marcin_22 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Witam Moze mi ktos podać maksymalna BEZPIECZNĄ temperaturę z jaką moze chodzic Pentium 4 1.6GHz zeby nic mu się nie stało? Gdzieś kiedyś czytałem ze każdy procesor ma inną temperaturę pracy i w niektórych przypadkach 80-90st to norma... Jaka jest norma dla P4 1.6 ? W jakiej maksymalnej temperaturze moze dzialac zeby nic mu się nie stało? Wiem ze ciezko powiedziec ale chociaz tak na oko ile to moze byc? Moj podkrecony z 1.6 na 1.8GHz chodzi na okolo 66-68st. i nie wiesza sie wiec chyba nie jest za wysoka. Chodzi mi o to, czy moge go np podkrecic jeszcze bardziej do np 2GHz i czy wtedy przy temp. np 75st nic mu sie nie stanie? Edytowane 18 Stycznia 2006 przez marcin_22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 to juz dosc wysoka temp...sprawdz najprostsza metoda...dotknij radiatora...bo odczyt moze byc przeklamany temp max z tego co wiem to 72 st. ja mam mac 41...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_22 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) radiator goracy nie jest... ciepły po prostu :) tak na oko to jakies 40st moze 45 ma bo moge trzymac reke i nie parzy :) ps. radiator jest strasznie zakurzony hehe jest na nim warstwa z pol cm kurzy przyklejona :D czy oczyszczenie tego duzo pomoze w chlodzeniu czy nie oplaca sie? :) i jakie RPM powinien miec wentylatorek ? moj ma juz troche i swoje przezyl i nie wiem czy kraci sie odpowiednio szybko... SpeedFan pokazuje ze ma 3065RMP... Edytowane 18 Stycznia 2006 przez marcin_22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Witam. KONIECZNIE oczyść radiator, sprawdz temperaturę być może trzeba zmienić pastę termo. B) Obroty wentyla raczej w normie (dla boxa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 jesli zakladali Ci proca w sklepie to pod radiatorem moze byc naklejona taka folia, mozesz sie jej pozbyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 na poim intelku bylo bez stresiku ponad 60'C wiec wyczyscilem i teraz 45'C te szczeliny w radiatorze przez ktore dochodzi powietrze do procka bardzo mocno sie zapychaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnuMpl Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Ja miałem ostatnio tak zapchany że temp w stresach była około 85 stopni. Także włączało się TT i osiągi oczywiście spadały. Ściągnąłem boxowy cooler i nie mogłem uwierzyć. Na oczy tyle kurzu nie widziałem. Z 55 stopni w normalnej pracy zrobiło się 30 a w stresach z 80 jest 40 :| Chyba powinienem sie cieszyc ze mój procesor jeszcze zyje ;d Bo to trwało już dłuższy czas ... i nie wiedizałem co jest przyczyną... ;/ pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 masz northwooda czy wiliamette? Jeżeli to drugie to nie masz co kręcić, słabo się kręci i mało wydajny jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 krecic mozna wszystko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 ta można ale po co jak proc podkręci się max 400mhz przy dobrym chłodzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1985 Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 jak to jest willamette, to ja juz mam drugi procesor z tej serii, na lekko zmodyfikowanym boxowym coolerze i jest oki, radiator jest lekko cieply Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_22 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 wyczyscilem radiator i jestem w szoku :D teraz w spoczynku ma 18stopni a przy ciezkiej pracy dochodzi do 35-38 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akropol@oc Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Wybaczcie, że tak sie wbijam, ale może mi ktoś powiedzieć co oznaczają symbole HT :? , mam procka 2.8Ghz NORTHWOOD?? Za wszelkie info dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusek Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Ja mam procka kreconego jak w podpisie na Thermaltejku Spark7+XE. Temperaturka po godzinnym Pime przy srednich obrotach wentyla 49-55 zalezy jak cieplo w pokoju.Dbam o czystosc w kompie czyszcze go co miesiac bo chodzi praktycznie 24/dobe.Jak sie zakurzy to odrazu widac skutki bo temp potrafi wzrosnac do 60-65 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Wybaczcie, że tak sie wbijam, ale może mi ktoś powiedzieć co oznaczają symbole HT :? , mam procka 2.8Ghz NORTHWOOD?? Za wszelkie info dzięki. HT daje to że masz praktycznie 1 procesor a teoretycznie 2 co daje wiekszą wydajność HT- hyper taiding (jakoś tak) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Ja na BOX'ie na 3,2@3,9 mam ok. 67*c w max. stress'ie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Ja sie tutaj dolacze: Mam pentium 4 3,0E @ 3,6 (FSB 240) i arctic freezer 4, OZC 5+ silver i temperatura w stresie wynosi 73*, Czy jest to jescze bezpieczna temperatura dla tego procesora i moge sobie na taka pozwolic? PS. mam w budzie wentyl ssacy i wrzucajacy tlen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 nawet 74*, a w idlu ok 43* przy otawrtej budzie :/ czy sa to temperatury normlane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 NIE :D :D :D Na moim p4 temp. nie przekracza 45 c' :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
str0ng Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 mi nie przekracza 50 z stresie mam troche "zmyta" paste termo,bo sciagalem radiator i niechcay wytarlem go pasty naloz nowej ;d i radiator wyczysc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 NIE :D :D :D Na moim p4 temp. nie przekracza 45 c' :] mi nie przekracza 50 z stresie mam troche "zmyta" paste termo,bo sciagalem radiator i niechcay wytarlem go pasty naloz nowej ;d i radiator wyczysc :P ale wy w przeciwienstwie do koparka macie nortwoody ;] hehe wiec i tak macie duza temp bo ja na moim nortwodzi 2.4 @3.3 mialem spokojnie 38*C wiec nie macie sie czym podniecac ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 (edytowane) Teraz podkrecilem dalem FSB250, czyli Procek (def Vcore) 3,75ghz i pamieci 500mhz 2,8V, jest stable tyle ze temperatury kon by w zad kopnal procek w idlu ok 50*, a wyzej jescze nie probowalem (na pewno cos jescze sie da) a jak mostek ponocny sie dotknie to istna opazara !!! czy to jest igranie z ogniem i nie dlugo moze cos pojsc? szkoda ze tak sie kreci sprzecik, a juz temp jest przeszkoda :( Aha, slyszalem ze jest cos takiego ze proc moze miec za cieplo i sie sam spowoalnia... jak sprawdzic czy u mnie dziala na maksa? Edytowane 28 Stycznia 2006 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...