CyberDe@th Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Witam wszystkich!!! Mam IrDA'e (dzisiaj kupilem :) ) i wszystko jest OK, tzn komunikuje sie z telefonem i w ogole jest super, ale nie o tym miala byc "mowa" ;) Mianowicie mam pytanko: Czy sa jakies progsy, ktorymi da sie sterowac kompem przez IrDA'e??? Dodam, ze Girder nie dziala - z reszta byloby to dziwne jakby zadzialal. Pozdrawiam, CyberDe@th. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 mozesz mi powiedziec jaka masz irde? rowniez potrzebuje, zeby fona podpiac. kupilem w sklepie taka bezposredio w plyte wpinana ale nie dalo rady, nie komunikowala sie z fonem, a nasiedziealem sie nad konfigoracja kilka godzin :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abramakabra Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 mozesz mi powiedziec jaka masz irde? rowniez potrzebuje, zeby fona podpiac. kupilem w sklepie taka bezposredio w plyte wpinana ale nie dalo rady, nie komunikowala sie z fonem, a nasiedziealem sie nad konfigoracja kilka godzin :? Może źle wpinaleś na plyte ? Ja prubowalem 3 dni taką podlączyć, dopierp mnie kumpel uświadomiul że instrukcje dogóry nogami czytalem ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 w instrukcji od irdy byl opis ktory kabelek jak sie zwie wiec wzialem instrukcje od plyty wykumalem co i jak z kablami, przerobilem wtyczke itp ale irda nie poszla :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abramakabra Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 A w biosie zmienialeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 no to podstawa :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Hmm... a co progsami??? Moja IrDA'e kupilem na Allegro za 42 zl :) Sprawdz jeszcze raz, czy dobrze podlaczyles do plyty glownej. Ustawienia w BIOS'ie tez powinny byc prawidlowe, tzn Windows powinien wykryc nowe urzadzenie - port podczerwieni. Jesli wykryl to sprawdz w telefonie, czy masz wlaczona IrDA'e - w Siemensie ME 45 mojego starego byla wylaczona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 no to podstawa :lol:W BIOS-ie musisz mieć port ustawiony następująco: Serial Port B Mode: 1.6uS lub 3/16 Baud (ASKIR nie działa) IR Pin Select: IRRX/IRTX Mnie cały interfejs kosztował 14.90zł, tyle zapłaciłem za układ TFDS4500, zmontowałem go oczywiście samodzielnie (polutowałem 'na pająka' i obciągnąłem koszulką termokurczliwą). Na allegro nieźle zdzierają na tych zabawkach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Czy sa jakies progsy, ktorymi da sie sterowac kompem przez IrDA'e??? Dodam, ze Girder nie dziala - z reszta byloby to dziwne jakby zadzialal.Pralka sluzy do prania - ciuchow nie pieniedzy. Aparat fot. do fotek nie filmow IrDa do przesylania danych nie pilotow ;) Teoretycznie jest mozliwe jest plugin do girdera. Szansa na zalapanie okolo 5 procent ;). porpostu sie nie nadaje. Jak chcesz sterowania do pilota nalezy zakupic modul Ir na COMa albo zrobic samemu. Na allegro po 15 PLN. Wada - kolejne urzadzenie na COM (mnie juz szlag trafia musze jakas karte z dodatkowymi portami kupic bo mi sie to wszystko nie miesci na 2 - telefon, psion, sterowanie IR, UPS) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Heh... chyba bede zmuszony sam napisac progsa lub zlecic to komus - przeciez tak, czy tak odbiera fale, nie??? Chodzi tylko o dostep do IrDA'y w sposob programowy, czy moze sie myle i jest to niemozliwe sprzetowo. A tak w ogole gdzie znajde jakies dokladne opisu tego standartu najlepiej z przykladami??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Mnie cały interfejs kosztował 14.90zł, tyle zapłaciłem za układ TFDS4500, zmontowałem go oczywiście samodzielnie (polutowałem 'na pająka' i obciągnąłem koszulką termokurczliwą). Na allegro nieźle zdzierają na tych zabawkach...Dokladnie drom na tym ile sie da i ludzie sie na to nabieraja. Tak jak z tym odbiornikiem podczerwieni. Na allegro chodzi po >15zl a u mnie po wyliczeniu wszystkich kosztow wychodzi niespelna 8zl :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Heh... chyba bede zmuszony sam napisac progsa lub zlecic to komus - przeciez tak, czy tak odbiera fale, nie??? Chodzi tylko o dostep do IrDA'y w sposob programowy, czy moze sie myle i jest to niemozliwe sprzetowo. A tak w ogole gdzie znajde jakies dokladne opisu tego standartu najlepiej z przykladami???Ech. Przeciez pisalem ze soft jest nawet do girdera ale chodzi o ograniczenia odbiornika IrDa. To co masz jest do przesylania danych i tylko do tego nie do pilota. Nie wiem czemu. Fizycznie moze inna dlugosc fal moze cos jeszcze innego ale sprawdzalem empirycznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Ehh... Widzicie... Oczywiscie - koszty produkcji sa zawsze nizsze niz sprzedazy. Ja nie zaluje, ze kupile IrDA'e za 42 zl, gdyz nie musialem babrac sie z lutownica - niestety mam zbyt malo czasu. Oprocz tego dostalem plytke z ciekawymi progsami i co dla mnie najwazniejsze - roczna gwarancje. Owszem sadze, ze koszt nie przekracza 20-25 zl, ale i tak nie zaluje. Jestem zadowolony, gdyz moj stary ma teraz tel z IrDA (spore mozliwosci zmian), a ja za jakis miesiac tez zamierzam zmienic sluchawke (tez z IrDA). A co do sterowania pilotem - nie jest mi to az tak potrzebne i wcale nie bedzie mi przeszkadzac jak to nie bedzie dzialac - po prostu byloby to fajnym dodatkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 28 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2002 Marco - dlatego pytam sie czy nie ma innego softu i jakie sa rzeczywiste mozliwosci IrDA'y, poza przesylaniem danych miedzy urzadzeniami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...