Skocz do zawartości
alepajonki

Tani Sposób Na Media Center

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki:

Chcę złożyć komputer media center za jak najmniejsze pieniądze. Zależy mi na odbiorze radia FM, telewizji satelitarnej i naziemnej bez pośrednictwa żadnych innych urządzeń (oprócz anteny oczywiście :D), z możliwościa jednoczesnego odbioru i nagrywania. Mile widziana obudowa dedykowana MC, ale może być również mATX (z możliwością "leżenia" poziomo) lub barebone. Bardzo ważna jest również cisza. Czekam na propozycje.

PS.

Mile widziana dobra karta dźwiękowa 7.1 (najlepiej Audigy 2 ZS lub coś lepszego w podobnej cenie) z wyjściem cyfrowym i analogowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki limit kasy??

możesz złozyć takie cuś venica/x2+2gb ramu+dfi+x800gto/7800gt/x1800xl(ostatnie chyba najlepsze)+2*tuner tv 1 z fm(żeby mozna było nagrywac co innego i ogladac co innego hyba że znajdziesz taki z dwoma odbiornikami sygnału)+raid 0 z samsungow+ nagrywara dvd+audigy i system windows media center pc wszystko zalezy od kasy

Edytowane przez Mac'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie nie ma limitu.

ale ten komputer to nie do grania. chodzi o to, aby był możliwie jak najtańszy. ważne, żeby windows mc chodził płynnie i nic więcej.

planuje kupić nowy tv (kineskopowy). akurat w m1 jest promocja na 36" panasonica [1999zł] i raty 0% :D Ma on wejście SCART (euro) i cinch. Wystarczą do MC?

do tego chce dokupić głośniki 7.1

i jakiś komputerek pod media center.

jeśli ktoś chciałby coś doradzić bardzo proszę...

wymyśliłem coś takiego:

mobo:

Gigabyte GA-K8N51GMF [253 zł]

cpu:

AMD Sempron 2500+ 64bit bulk [260 zł]

cooler

Hiper HMC-1K53A-C1 [122 zł] /tylko taki pasuje do obudów MC :D/

ram:

512 MB PDP Patriot CL 2.5 [177 zł]

hdd:

Maxtor DiamondMax 10 80 GB (ATA/133, 8MB cache) 3,5"[224 zł]

dvd+rw:

NEC DVD+/-RW ND-6650A bulk black slim [329 zł]

obudowa:

Media Center Hiper HMC-1K53A-C1 220W [349 zł]

co o tym powiecie? brakuje karty telewizyjnej. i tu jest mały wałek, bo w tej ubudowie nie ma miejsca na więcej PCI niż 1. Są jakieś karty telewizyjne naziemne i satelitarne w jednej?

czy mogę podłączyć taki zestaw bezpośrednio pod tv? wszystkie płyty główne (wymienione przeze mnie :D) mają układ GeForce 6100 - jak na moje oko najlepszy ze zintegrowanych (słyszałem, że spokojnie wystarcza do San Andreas). Czy do wyjścia S-Video wystarczy przejściówka na cinch i już można oglądać obraz na TV - jak to w praktyce wygląda?

Opis chipsetu jest na stronie nVidii.

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim jesli chodzi o coolera to szukaj czegos jak najcichszego, wiec np najlepiej jakby udalo Ci sie tam wstawic AC Freezona 64 Pro bo w nim wentyl rzadko kiedy sie zalaczy na takim procku niekreconym. Ram jak chcesz to sprzedam Ci GoodRAM-a na wieczystej gwarancji ( w Gorzowie Wlkp w Digitechu ), żeby było taniej :D Jak cos to pisz na PW. Ja chce troszke kompa podkrecic a Tobie do MC spokojnie wystarczy ( 1 Gb - za ok 270 zl )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie zastanawiam się czy by nie kupić MC-ka w zwykłej obudowie komputerowej.

Generalnie rozwiązałoby to wszystkie moje problemy. Teraz konfig wygląda następująco:

mobo:

Gigabyte GA-K8N51GMF [253 zł]

cpu:

cooler

AC Freezer 64 Pro [78 zł]

ram:

512 MB PDP Patriot CL 2.5 [177 zł]

hdd:

Samsung SpinPoint 250 GB SATA2&NCQ [399 zł]

dvd+rw:

LG GSA-4167B [191 zł]

obudowa:

Modecom Twins Micro 270W [179 zł]

Potrzebuję jeszcze kart telewizyjnej (do naziemnej i satelitarnej) - ale jakich? Do tej pory nikt nic nie wymyślił ;(

Jaka jest dobra karta DVB-S (sat.)? TUTAJ są karty od 250 zł do ponad 1000 zł. Czym się różnią - jakością odbioru? Głównie będą służyć do odbioru polskiej telewizji (także kodowanej). Cena raczej na polską kieszeń - powiedzmy do 600 złotych.

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty stelitarnej to ja proponuje Skystar 2, tutaj są jej możliwości

http://www.skystar2.cnet.pl/articles.php?FOR=SkyStar2

a tutaj można ją kupić

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85585615

Edytowane przez marconii2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM w zupełności wystarczy, bo komp nie do grania. Dysk zostaje Samsung, bo (BEZSTRONNIE) jest najcichszy i najszybszy.

Karta dźwiękowa to Audigy 4 lub X-Fi (obie w najtańszych wersjach).

Co do nagrywarki mogę wziąć Benqa o ile jest cichutki.

Płytkę zmienię na Gigabyte GA-K8N51PVMT-9, bo faktycznie jest lepsza w 3D i ma złącze S-Video.

A karta - ten SkyStar - także mi pasuje. Szczególnie cena - ~250zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejź jakiegoś sempa co ma dużo mHz bo przydadzą się, nagrywanie i oglądanie w tym samym czasie wymagają nieco mocy a na 1GB ramu będzie prockowi łatwiej pracować. Karte TV to proponuje tak :

1 AverTV USB 2.0 bo ma najlepszą jakość obrazu i sam jest niemal doskonały tylko ceny zaczynają się od 230 zł

2 Winfast 2000XP szybko zmienia kanały ( nie to co mój avermedia 007 ) obraz niezgorszy i jest dość tani bo nawet w sklepie kosztuje max 190zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wezmę coś takiego:

mobo:

Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 [320 zł]

cpu:

cooler

ram:

2x512 MB PDP Patriot CL 2.5 [354 zł]

hdd:

dvd+rw:

BenQ 1650 [165 zł]

dvb-s:

SkyStar2 [249 zł]

obudowa:

I kolejne pytanie:

Czy do obudowy mATX mogę włożyć zwykły zasilacz ATX? Powiedzmy Tagan 330W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wezmę coś takiego:

mobo:

Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 [320 zł]

cpu:

cooler

ram:

2x512 MB PDP Patriot CL 2.5 [354 zł]

hdd:

dvd+rw:

BenQ 1650 [165 zł]

dvb-s:

SkyStar2 [249 zł]

obudowa:

I kolejne pytanie:

Czy do obudowy mATX mogę włożyć zwykły zasilacz ATX? Powiedzmy Tagan 330W?

Dobrze by było żebyś kupił procesor który wyciśnie jakieś 2400mHz

Edytowane przez Shiningami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz inny procesor? Wiem, że przydałoby się więcej cache'u i wyższy mnożnik, ale problemem jest kasa...

Mówie więcej mHz czyli megaherców, czujesz bluesa ale jak nie da rady seryjnie szybszego to pytaj ( o ile kupujesz na allegro ) czy dobrze się kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez jestem w trakcie skladania MC "dla ubogich" bo bez dvb i fm tunerow. Konfig bedzie taki :

Tagan 330W

I-Box Magic II (buda "MC")

512 GoodRam

Asus K8N4-E nVidia nForce 4x

AMD SEMPRON 2800+

Radeon X1300LE Asus 128MB TV&DVI

SAMSUNG 200GB 7200 OBR. 8MB IDE

DVD LG

WiFi Asus

jakis bezprzewodowy zestawik mycha+klawa

Ekstremalne uzytkowanie : odtwarzanie dvd na jednym tv+stream na inny komputer divx. Wyrobi sie? Cos zmienic?

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko info o tym TV o ktorego pytal autor. Powiem wprost - u mnie tez bedzie podlaczony do tradycyjnego tv ale nie bedzie to full-media center. Na takim tv nie wyswietlisz wiecej niz 640x480. Znaczy wyswietlisz ale widzialny fragment bedzie mial wlasnie takie wymiary. Poza tym chyba nie wszystkie karty umozliwiaja ustawienie wyzszej rozdzieloczosci dla tv. Idealnym rozwiazaniem sa TV LCD, bo maja odpowiednia rozdzielczosc a co za tym idzie wszystko wyglada tak jak powinno (tak jak na kompie mowiac wprost). No ale LCD to juz inny liga jesli chodzi o pieniadze. O plazmach nie pisze TYLKO dlatego ze generalnie oferuja mniejsze rozdzielczosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja akurat chyba zostałbym przy Pentiumie... Northwood 2.6 będzie ok...

Nie za duzo ciepla, a do video intel chyba lepszy..

