surix Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Mam problem, ponieważ mam mała bude to chciałbym 10GB dysk podpiąć pod osobny kabel, gdy tak robię to bios bardzo długo się wczytuję i pokazuje że nic nie wykrył, ustawaiłem na master, slave i dalej to samo, oprócz tego mam 80GB SATA, kiedy 10GB dysk podpinam pod taśme gdzie jest combo i ustawiam jako slave wszystko działa poprawnie ale wtedy kabel nie sięga do zatok 3.5" i d**a, co źle konfiguruje na tym osobnym kablu że wogóle nic nie wykrywa? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) Mam problem, ponieważ mam mała bude to chciałbym 10GB dysk podpiąć pod osobny kabel, gdy tak robię to bios bardzo długo się wczytuję i pokazuje że nic nie wykrył, ustawaiłem na master, slave i dalej to samo, oprócz tego mam 80GB SATA, kiedy 10GB dysk podpinam pod taśme gdzie jest combo i ustawiam jako slave wszystko działa poprawnie ale wtedy kabel nie sięga do zatok 3.5" i d**a, co źle konfiguruje na tym osobnym kablu że wogóle nic nie wykrywa? pozdro może powinieneś włączyć ten kanał w BIOS, lub włączyć wykrywanie urządzeń na tym kanale PS. sugeruje zajrzeć do instrukcji Edytowane 17 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Na tym obrazku widać, że combo jest podłączone do Primary IDE, a dysk do Secondary IDE. Powinno być odwrotnie, czyli HDD jako Primary Master (niebieskie gniazdko) , a combo jako Secondary Master (czarne). Jak taśmy Ci nie sięgają to kup dłuższe, cena 8-10zł za 60cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 dzieki za rade i w takiej konfiguracji SATA wsółpracuje bez problemu z dyskiem na IDE jak się domyślam tylko ogranicza transfer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) dzieki za rade i w takiej konfiguracji SATA wsółpracuje bez problemu z dyskiem na IDE jak się domyślam tylko ogranicza transfernikt nikogo nie ogranicza, w systemie masz 4 niezależne kanały 2 SATA i 2 PATA, jeden nie ma nic do wydajności drugiego (przynajmniej jeżeli chodzi o kontroler), napęd CD jest na osobnym kanale a dysk jest na osobnym, dysk SATA ma również swój kanał Edytowane 17 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 thx jeszcze jedno jak powinna byc ustawiona zworka na tym 10 GB dysku jak będzie na osobnej taśmie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 thx jeszcze jedno jak powinna byc ustawiona zworka na tym 10 GB dysku jak będzie na osobnej taśmie?mimo ze pozornie nie ma to znaczenia, lepiej ustawić dysk na Master a napęd na Slave nawet jak są na osobnych kanałach, natomiast to na którym kanale jakie urządzenie jest nie ma znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) dzięki za szybkie odpowiedzi, sprawdziłem i hula Edytowane 18 Stycznia 2006 przez surix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 za szybko się ucieszyłem icon_confused2.gif zrobiłem tak jak mi radziłeś no i przestawiłem na te taśmy, jest spox oba dyski wykrywa na 10GB ustawiłem na master i combo ustawiłem na slave i pod osobną taśme ale go nie wykrywa, przed chwila ustawiłem na master na combo ale też go nie wykrywa, próbowałem w biosie recznie ale tez nic, co moze być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 hmmm próbowałeś ustawić wszystkie na Master lub Slave ? jak nie pomogło to podepnij oba urządzenia na osobnych kablach, do końcowej wtyczki kabla sygnałowego i ustaw na obu tryb cable select Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 ok wszystko wporzo, tasma była uszkodzona, thx za rady;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...