Skocz do zawartości
tomii

Instalka Ubuntu Się Zawiesza:9

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem na dysku dwie partycje ntfs , 1. system, 2. filmy, muza itd.

Chciałem aby z 2-giej partycji korzystać pod linuxem wiec zainsalowałem PartitionMagica i przekonwertowałem 2 -gą partycje na fat32, ale po tym instalator ubuntu stawał(zawieszał się) przed partycjonowaniem dysku z błedem "niezaimplementowana funkcja"

Gdy spowrotem przekonwertowałem 2-gą partycje na ntfs zaczął działać.

Co zrobic ? Znacie jakiś program który przekonwertuje tą parycje zamiast PartitionMagic?

Tylko nie piszcie żeby skopiować dane i sformatować ją na fat32- nie mam narazie takiej możliwości:(.

Pozdrowienia tomii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod Ubuntu jest możliwość odczytu i zapisu partycji NTFS, więc nie potrzeba konwertować na FAT32.

zapis NTFS? poczytaj dokumentacje :) o ile mi wiadomo to chyba nadal zapis ma status eksperymentalny (czyli robisz to na wlasne ryzyko).

Poki microsoft nie udostepni dokumentacji NTFS (a tego raczej nie zrobi), zapisywanie bedzie ryzykowna czynnoscia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapis NTFS? poczytaj dokumentacje :) o ile mi wiadomo to chyba nadal zapis ma status eksperymentalny (czyli robisz to na wlasne ryzyko).

O ile dobrze wydziałem nie jest zapis już eksperymentalny. ALE: kernel obsługuje dyski NTFS w trybia ODCZYT i NADPISYWANIE. Nie można tworzyć nowych plików.

Rozwiązaniem jest zainstalowanie captive-ntfs. To to korzysta w windziarskich sterów do obsługi NTFS. Z tym że z tego co zauważyłem zapis/odczyt jest dużo wolniejszy :) Ale cóż - coś za coś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi