na 7800 mnie jeszcze nie stac :) no i tak własnie patrze i patrze i czytam, staram się wyciągnąć jakieś wnioski.......no tak tylko jaki do tego procek ? jedni polecają Pentiuma inni Athlona....i w końcu wyjdzie tak, że dokonam wyboru przez wyliczanke :)do gier to tylko amd jest lepsze + tańsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aribeth Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 hmmm lepsze i tańsze.....chciałabym mieć dobry procesor, aby spełniał moje wymagania, nie koniecznie musi być tańszy, ma być dobry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Tak jak sideband napisal: AMD lepsze i tansze, wiec po co przeplacac? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Co do tych mhz ;> Na mojej grafie, na standardzie, gram w takie san andreas w 800x600 Srednie Detale, Draw distance max... Po pokdreceniu z 250/392 na 400/500 gram w 1024x768, detale high, draw distance max... Wiec chodzi o to, im wiecej, tym lepiej :D Ale oczywiscie na wydajnosc karty wplywu nie maja tylko taktowania, ale jak napisalem: dobrze zeby bylo ich jak najwiecej :> Edytowane 18 Stycznia 2006 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Myślę ,że najprościesz będzie podać kwotę,którą jesteś w stanie wyłożyć na grafikę(lub na całego kompa). Napewno doradzimy co najlepszego kupić za daną kwotę :) Jak ktoś jest niezorientowany to może się nabrać na "sztuczki" producentów służące wyciąganiu kasy od klienta(obcinanie szyny pamięci do 128bitów , wkładanie starych pamięci dd1 do nowych kart jak w GTO itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...