mb3 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Witam, kiedyś qpiłem na Allegro następującego kompa: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76183826 ale jako, że cena jego nie była zbyt zawyżona to obudowa ma kilka rysek które mnie lekko irytują (nie żebym taki pedantyczny jakiś był ;-) ) No i wymyśliłem sobie, że zakupie nastepującą folie na Allegro --> http://allegro.pl/show_item.php?item=80396015 (akurat na tej aukcji arkusz jest troszkę za mały, ale widziałem folię o odpowiednich wymiarach). Chciałem zapytać czy używał już ktoś tego materiału, i czy będzię on dobrze "opiewał" obudowę, czy będzie się np. odklejał. zaznaczam, że front pozostawię taki jaki jest, chyba, że ktoś mi coś podpowie i spodoba mi się pomysł to być może skorzystam, zaznaczam, że malowanie nie wchodzi w gre, bo nie podobają mi się efekty malowania plastiku ;-) obudowa (sama blacha bez frontu) ma wymiary: wysokośc - 9cm, szerokośc - 32cm, glębokośc - 36cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 ja zakupiłem podobna folie tylko ze"alu" i jestem srednio nie zadowolny... myslalem ze bedzie lepiej tzn teraz jestem na etapie obklejania jednego pełnego boku i dla mnei jest to tragedia. strasznei ciezko jest nakleic ja tak, zeby ma całej płaszczyżnie nie było bąbełków z powietrzem. Jak skoncze obklejac ten bok ( jesli mi sie uda:D to jutro) to podesle ci fotki na priva. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mb3 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 alu też qpiłem, miałem koncpekt obkeić nim front, ale qpowałem zanim dokładnie przyjżałem się przodowi :-) No i teraz jakoś nie widze możliwości jego obklejenia ;-))) Na niektórych aukcjach widziałem, że kolesia pomagali sobie przy obklejaniu opalarką. Nie wiem czy coś Ci to da, ale możesz spróbować, może na poczatek weź suszarkę do włosów :-)))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Używanie oplarki / mocnej suszarki to podstawa przy takich foliach. Nie wyobrażam sobie jak bez tego można obklejać cokolwiek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Używanie oplarki / mocnej suszarki to podstawa przy takich foliach. Nie wyobrażam sobie jak bez tego można obklejać cokolwiek.no wlasnie ja nei mam opalarki.... wnerwia mnei juz ta foli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mb3 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 no więc chyba musisz skorzystać z oferty wypożyczalni elektornarzędzi, albo poczynić inwestycję : http://allegro.pl/show_item.php?item=80171843 Powiedzcie mi czy uważacie, że da się obkleić sam front powidzmy innym rodzajem folli np. chrom lub alu i czy wyglądałoby to ładnie ?? i najważniejsze przylegałoby dobrze ?? foto frontu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 :) no więc chyba musisz skorzystać z oferty wypożyczalni elektornarzędzi, albo poczynić inwestycję : http://allegro.pl/show_item.php?item=80171843 Powiedzcie mi czy uważacie, że da się obkleić sam front powidzmy innym rodzajem folli np. chrom lub alu i czy wyglądałoby to ładnie ?? i najważniejsze przylegałoby dobrze ?? foto frontu: Opalarka aż tak bardzo nie jest potrzeban, wystarczy dobra suszarka do włosów. Sprawa oklejania jest prosta. Bo takie równe i duże powierzchnie klei się na mokro. Zraszaczem do kwaitków spryskujesz częśc klejącą folli i potem przykładasz do danego elementu. Potem bierzesz taką silikonową sciągaczkę do wody i zbierasz wode. PO zebraniu suszysz suszarką i po kłpocie. Wszyscy ekpreci od klejenia reklam uzywają tej metody. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mb3 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Czyli mam przyłożyć mokra powierzchnię do elemntu na którym kleję i później wycisnąć wodę spomiędzy nich? bo nie rozumiem za bardzo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Akurat mam trochę do czynienia z oklejaniem samochodów (i nie tylko), nigdy nie widziałem żeby oklejali coś na mokro! Mam nawet film na kompie z instrukcją klejenia. Także eksperci od klejenia reklam nie używają tej metody na 100% :) Jest ona typowo amatorska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 chyba chodzi o to ze folie od strony kleju spryskujesz wodą, przykładasz do obklejanego elementu a potem po powieszchwni jedziesz ta sylikonową sciągaczką w celu usuniecia wody spod spodu. Na sam koniec suszysz. Jesli coś nei tak to poprawcie. POzwole sobie zadac pytanie... Mam taka folie tylko ze imitującą alu. Rożnica w odcieniu miedzy kolorem folii a alu ktore mam jest ogromna, a w swojej budzie chciaęłm front zrobic z alu a reszte budy obkleic folia:/ Czy warto bawic sie w folie czy moze lepiej pomalowac bude na czarny mat, a front z alu ?? dodam ze w przyszłosci na topie budy bedzie rezerwuar z mlecznej plexi Sorry ze troche od tematu odbiegłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Problem jest w tym, że obudowa komputera jest lekko chopowata. Myślę, że lepiej jednak malować obudowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 z chropowatosciami moze jakos bym sobie poradził... ale chyba ja jednak pomaluje... a folie sprzedam na allegro:D dzieki za pomoc teraz zostało mi juz tylko wybra farbe.... Mb3 a co z reszta budy??? malujesz czy tez oklejasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samedi Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Co do folii to mialem troche stycznosci, obklejalem swojego laptopa. ( http://klub.chip.pl/samedi/images/lapek.jpg ) Bardzo wazna uwaga sprawdz grubosc folii bo sa rozne a roznica w ukladaniu ogromna. Gruba jest generalnie do bani. Zle sie na kantach i na rogach uklada. I lepiej kupic nie lakierowana bo przy zakladaniu moze cos sie z nim stac. Lepiej kupic bez zakieru i zrobic to samemu pozniej. Rzeczywiscie dobra suszarka wystarczy, ale uwazaj zeby nie przypiec zamocno. Na dobre obklejenie rogow to nie masz co liczyc Edytowane 18 Stycznia 2006 przez samedi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mb3 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Własnie obawiam się troszke obklejać front ze względu na to że muszę wtedy coś pokombinować z otworami na przyciski + diody no i jak widać na dole frontu jest otwór do wentylacji. Otwór ewentualnie myślałem wypełnić folią alu, a sam front folią o tym samym kolorze. Jeszce nie wiem, zacznę od oblklejania folią blachy, to najłatwiejsze i wtedy będę myślał co dalej. Blachę obkleje folią carbon, tylko aktualnie nie ma na allegro foli w odpowiednim rozmairze, każda jest za mała :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 chyba chodzi o to ze folie od strony kleju spryskujesz wodą, przykładasz do obklejanego elementu a potem po powieszchwni jedziesz ta sylikonową sciągaczką w celu usuniecia wody spod spodu. Na sam koniec suszysz. Jesli coś nei tak to poprawcie. POzwole sobie zadac pytanie... Mam taka folie tylko ze imitującą alu. Rożnica w odcieniu miedzy kolorem folii a alu ktore mam jest ogromna, a w swojej budzie chciaęłm front zrobic z alu a reszte budy obkleic folia:/ Czy warto bawic sie w folie czy moze lepiej pomalowac bude na czarny mat, a front z alu ?? dodam ze w przyszłosci na topie budy bedzie rezerwuar z mlecznej plexi Sorry ze troche od tematu odbiegłem Tak jak mówisz, a co do oklejenia to napewno jest to ciekawsza metoda bo co 2 buda jest vzarna(chyba że tobie się podoba 2000buda czarna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Tak jak mówisz, a co do oklejenia to napewno jest to ciekawsza metoda bo co 2 buda jest vzarna(chyba że tobie się podoba 2000buda czarna)hehe moze i faktycznie jest od groma czarnych bud, ale z ta folia to nie wyszłoby fajnie ( ze wzgledu na zestawienie jej z prawdziwym alu). A po za tym czarny kolorek fajny jest:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...