Skocz do zawartości
bartas39

Pytanie O Baterię Od Lapka+szukam Instrukcji Do Lapka

Rekomendowane odpowiedzi

Instrukcji już szukam i szukam....ale niestety bezskutecznie (albo nie potrafie szukać /lub nie wiem gdzie szukać), jako takiej strony firmowej firmy Tarra nawet nie znalazłem, a jeżeli już coś znalazłem (cokolwiek) to tylko w języku niemieckim, hiszpańskim i rosyjskim... <_< Lapka kupiłem przez allegro około 2 lata temu ale koleś nie miał instrukcji...Szukałem oczywiście przez prezesunia googl'a :wink: i yahoo.

NAZWA I KONFIG:

Terra Computersysteme A74 LI

mobo: ASUSTeK L8400c

proc: PIIIE 1002 MHz

ram: 256 MB (2X128) SDRAM (133MHz)

grafa: S3 Graphics Savage/MX (8 MB) :sad: słaba ale co zrobić...

hdd: Toshiba MK3017GAP (30 GB, 4200 RPM)

To tyle z najważniejszych...ahhh OS to WinXP SP2

Co do baterii to jakoś dziwnie sie zachowuje ostatnio, nie ładuję się więcej niż 34% nawet jężeli jest wyłączony komp przez noc to mimo wszystko to samo... wth is that??? Nigdy tak nie było, przeważnie pracuję na zasilaczu z baterią w środku i zawsze było tak że doładowywała się do 99% i kontrolka od ładowania gasła, a TERAZ (nawet przy wył. kompie) zapala się na chwile i gaśnie... :angry:

Poniżej zamieszczam informacje z Everesta o bateriach (no właśnie wykrywa 2: Bateria Microsoft o metodzie kontroli zgodnej z ACPI i Microsoft AC Adapter, DLACZEGO DWIE???)

Właściwości urządzenia:

Opis sterownika Bateria Microsoft o metodzie kontroli zgodnej z ACPI

Data sterownika 2001-07-01

Wersja sterownika 5.1.2535.0

Dostawca sterownika Microsoft

Plik INF battery.inf

ID sprzętu ACPI\PNP0C0A

Urządzenie PnP Control Method Battery

Bateria Microsoft o metodzie kontroli zgodnej z ACPI5.1.2535.0

Microsoft AC Adapter 5.1.2535.0

ID sprzętu ACPI\ACPI0003

Chcę zaznaczyć, że przeczytałem kilka postów ale nie znalazłem odpowiedzi (bateria). :)

Edytowane przez bartas39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to, że są 2 baterie to nic nadzwyczajnego,nawet w stacjonarce masz beterię od biosu - to jest właśnie ta druga; a co do ładowania na 34% - może przyszedł jej czasi ogniwa już nie będą miały dawnej pojemnośći jeżeli jest nimh to badzo prawdopodobne a jak li-lon to dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bateria: Lo-lon Battery Pack, Rating +14,8 V, 4000 mAh. Ładuje się tylko do 34%... Czy ktoś wie dlaczego tak??? Może jakoś możnaby ją zformatować czy zformować (czy jak to się tam nazywa) domowymi sposobami???

Edytowane przez bartas39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minęły kolejne 2 dni i ......... NICCC!!!! Dzięki! Właściwie to lubie pisać sam do siebie :lol2: Właściwie tylko moje posty są w temacie i brak odpowiedzi więc proponuje go wypier...tego bo w niczym nikomu nie pomoże...

Ahhh i bez punktów prosze... :wink: minęły już dwa dni od ostatniego posta!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bateria jest zużyta, należy wymienić ogniwa. Ew. padła elektronika baterii, można kupić jakąś starą i próbować przełożyć ogniwa, ale czy pomoże ?

lepiej nastawiać się na zakup nowej.

A może chcesz sprzedać laptopa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bateria jest zużyta, należy wymienić ogniwa. Ew. padła elektronika baterii, można kupić jakąś starą i próbować przełożyć ogniwa, ale czy pomoże ?

lepiej nastawiać się na zakup nowej.

A może chcesz sprzedać laptopa ?

Witam, możliwe że może nawet bym chciał aprzedać ale pewnie cena która by mnie zadawalała bedzie zbyt wygórowana... chciałbym przynajmniej 2000 pln

Proc: PIII 1002 MHz

RAM: 256 SDRAM

Grafa: S3 Savage MX 8MB

Dysk: 30 GB

DVD: Toshiba DVD-ROM

To z podstawowych podzespołów, jeżeli będziesz zainteresowany, napisz co ci podam szczegóły.

Ahh a bateria się naładowała po całkowytym rozładowaniu B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi