Skocz do zawartości
lechoo

SB Live 5.1 - zamiana wyjść front i rear

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - czy da się to zrobić na oryginalnych driverach creativa? Może istnieje jakaś łatka? Myślę, że jest to kwestia małej zmiany w kodzie ładowanym do DSP karty. Wiem, że mają taką opcję kX-y, ale mi z paru powodów nie odpowiadają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, zaraz...

Ja tu czegoś nie qmam..

Nie mozesz zamienić wtyczek :?:  8O

Chodzi o to, że na wyjściu Rear jest dużo niższy (prawie o 2 rzędy wielkości) poziom zniekształceń harmonicznych (THD) niż na wyjściu Front. Na wyjściu Rear użyty jest znacznie lepszy przetwornik DAC i z oczywistych względów wolałbym podłączać do niego przedni zestaw głośników :)

Obszerniejsze wyjaśnienie znajdziesz TU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha.... dobrze wiedziec

Zrobiłem stosowne pomiary programem RMAA 4.3, aby uświadomić wszystkich którzy o tym jeszcze nie wiedzieli. Volume w mixerze dałem na maxa, poziom sygnału regulowałem wyłacznie na Line-in (nagrywanie), WDM w RMAA wyłączone. Oto wyniki:

Próbkowanie 44.1kHz, 16bit

Próbkowanie 48kHz, 16bit

Widać jak na dłoni, że przydałoby się zamienić kanały przednie z tylnymi, ciekawe czemu sam producent na to nie wpadł... Oczywiście nie ma sensu samo przełożenie kabelków, bo w grach i w filmach ac3 będzie niezły kwas.

bruce, w chwili obecnej zmiana karty nie wchodzi w grę - np. w Audigy jest ten sam problem co w Live, dopiero w Audigy2 dali porządne przetworniki (ale kiepsko sobie radzi z sygnałem 44.1kHz). Myślałem o Herculesie Fortissimo III, ale w niej producent też coś pokaszanił z wyjściami (na line out 3 i 4 dał jakieś głupie filtry, totalnie bez sensu - ja podłączam kartę pod amplituner, a nie pod komputerowe głośniki), a Terratec robi zbyt drogie karty... Może Maya 7.1 - kiedyś pomyślę nad tym tematem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Twoje ucho napewno uslyszy roznice ;-))) przesada tyle powiem i gra niewarta swieczki :) i nie wiem czemu tak slepo wierzysz w test softwareowy:-/ a moze kabelek dales inny i stac te 2 rzedy roznicy ;)

a tak w ogole to prawdziwy audiofil wyczulony na kazdy niuans nie bedzie sluchal muzy z SBLive bo kupi sobie stacjonarny player :P

poza tym to jak podlaczysz wzamcniacz i glosniki to znieksztalcenia wnoszone przez koncowke mocy i glosniki beda duza wieksze niz najgorszy wynik jaki uzyskales w tescie.

p.s. ludzie to wierza tylko w glupie cyferki a gdzie wlasne zmysly sie pytam ... pytam sie ??? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Twoje ucho napewno uslyszy roznice (...)

p.s. ludzie to wierza tylko w glupie cyferki a gdzie wlasne zmysly sie pytam ... pytam sie ?

Nie jestem audiofilem, ale słyszę różnicę. Kabelki te same i głośniki te same (porównywałem w zwykłym stereo, a nie w 5.1). Słuchałem tych samych wav-ów (nie mp3) zgranych z płyt przy użyciu programu EAC. Sygnał z wyjścia rear dla moich uszu brzmi znacznie lepiej, szczególnie wysokie tony są bardziej wyraziste i szczegółowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...