Skocz do zawartości
marcin_22

Temperatura Pentium 4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moze mi ktos podać maksymalna BEZPIECZNĄ temperaturę z jaką moze chodzic Pentium 4 1.6GHz zeby nic mu się nie stało? Gdzieś kiedyś czytałem ze każdy procesor ma inną temperaturę pracy i w niektórych przypadkach 80-90st to norma... Jaka jest norma dla P4 1.6 ? W jakiej maksymalnej temperaturze moze dzialac zeby nic mu się nie stało? Wiem ze ciezko powiedziec ale chociaz tak na oko ile to moze byc? Moj podkrecony z 1.6 na 1.8GHz chodzi na okolo 66-68st. i nie wiesza sie wiec chyba nie jest za wysoka. Chodzi mi o to, czy moge go np podkrecic jeszcze bardziej do np 2GHz i czy wtedy przy temp. np 75st nic mu sie nie stanie?

Edytowane przez marcin_22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator goracy nie jest... ciepły po prostu :) tak na oko to jakies 40st moze 45 ma bo moge trzymac reke i nie parzy :)

ps. radiator jest strasznie zakurzony hehe jest na nim warstwa z pol cm kurzy przyklejona :D czy oczyszczenie tego duzo pomoze w chlodzeniu czy nie oplaca sie? :)

i jakie RPM powinien miec wentylatorek ? moj ma juz troche i swoje przezyl i nie wiem czy kraci sie odpowiednio szybko... SpeedFan pokazuje ze ma 3065RMP...

Edytowane przez marcin_22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem ostatnio tak zapchany że temp w stresach była około 85 stopni. Także włączało się TT i osiągi oczywiście spadały. Ściągnąłem boxowy cooler i nie mogłem uwierzyć. Na oczy tyle kurzu nie widziałem.

Z 55 stopni w normalnej pracy zrobiło się 30 a w stresach z 80 jest 40 :|

Chyba powinienem sie cieszyc ze mój procesor jeszcze zyje ;d Bo to trwało już dłuższy czas ... i nie wiedizałem co jest przyczyną... ;/

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam procka kreconego jak w podpisie na Thermaltejku Spark7+XE. Temperaturka po godzinnym Pime przy srednich obrotach wentyla 49-55 zalezy jak cieplo w pokoju.Dbam o czystosc w kompie czyszcze go co miesiac bo chodzi praktycznie 24/dobe.Jak sie zakurzy to odrazu widac skutki bo temp potrafi wzrosnac do 60-65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, że tak sie wbijam, ale może mi ktoś powiedzieć co oznaczają symbole HT :? , mam procka 2.8Ghz NORTHWOOD??

Za wszelkie info dzięki.

HT daje to że masz praktycznie 1 procesor a teoretycznie 2 co daje wiekszą wydajność

HT- hyper taiding (jakoś tak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie tutaj dolacze:

Mam pentium 4 3,0E @ 3,6 (FSB 240)

i arctic freezer 4, OZC 5+ silver

i temperatura w stresie wynosi 73*,

Czy jest to jescze bezpieczna temperatura

dla tego procesora i moge sobie

na taka pozwolic?

PS. mam w budzie wentyl ssacy i wrzucajacy tlen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE :D :D :D Na moim p4 temp. nie przekracza 45 c' :]

mi nie przekracza 50 z stresie

mam troche "zmyta" paste termo,bo sciagalem radiator i niechcay wytarlem go

pasty naloz nowej ;d i radiator wyczysc :P

ale wy w przeciwienstwie do koparka macie nortwoody ;] hehe wiec i tak macie duza temp bo ja na moim nortwodzi 2.4 @3.3 mialem spokojnie 38*C wiec nie macie sie czym podniecac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz podkrecilem dalem FSB250,

czyli Procek (def Vcore) 3,75ghz i pamieci 500mhz 2,8V,

jest stable tyle ze temperatury kon by w zad kopnal

procek w idlu ok 50*,

a wyzej jescze nie probowalem (na pewno cos jescze sie da)

a jak mostek ponocny sie dotknie to istna opazara !!!

czy to jest igranie z ogniem i nie dlugo moze cos pojsc?

szkoda ze tak sie kreci sprzecik, a juz temp jest przeszkoda :(

Aha, slyszalem ze jest cos takiego ze proc moze miec za cieplo

i sie sam spowoalnia...

jak sprawdzic czy u mnie dziala na maksa?

Edytowane przez koparka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi