Skocz do zawartości
lewy

Kiepski wiatrak?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wyzej. 

Wentylacja i smarowanko. Ale wydaje mi sie ze Volcano 7+ jest zdeka lepsze od tego Zalmana.

No właśnie " z deka".. Sam wpadłem w psychozę zmieniania wiatraków - efekt kupa szmalu wywalona a procek i tak chodzi na BOXowym, bo przynajmniej świetnie kontroluje obroty.

Precyzja i jeszcze raz precyzja a wszystko będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ci moze dobrze chlodzic ten BOXowy skoro te cooler mastery cienko przeda i wysoka temp jest na procu ja bym obstawial za Volcano

Jakoś nie chciało mi się szukac naprawdę dobrych wentylatorów (tylko jakieś dziwne TYTANy itp.) a BOXowy ma dobre zaciski i przylega w każdym punkcie. Znajde czas, kupię coś porządnego i wtedy wyrzucę BOXa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ci moze dobrze chlodzic ten BOXowy skoro te cooler mastery cienko przeda i wysoka temp jest na procu ja bym obstawial za Volcano

Jakoś nie chciało mi się szukac naprawdę dobrych wentylatorów (tylko jakieś dziwne TYTANy itp.) a BOXowy ma dobre zaciski i przylega w każdym punkcie. Znajde czas, kupię coś porządnego i wtedy wyrzucę BOXa :lol:

Tak poza tym też kupowałbym Volcano, ale nie ma sensu zmieniac tego Zalmana, bo najtańsze nie są, a różnica niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pracuje na Boxie i nie nazekam. Nie kupuje nic innego bo robie wc. A na boxie poszedl na 2.6 tylko ze w budzie zaczelo sie robic cieplo ( bo nie mam innej wentylacji niz zasilacz ). Ale juz wkrotce bedzie konkretnie wykrencony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie. W testach twój zalman wypada lepiej od Volcano7, więc jeśli nawet testy są "tendencyjne" to różnicy raczej nie będzie - sprawdz smarowanie i wentylację obudowy.

Pozdrawiam

qwa następny znawca sie odezwał !!! gdzie w testach ten zalman jest wydajniejszy w enterze, w clicku ???? Napewno jest cichszy to jest pewne

mam athlona 2000+@ 2300+ (FSB 152 vcore 1.80 i temperatura w stresie 45) więc nie truj mi tu !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie. W testach twój zalman wypada lepiej od Volcano7, więc jeśli nawet testy są "tendencyjne" to różnicy raczej nie będzie - sprawdz smarowanie i wentylację obudowy.

Pozdrawiam

qwa następny znawca sie odezwał !!! gdzie w testach ten zalman jest wydajniejszy w enterze, w clicku ???? Napewno jest cichszy to jest pewne

mam athlona 2000+@ 2300+ (FSB 152 vcore 1.80 i temperatura w stresie 45) więc nie truj mi tu !!!!

CHIP ranking TOP10. I nie stresuj się... skracasz sobie życie :lol: A na testy wpływa też poziom głośności, więc sam sobie odpowiedziałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

A czy ty zauwazasz roznice pomiedzy Volcano 7, a Volcano 7+?

Bo ja tak!!!

Ja mam na Volcano 7+, a zreszta z tysiac razy to pisalem. SZUKAJcie a znajdziecie. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testami z CHIP'a legitymuje się tylko skończona p.... ;)

... a tak na serio, to bez przesady, ale trzeba postawić jasno pewne sprawy:

Po pierwsze panowie z BOX'owymi coolerami: przecież wy macie P4!!! A tu mowa o Athlonie, bez obrazy, ale o chłodzeniu to wy nie wiecie za wiele, jak mówicie, że box'owy cooler do Athlona by wystarczył.

Po drugie: Żaden Zalman nie jest wydajniejszy od ani Volcano 7, ani Volcano 7+. Zalmany, powtarzam po raz kolejny, to TYLKO I WYŁĄCZNIE coolery ciche, o bajeranckim wyglądzie dla szpanerów, którym forsy nie brakuje na wyrzucanie w błoto.

Po trzecie: Twój Zalman to stanowczo za mało na grzejnik jakim jest Athlon 2000+, i nic dziwnego, ze masz takie temperatury i jeszcze mniej dziwne, że w trybie Silent.

Zmień cooler na porządny, albo przyzwyczaj się do wysokich temperatur, albo po prostu podkręć wentylator na głośniejszy to może spadnie pare stopni, popraw wentylacje w obudowie dodając pare wiatraków i możesz liczyć na pare stopni w dół, ale wielkich efektów sie nie spodziewaj, dodatkowy wentyl nad prockiem w zasilaczu może sporo pomóc ale nie każdy może taki zamontować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testami z CHIP'a legitymuje się tylko skończona p.... ;)

... a tak na serio, to bez przesady, ale trzeba postawić jasno pewne sprawy: 

Po pierwsze panowie z BOX'owymi coolerami: przecież wy macie P4!!! A tu mowa o Athlonie, bez obrazy, ale o chłodzeniu to wy nie wiecie za wiele, jak mówicie, że box'owy cooler do Athlona by wystarczył. 

Po drugie: Żaden Zalman nie jest wydajniejszy od ani Volcano 7, ani Volcano 7+. Zalmany, powtarzam po raz kolejny, to TYLKO I WYŁĄCZNIE coolery ciche, o bajeranckim wyglądzie dla szpanerów, którym forsy nie brakuje na wyrzucanie w błoto. 

Po trzecie: Twój Zalman to stanowczo za mało na grzejnik jakim jest Athlon 2000+, i nic dziwnego, ze masz takie temperatury i jeszcze mniej dziwne, że w trybie Silent. 

Zmień cooler na porządny, albo przyzwyczaj się do wysokich temperatur, albo po prostu podkręć wentylator na głośniejszy to może spadnie pare stopni, popraw wentylacje w obudowie dodając pare wiatraków i możesz liczyć na pare stopni w dół, ale wielkich efektów sie nie spodziewaj, dodatkowy wentyl nad prockiem w zasilaczu może sporo pomóc ale nie każdy może taki zamontować.

Może w końcy skończę mój temat, bo już mi się znudziło.

1. Nikomu nie polecam BOX do AMD (mam P4 i BOXowy wentylator jest lepszy od gówien ze sklepów w miom mieście)

2. Wole informację z CHIPa niż z Entera czy innych gazet - jakoś nie widze swioch postów w stylu "pomóżcie bo nie działa...)

3. Napisałeś na końcu o dobryw smarowaniu i wentylacji obudowy - i to jest podstawa sukcesu dobrego wiatraka

A jeśli mamy sie czepiac drobiazgów to sprawdź swój podpis, bo chyba masz innego procka (nie słyszałem o "aroi"), ale ja mam P4 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze , sprzedaje Zalmana :evil: kupuje volcano 7+ :D . Kupie sobie dodatkowo Fan Mate'a , spowolnie wiatraczek programowo i będe miał ciszę + wydajność 8) .

ps. Chce ktos może kupić Zalmana 6000alcu? (tanio)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Volcano 7+ dołączony jest regulator obrotów pozwalający na włączenie obrotów 3000, 4800 i 6000 obr/min

a na dodatek kazdy moze sam zrobic sobie takie "cus" - skladniki:

- przelacznik 3 pozycyjny

- 2 diody Zenera (o odpowednim napieciu i mocy - podlaczone zaporowo) - w tym oryginalnym regulatorze tez sa zenerki :)

na 1 przelozeniu - nie dajemy zadnej dody i jest 12V

na 2 przelozeniu dajemy cos z zakresu 3.3V - 3.9V

na 3 przelozeniu dajemy cos z zakresu 4.7V - 6.8V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...