kanathea Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 [...]chlodnica samochodowa przyczepiona do blaszaka :)[...] Chlodnice mam zamiar wepchnac do budy tak zeby nie wystawalo nic poza obudowe jak w przypadku kilku userow na forum... ;] [...]mechl!n kiedys sprawdzał wydajnosc chłodnic, badajac roznice w budowie, harrison był zdeydowanie najlepszy, potem na rowni budowa fiat/łada[...] moja łąda na passive była gorsza od DUZO mniejszego kadetta, a z przedmuchem duzo lepsza. tzn na passive: łada-35, kadett-30, active: łada-24, kadett-28. Z tego widac ciekawa sprawe w budowie harrisona - jest bardzo dobry do passive. Co do prac mechl!na to az szczeka opada - praca wykonana wzorowo nie ma sie do czego przyczepic w domowych warunkach takie cudenka tworzyc. Z kolei mam mieszane uczucia co do pasywnej nagrzewnicy - bedac u znajomego mechanika ogladalem sobie nagrzewnice z koncernu VW - jakies to to male takie i watpie zeby uciagnelo >=3 bloczki w trybie pasywnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Co do prac mechl!na to az szczeka opada - praca wykonana wzorowo nie ma sie do czego przyczepic w domowych warunkach takie cudenka tworzyc. Z kolei mam mieszane uczucia co do pasywnej nagrzewnicy - bedac u znajomego mechanika ogladalem sobie nagrzewnice z koncernu VW - jakies to to male takie i watpie zeby uciagnelo >=3 bloczki w trybie pasywnym. testy na passive robiłem tylko zeby zobaczyc, normalnie to miałem łada + kadett + 3x120 mm ;) no i blok tylko na proca a tempy spore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 jeśli ja bym miał robić pasiv to bym kupił aluminiowy skraplacz który można dostać tanio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 A co do skraplacza. Czytalem tutaj na tweaku ze to niezbyt dobre do WC, ponoc sie nie sprawdza.Tak naprawdę to nikt tego tak dokładnie nie sprawdzał natomiast na tym forum jest cała masa mitów i innych dziwnych poglądów na temat wc. Sam mam zamiar dorwac jakiś skraplacz (miedziano aluminiowy) i go potestowac. oj, tu bym sie kłucił ;) ta alu nie była pewnie harisonemkszonek Ty mnie lepiej nie dobijaj takimi tekstami, w przeciwieństwie do mnie nie widziałeś tej chłodnicy. Podłączyłem tą chłodniczkę do układu tylko dlatego że miała budowę jak harison. Inną sprawą jest to że żadna z tych nagrzewnic nie nadawała się na passiv, za wysokie były temperatury wody. mechl!n kiedys sprawdzał wydajnosc chłodnic, badajac roznice w budowie, harrison był zdeydowanie najlepszy, potem na rowni budowa fiat/łada (mysle ze wszyscy wiedza jakie lamele maja?) a na samym koncu budowa wiekszosci nagrzenic alu - rurki i lamele proste.Z moich obserwacji wynika trochę inaczej. Właśnie jestem w trakcie porównywania łady i rekorda no i łada jest wydajniejsza mimo że rekord jest większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Właśnie jestem w trakcie porównywania łady i rekorda no i łada jest wydajniejsza mimo że rekord jest większy. Lepek - moglbys wrzocic foty rekorda i lady obok siebie - oraz wymiary. Chcialbym miec chociaz jakis blady punkt odniesienia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Lepek - moglbys wrzocic foty rekorda i lady obok siebie - oraz wymiary. Chcialbym miec chociaz jakis blady punkt odniesienia :wink:Na razie nie moge bo łada jest podłączona do układu. Narazie mogę tylko napisac wymiary (sam rdzeń bez zbiorników): - łada 21cm x 17cm - rekord 24,5cm x 16cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 W kwestii formalnej- to nie były moje testy. Zacytowałem zachodniego arta- jak znajdę tego linka- zapodam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 W kwestii formalnej- to nie były moje testy. Zacytowałem zachodniego arta- jak znajdę tego linka- zapodam.Pewnie masz na myśli tego arta a konkretnie ten obrazek Bardzo fajny art tyle że po francusku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 O właśnie- dzięki, bo nie mogłem znaleć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 masz moze fote taj aluminiowej konstrukcji harrisiona?nigdy takiej nie widziałem, jedynie kiedys na allegro zaciekawił mnie aluminiowy kadett, ale okazał sie tylko pomalowany na alu. bede wdzieczny za fote. co do sporo co lepsze do pasive to niewiadomo, ciezko to sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Niestety nie posiadam żadnej fotki tej chłodnicy, te testy robiłem w wakacje 2003r i jeszcze nie miałem wtedu cyfrówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) - łada 21cm x 17cm - rekord 24,5cm x 16cm golfik jest 2x wiekszy od rekorda - czyli wnioskuje ze powinien sobie poradzic w trybie pasywnym Reszta info ponizej http://allegro.pl/show_item.php?item=83995751 Edytowane 5 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Tyle