Skocz do zawartości
aribeth

Taktowanie Rdzenia / Taktowanie Pamięci / Ramdac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A ja mam takie pytanie dokształcające :) Czy może mi ktoś z Was opowiedzieć coś na temat zagadnienia jakim jest taktowanie rdzenia i taktowanie pamięci ? O RAMDAC'u już znalazłam, co do czego i po co :D Ale jak to jest z tymi wielkościami MHerców w taktowaniu ?? O ile się domyslam im więcej tym lepiej. A jaka wielkość będzie już dobra ??? Bo zaczynam się gubić :) Powiedzmy takie zestawienia :

taktowanie rdzenia 500 MHz satrsza grafika - tu więcej na rdzeniu, mniej na pamięci niż w tej drugiej

taktowanie pamięci 1 000 MHz

taktowanie rdzenia 400 MHz ciut nowsza - ta nowsza ma mniej na rdzeniu, za to więcej na pamięci

taktowanie pamięci 1 100 MHz

Więc jak mam na to patrzeć ?? NA które wartości ? Co potrzebniejsze więcej na rdzeniu czy na pamięci ? Hehhh może wreszcie załapie o co tu biega :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe...z takim podejsciem nic nie uda Ci sie skumac :lol2:

Porownywanie ilosci Hz ma tylko sens jesli porownujesz te same karty tzn. gpu to samo ,szerokosc szyny ta sama itd. itp. :-| Musisz poczytac troche o architekturze dzisiejszych gpu ,poprzegladac testy i powyciagac wnioski :-|

Bo wez np. GF6600GT i 7800GT pierwszy ma takty 500/500 ,a drugi 400/500 i ktory jest szybszy :rolleyes: Odsylam do testow :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W WIEEELKIM uproszczeniu:

- taktowanie pamięci + szerokość magistrali ma wpływ na szybkość operowania na texturach,

- taktowanie gpu- wpływ na szybkość obliczania scen i hardware'owych efektów 3D.

Powtarzam- jest to WIEEELKIE uproszczenie- tak na mój chłopski rozumek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja własnie myślę nad 6800 GS bo na 7800 mnie jeszcze nie stac :) no i tak własnie patrze i patrze i czytam, staram się wyciągnąć jakieś wnioski.......no tak tylko jaki do tego procek ? jedni polecają Pentiuma inni Athlona....i w końcu wyjdzie tak, że dokonam wyboru przez wyliczanke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja własnie myślę nad 6800 GS bo na 7800 mnie jeszcze nie stac :) no i tak własnie patrze i patrze i czytam, staram się wyciągnąć jakieś wnioski.......no tak tylko jaki do tego procek ? jedni polecają Pentiuma inni Athlona....i w końcu wyjdzie tak, że dokonam wyboru przez wyliczanke :)

do gier to tylko amd jest lepsze + tańsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych mhz ;>

Na mojej grafie, na standardzie, gram w takie san andreas w 800x600 Srednie Detale, Draw distance max...

Po pokdreceniu z 250/392 na 400/500 gram w 1024x768, detale high, draw distance max...

Wiec chodzi o to, im wiecej, tym lepiej :D Ale oczywiscie na wydajnosc karty wplywu nie maja tylko taktowania, ale jak napisalem: dobrze zeby bylo ich jak najwiecej :>

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ,że najprościesz będzie podać kwotę,którą jesteś w stanie wyłożyć na grafikę(lub na całego kompa).

Napewno doradzimy co najlepszego kupić za daną kwotę :)

Jak ktoś jest niezorientowany to może się nabrać na "sztuczki" producentów służące wyciąganiu kasy od klienta(obcinanie szyny pamięci do 128bitów , wkładanie starych pamięci dd1 do nowych kart jak w GTO itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi