artemis89 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 mam problem z biosem i nie wiem co z nim zrobic kumpel włożył nową kość ramu- 256 mb-rom wszystko chodziło normalnie do ponownego uruchomienia kompa- ukazał sie komunikat-= bios rom chechsum error- ok poszukałem biosa flascha i wrzuciłem dyskietke- wszystko sie dobrze wgrywało od momentu kiedy wyświetlił mi sie taki komunikat- "the program file's BIOS-Lock String does not match your syste" co mam zrobic z tym fantem?? starszy flasch?? inny BIOS??? Pomocy!! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Chyba ściągnąłeś biosa nie do tej płyty którą masz ;P Ściągnij bios z OFICJALNEJ strony producenta płyty (której modelu nawet nie podałeś <_<) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Napewno wgrywasz wlasciwy bios do tej plyty? Tak jak piszesz sprobuj starszej wersji lub jezeli uruchamiasz awdflash z autoexec'a to dodaj przelacznik /F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artemis89 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 tak mam dobrego biosa buyniby- innego mi nie chce czytac] poza tym starego nie znajde bo sie zpesół i nawet nie wiem jaki on był:/ a oryginalny nie pasuje model płytki spacewalker av45GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Nie mozesz sobie sciagnac biosu ze strony producenta? http://global.shuttle.com/Download/Downloa...p?Item=AV45GT/R Starsze wersje: ftp://ftp1.tw.shuttle.com/BIOS/av45/v1.x/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artemis89 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 nietety- ściagnąłem ten bios juz wcześniej i niestety- on nie działął:/ tzn- płyta główna żądała innego biosa o nazwiev bvc3a150 moge zmienic najwyżej nazwe i wtedy coś się zmieni przeczytałem na forum, że przyczyną moze byc za młody flasch oczywiscie wgrałem ten bios bvc3a150 i [gluteus maximus]- ten komunikat wyskoczył co napisałem wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) bvc3a to Procomp BVC3A, zupelnie inna plyta! wiec co Ty w ogole robisz? Moze sam nie wiesz jaka masz plyte? Uzyj tego awdflash: http://www.ecsusa.com/downloads/bios/awd822a.exe Byla jescze wersja 2.x tej plyty shuttla wiec moze wlasnie masz ver 2? Moze lepiej idz do serwisu i niech Ci wgraja bios programatorem, z tego co widze to sobie z tym sam nie poradzisz... Edytowane 19 Stycznia 2006 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artemis89 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 jakby co to komp sobie zarzyczył takiego biosa nie ja a normalnego biosa znalazłem próbowałem wgrac i [gluteus maximus] obydwie wersje próbowałem:/ wiec próbujcie dalej mnie zadziwić swoimi uwagami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 wiec próbujcie dalej mnie zadziwić swoimi uwagamiNarazie to Ty zadziwiasz nas swoimi uwagami. Płyta BVC3A jest pod P3, a AVG45GT - pod P4. Jakby co, to BIOS z żadnej strony nie pasuje ;) Może zadziw nas podaniem jaką masz naprawdę płytę główną? Może np. podaj ciąg znaków jaki pojawia się na dole ekranu (pierwszy ekran bios) przy starcie kompa? albo napisz jaki jest zamontowany procesor? albo jakie sa oznaczenia chipsetu? coś konkretnego, bo na razie to nie wiadomo o jakiej płycie mowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artemis89 Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 więc tak zrobiłem już sobie BIOSA było to proste- wgrać starefo flasha ściągnąć biosa ze stronki głównej producenta przekształcić jego nazwę na bvc150.bin (tak chciał komp) płytke mam taką jak podałem włożyć dyskietkę odpalić kompa śmiać sie z was:) sorki- ale jakos nikt tego rozwiązania nie dał- sam sobie jakoś z tym poradziłem i wsio działa płytka po prostu zbzikowała- procka mam pentum 4 na tej własnie płycie spacewalker av45gt dzieki i tak za pomoc nara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...