że ja podałem wymiary nagrzewnic a nie chłodnic, a to że nagrzewnice samochodowe są używane jako chłodnice w wc to już inna historia :-P Druga sparwa to to że o ile pamiętam to te aluminiowe chłodnice samochodowe są zbudowane z rurek i finów czyli według tego arta co podawałem wcześniej jest to najmniej korzystne połączenie no i te finy jakos tak strasznie blisko siebie są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) @Lepek - no to taki maly szczegol, ale bralem pod uwage to ze porownywales nagrzewnice - A co do finow to sa tak samo blisko siebie jak nagrzewniczki z koncernu VW. Edytowane 5 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 A może zamiast tej chłodnicy o golfa to daj dwie takie chłodnice oleju. One są chyba aluminiowe (ktoś już na forum o nich pisał) ale budowę mają całkiem fajną, są dośc duże, gośc na aukcji pisze że są nowe no i za dwie zapłacisz mniej niż za tego golfa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 oO chyba sie jednak skusze na te chlodnice oleju - zaraz zagadam do sprzedajacego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witajcie wreszcie mam jakąś kaske.Podoba mi się chłodnica od Tico a TU coś dużego :) TU też coś miedzianego i TU i TU jeszcze jedno Tico tyle że taniej.I teraz pytanie co z tego wybrać.Najbardziej chyba Tico mi odpowiada wymiary ma 35x36 jakoś tak patrzałem na aukcji z Tico tyle że Al.Jest dosyć mała ale troche większa niż nagrzewnice i spoko się zmieści na boku.Więc co o tym sądzicie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Hmm, a nie lepiej kupić po prostu mały grzejnik? Z tego co wiem, to na takie coś nie musisz niczym wiać, wygląda to estetycznie no i spełnia dodatkowe zadanie (szczególnie w zimie;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) No to zakupiłem nareszcie chłodnice :D od tico :) cala miedziana,zbiorniki plastikowe :)wejdzie na nią 9 wentyli :) wloty maja srednice 20mm sa plastikowe,wiec lutowanie odpada,musze zakupic przejsciowke 1/2 na 3/8 myslicie ze dobra bedzie ?? I czym to wkleic??u mnie w sklepie nie ma distalu.Mam jeszcze jeden problem podczas transportu jeden ze zbiorniczkow pękł lekko i tu tez pytanie czym to zakleic?? EDIT; kupilem redukcje 3/8 , 1/2 psauje jak ulał :) szczelne nawet bez klejenia,chlodnica jest na gwarancji ,wiec chyba ja wysle i wymienią na nowa Edytowane 15 Marca 2006 przez Nicko13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 podaj wymiary, mi tez sie podoba takie cos, ale musze znac wymiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Dokladne wymiary podam Ci w poniedzialek,tak ogolnie to chlodnica jest troszke mniejsza niz 3xBIP3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 masz moze ajkeis dokładniejsze fotki?? chciałbym zobaczyc jak to wygląda z róznych ujęc, spodobało mnie sie to tico ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Wiem mnie tez fajne jest ;) akurat zajmuje caly bok mojej budy midi tower ;) Fotke mam tylko tą z aukcji,jak uda mi sie zalatwic aparat (co malo prawdopodobne)porobie wiecej fot.Pozdr LINK Edytowane 16 Marca 2006 przez Nicko13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Sorki za posta pod postem ale chciałem temat przywrocic wyżej (nowe posty) :P dzisiaj zacząłem dostosowywac chlodnice pod wc,jak pisalem kupilem przejsciowki 1/2 na 3/8 sztuk dwie :) Poszerzylem dzisiaj leciutko wloty (są plastikowe) dremelem z takim kolkiem z papierem sciernym,bardzo ladnie teraz pasuje i juz mam gwinty na 3/8 GJ B) teraz czeka mnie dopasowanie do boku budy i wykonanie shrouda. Wymiary ~430x350x28mm dla mkwd40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 No to zlozylem ukladzik z chlodnicą,i wydajnosc mnie poraziła mam max 34*C na cpu jesli wlacze wentylator pokojowy zeby dmuchal na chlodnice,procek jak w podpisie,u mnie w pokoju jest cieplo i blok tez nie najwydajniejszy i pasta kiepsko nalozona ;P dlatego mysle ze moglbym dojsc do 31* w stresie,w idle mam 29*C ,chlodnica jest zamontowana z boku obudowy idealnie pasuje i elegancko wyglada,wszystko mam w budzie,teraz przyjdzie pora na zmiane platformy i blok na gpu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Witajcie dzisiaj obliczyłem c/w mojego zmodyfikowanego Cube i tak udało mi się zejść z 0,17 c/w do 0,161 :D:D ale bloczek ma troszke syfu w srodku niedlugo go wyczyszcze i mysle ze zejde ponizej 0.160 c/w. Kolejna modyfikacja to bedzie nafrezowanie otworów w pinach :D:D tak jak jest w stormach wiec wydajnosc mysle znow podskoczy ;D ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 daj jakieś foty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Teraz na dniach kupuje aparat to foty będą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...