Skocz do zawartości
surix

Problem Z Konfiguracją...

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Mam problem, ponieważ mam mała bude to chciałbym 10GB dysk podpiąć pod osobny kabel, gdy tak robię to bios bardzo długo się wczytuję i pokazuje że nic nie wykrył, ustawaiłem na master, slave i dalej to samo, oprócz tego mam 80GB SATA, kiedy 10GB dysk podpinam pod taśme gdzie jest combo i ustawiam jako slave wszystko działa poprawnie ale wtedy kabel nie sięga do zatok 3.5" i d**a, co źle konfiguruje na tym osobnym kablu że wogóle nic nie wykrywa?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem, ponieważ mam mała bude to chciałbym 10GB dysk podpiąć pod osobny kabel, gdy tak robię to bios bardzo długo się wczytuję i pokazuje że nic nie wykrył, ustawaiłem na master, slave i dalej to samo, oprócz tego mam 80GB SATA, kiedy 10GB dysk podpinam pod taśme gdzie jest combo i ustawiam jako slave wszystko działa poprawnie ale wtedy kabel nie sięga do zatok 3.5" i d**a, co źle konfiguruje na tym osobnym kablu że wogóle nic nie wykrywa?

pozdro

może powinieneś włączyć ten kanał w BIOS, lub włączyć wykrywanie urządzeń na tym kanale

PS. sugeruje zajrzeć do instrukcji

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym obrazku widać, że combo jest podłączone do Primary IDE, a dysk do Secondary IDE. Powinno być odwrotnie, czyli HDD jako Primary Master (niebieskie gniazdko) , a combo jako Secondary Master (czarne).

Jak taśmy Ci nie sięgają to kup dłuższe, cena 8-10zł za 60cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rade i w takiej konfiguracji SATA wsółpracuje bez problemu z dyskiem na IDE jak się domyślam tylko ogranicza transfer

nikt nikogo nie ogranicza, w systemie masz 4 niezależne kanały 2 SATA i 2 PATA, jeden nie ma nic do wydajności drugiego (przynajmniej jeżeli chodzi o kontroler), napęd CD jest na osobnym kanale a dysk jest na osobnym, dysk SATA ma również swój kanał Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx jeszcze jedno jak powinna byc ustawiona zworka na tym 10 GB dysku jak będzie na osobnej taśmie?

mimo ze pozornie nie ma to znaczenia, lepiej ustawić dysk na Master a napęd na Slave nawet jak są na osobnych kanałach, natomiast to na którym kanale jakie urządzenie jest nie ma znaczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za szybko się ucieszyłem icon_confused2.gif zrobiłem tak jak mi radziłeś no i przestawiłem na te taśmy, jest spox oba dyski wykrywa na 10GB ustawiłem na master i combo ustawiłem na slave i pod osobną taśme ale go nie wykrywa, przed chwila ustawiłem na master na combo ale też go nie wykrywa, próbowałem w biosie recznie ale tez nic, co moze być?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi