Skocz do zawartości
mcaron2

Płyta Epox 8kha+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Posiadam płyte epox 8kha+ i procesor Athlon 1 Ghz.Ostatnio miałem jakiegoś wirusa i procesor zwolnił do 750 Mhz.Szukałem opisów różnych biosów w necie ale nie znalazłem nic co by pasowało do mojego..Nie ma tu żadnych zegarów ani pozycji zamieszczonych w opisach.Czy ktoś mógłby mi opisać (lub dać linka) jak ustawić to spowrotem.Jeśli sie da to chciałbym podkręcić procka ze 200Mhz.Za okazaną pomoc z góry dziękuje.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałeś w biosie czy napewno nie ma ustawień częstotliwość FSB :>? spróbuj jeszcze zresetować biosa zworką, albo wyjmują baterie. poszukaj w instrukcji twojej płyty, czy nie ma jakichś zworek od zmiany fsb. możesz jeszcze próbować aktualizować bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem ustawienia częstotliwości FSB w "frequency voltage control" i zmieniłem ze 100 na 133.Procesor teraz przyspieszył do 1002Mhz.Czy z taką prędkościa powinien pracować Athlon 1 GHZ przy tym ustawieniu?Gdzie jeszcze moge coś przestawić żeby zwiękrzyć częstotliwość choćby do 1.2Ghz.Dalsze podkręcanie FSB powoduje wyłanczanie sie koputera. Please help.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, twój athlon powinien domyśle pracować z taką czestotlowością. jeśli podnosisz FSB a komp już nie wstaje, to podnieś troszkę napięcie na procesorze, lub jeśli masz odblokowany mnożnik, możesz to zrobić podnosząc go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kombinuje z tymi napięciami ale różne dziwne rzeczy dzieją sie z komputerem.W "Frequency/Voltage Control" mam dwie pozycje zmiany napięć."CPU Vcore Voltage" i "VDIMM Votage".Która pozycja odpowiada za zmiane napięć na procesorze?Do jakich wartości można maksymalnie zwiększyć napięcia nie narażając płyty i procesora na spalenie?Gdzie w biosie przestawia sie mnożnik jeśli nie jest zablokowany?.Jeśli jest zablokowany to jak go odblokować.Czytałem gdzieś że robi sie to na zworkach przy procku,ale nie było to wyjaśnione jasno i przejrzyście.Masz może linka jak to zrobić krok po kroku?Sporo tych pytań ale do ciekawskich świat należy..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadajesz tyle pytan, a pewnie nawet nie szukałeś ... popatrz w TYM dziale, znajdziesz tam opis jak odblokować mnożnik, a to jak go zmieniać powinieneś mieć w instrukcji od twojej płyty gł.

vdimm jest od napięcia pamięci ram

cpu vcore voltage jest od zmiany napięcia na procku, napiecie podnoś najmniej jak się da, dopóki nie osiągniesz stabilnej pracy. na poczatek podnieś o 0.10 V. ale podnoszenie napięcia wiąze się ze wzrostem tepmperatury, więc postaraj się zapewnić jakieś dobre chłodzenie prockowi.

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...