Skocz do zawartości
makakus

Asus A7V8X, BIOS i temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

heh.. chlopaki co mi sie dzisiaj przytrafilo!!! chcialem se updatenac biosa wiec sciagnalem bea bios 1011. No i co sformatowalem dyskietke wgralem aflasha bios no bootoje sprzet uruchomil sie piekny dosik no wiec co... aflash.exe jestem w programi zapisalem aktualny bios jakby co potem zas wzialem sie za update opcja 2 wpisalem nazwe pliku 1011.004 dyskietka mieli mieli mieli.... pyk wyskoczylo info o starym i o nowym biosie i pyta czy jestem pewien ja daje "Y" a tu kupa kom tak jakby zawisl. Mialem :pelne pory" juz myslalem ze jutro zamiast przygotowywac sie na sylwestra bede musial jechac do serwisu zdesperowany wciskam reset a tu o dziwo wszystko idzie. Czy ktos mial podobne zdarzenie?! Nie wiem czym to moze byc spowodowane jeszcze nie mialem tego typu problemow z updatem! O co tu chodzi?!

pozdrowka

Lagier

Miałem to samo. Tyle że probowałem wgrać 1010 czyli oficjałkę. Zapisałem starego(1009), zaladowalem nowy, pokazalo info, dalem Y wcisnąłem enter no i kupa. Komp zamarzł, po 10 minutach splunąłem przez ramie i reset. Ale wstał, wiec jeszcze raz aflash i to samo, znow wisi. Nie mam pojecia o co chodzi. Na razie bet nie probowałem wgrywac no bo skoro "oficjalny" nie chodzi to sie troche boje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki a jeszcze jedno nowy Barton ma miec napiecie vcore = 1.65V jak my to ustawimy?! ja u nas skala zaczyna sie od 1.75?! no chyba ze procek daje siakies info biosowie ze obsluguje vcore akurat w tym przedziale i gdy wlozymy bartona pojawi sie opcja 1.65?! ktos cos wie na ten temat?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tez wkurza ze nie da się ustawic mniej niz default, przydałoby się.

A co do 1,65V to nie ma strachu. Przecież np. TB 1800+ chodza na 1,5V wiec płyta musi to fizyznie umożliwiać. Nie ma co sie martwić o Bartona.

BTW Wczoraj (2.01) widzialem na Ausu.com betę 1011(005) a dziś już jej nie ma. Nawet nie zdążyłem ściągnąć. ciekawe czy taka zabugowana, czy ją przemianują na oficjalna i znów udostępnią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie zapodalem tego biosa 1011.005 co do vcore to standard czyli zawyzone o jakies 0.4v :lol: ale komp dziwnie przyspieszyl albo mi sie wydaje albo jakos tak sprawniej sie laduje i w sisoft sandrze jakos info o mobo szybciej wyskakuje musze zapodac 3dsmarka :lol:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko do tych ktorzy maja bios 1010 jakie macie vcore?! tzn zawyza wam bo nie pamietam kiedy zauwazylem zawyzone przed aktualizacja na bete czy po. Dawniej wiem ze mi dobrze trzymal vcore 1.74/75 Pytam sie bo nie wiem czy zdeaktualizowac na 1010 czy nie. Obecnie mam bete 1011(005)

THX i pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrwa powoli zaczyna mnie to wkurzac. Przedtem temp. procka mialem 51 max a teraz czasami dochodzi do 57!!! jak jest bardzo goroaco w domu

Bawilem sie jeszcze opcjami w biosie i troszkie podnioslem wydajnosc wynik w 3dmarku 2001 se podskoczyl z 9767 na 9877 i testy memory w sandrze podskoczyly

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytano o zasilacz, czy ktorys z tych bedzie lepszy od mojego codegena?

zasilacz Tracer 300W ATX

cena: 69 zł

zasilacz Feel 300W ATX

cena: 69 zł

Obenie mam to co w podpisie + modem (niepodkrecany ;), i dwa iatraki 12V na chlodnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tracera sie nie wypowiem bo nie widzialem na oczy.

Co do Feel`a to ja mam 300W Feela wlasnie, tylko wersje "with noise killer" ;]

Nawet po daniu overvolta na 2.0v przy 1.8ghz na tym asusie mialem b.dobre napiecia ,zasilacz jak mu jest chlodno to zwalnia sobie obroty i jest cichutki, porzadnie zbudowany sporo wazy i naladowany elektronika i radiatorami,stwarza wrazenie bardzo solidnego, wzialem go zamiast 400W codegena potym jak mi taki wynalazek niby 350W spalil plyte ;[ i jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, dam glowe ze koles ma thoroughbreda, dla niego minimalny voltarz to 1.5v dlatego ze to jest nominalne dla thorough-a,a ta zworka o ktorej on mowi sluzaca do ustawiania "vcore setting range" to na 99% chodzi mu o zworke overvolta ;[ ,przynajmniej temperatury ma normalniejsze.

ps.Lagier plyta czyta ci temperatury na poziomie 56C?????! bo mi cholerstwo tak samo przy titanie twierdzi ze mam 39C :lol: , jaki masz bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie cosik tak wydaje ze ma T-breda

co do temperatur mowilem o sisoft sandrze 2003 w biosie podaje mi 30*C!! Biosa mam tego co ty (o ile nie zmieniales czyli 1011 bete (005)). Jutro chyba ide do sklepu po jakis cooler chyba skusze sie na Titana Cu5TB wqrza mnie to zawyzone vcore :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, dostalem tego Feela, po podlaczeniu plyta mowi do mnie System faild CPU test, no i asus poadl hlip hlip.......

Ale w srode bede miec nowego asusika ;) Jasli im sie niodwidzi i znajada jakis haczyk, ale gostek powiedzial ze wymieni, wiec chba tak zrobi.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...