Sam planuje cos takiego, na razie mam własnie cpu, czyham na allegro na jakas mobo (865PE chipset)

Dysk akurat dla mnie nie jest istotny, bo to bedzie system bezdyskowy (jesli sie nie sprawdzi, wezme Samsunga :D )

W ten sposób mam:

cpu za 350 zł (allegro)

plyta za 150 zł (allegro)

pamieci 1GB (jakies 400 zł) esc.pl

obudowa jakies 400 zł

karty tv już mam...

mythtv oczywiscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytanie : jakto system bezdyskowy? :blink: To na czym bedzie system w tym systemie? Co do CPU to kierowalem sie bardziej slowem "budzet" i padlo na Semprona bo najtanszy ale za to z 64 bitami juz. W ogole to sie zastanawiam czy Win64 tam nie postawic, duzo szybciej i wydajniej by to wtedy latalo?

EDIT.

Koniec marzen o Win64 - brak sterow do sieciowki, dalej mi sie nawet nie chcialo szukac <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pytanie : jakto system bezdyskowy? :blink: To na czym bedzie system w tym systemie?

system po sieci ładowany... sieć początkowo fastetherenet, ale docelowo giga.

Wiekszość kart teraz wspiera PXE, a jak nie to można za 15 zeta kupić świetną karte Intela na allegro.

Dla mnie najważniejsza w tym przypadku jest cisza, komputer "disk storage" stoi w piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja kupilem Samsunga, jutro sie okaze jak cichy jest. Poza tym stockowy cooler od Sempa tez do wymiany, widzialem jakies Papsty po 15dB. Zobaczymy co i jak. Na razie kolo co skladal mowi ze tylko wlasnie lekko CPU slychac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wszystko przyszlo i...jest dobrze, nawet bardzo dobrze. Jedyne co tak naprawde slychac to lekko szumi wiatraczek na CPU (pudelkowy od Semprona). Zasilacz praktycznie nie slyszalny - ten Tagan naprawde jest b.cichy. Mowa oczywiscie o kompletnej ciszy bo gdy gra tv czy muza to nie przeszkadza absolutnie zaden szum. Najwiekszy szok to obudowa - za 95 PLN naprawde swietna konstrukcja, bardzo solidnie i ladnie zlozona. Ogolnie - pelen wypas. Potem ewentualnie moge podeslac jakies foty jesli bedzie taka wola obecnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozdzielczosc ekranu musi miec 720p czyli 1280x720. Co do kompa tutaj sa wymagania dla 720 p i 1080p wiec 1080i powinno byc gdzies pomiedzy :

Minimum Configuration

(to play 720p video)

Windows XP

Windows Media Player 9 Series

2.4 GHz processor or equivalent

384 MB of RAM

64 MB video card

1024 x 768 screen resolution

16-bit sound card

Speakers

Optimum Configuration

(to play 1080p video with 5.1 surround sound)

Windows XP

Windows Media Player 10

DirectX 9.0

3.0 GHz processor or equivalent

512 MB of RAM

128 MB video card

1920 x 1440 screen resolution

24-bit 96 kHz multichannel sound card

5.1 surround sound speaker system

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaka karta graficzna, bo to nie moze chyba byc byle jaka grafika 128MB. Chodzi o cos z przepustowoscia pamieci i sprzetowym wspomaganiem odtwarzania DVD. Ma to pracowac pod Linuxem a nie Windowsem. Dzwiekiem bedzie sie zajmowal amplituner DD/DTS i mam juz plyte z wyjsciem cyfrowym, wiec karta dzwiekowa jest zbedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac ja bym polecil Radeona X1300 z wyjsciem DVI i S-Video. Karta do filmow wystarczu w zupelnosci a seria X1xxx posiada technologie Avivo ktora wlasnie bardzo przydaje sie i wzbogaca wizualizacje. Nie wiem tylko jak ze sterami pod Linuxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S-video nie nadaje sie do wyswietlania obrazu HD, nie wszystkie TV da sie tez zmusic do wspolpracy po wyjsciu DVI.

Po 1 : przed S-Video da sie emitowac obraz HD, w karcie ktora wczoraj otrzymalem jest normalnie w pudelku adapter ktory z jednej strony podpinas do karty (S-Video) a z 2 strony masz normalna koncowke component. Takze jest to mozliwe, nawet w laptopie ktory mialem bylo to mozliwe wlasnie za pomoca takiego adaptera.

Po 2 : TV tradycyjnego NIE PODLACZYSZ przez DVI, ewentualnie TV LCD i tu faktycznie nie wszystko da sie dobrze podlaczyc. Znaczy dzialac to bedzie, gorzej z ustawieniem dobrej rozdzielczosci na wyswietlaczu - u mnie na Samsungu M51 rozdzielczosc ktora wypelniala ekran po brzegi to 1200x680 :blink: ale wtedy elegancko nic nie jest uciete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi