Skocz do zawartości
Mck

Nowe Wentylatory Arctic Cooling 80,92 I 120mm

Rekomendowane odpowiedzi

Argh - bez offtopów proszę. Dyskusje o innych coolerkach to sobie prowadźcie na GieGie, albo poszukajcie na googlach.

A co do Arktików. Dla mnie już 80 to jest najtańszy syf, który cichy jest tylko przy najnizszych obrotach, ale wtedy to nawet nie wiem czy cokolwiek wieje. No a przy nnajwyzszych swiszczy.

Jak 92/120 maja tez takie byc, to ja podziekuje, wole dac wiecej za Fandera i cieszyc sie cisza/wydajnoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 4 takie arctici 12 cm i na 8 v cicho i chłodno :) za tą kasę są ok ;)

kuzyn ma 2 do sprzedania: http://allegro.pl/item87512439_arctic_cool...obra_kase_.html

bo kupił jakieś świecące cudaki ;)

Jak dla mnie te wentyle są OK, szkoda zęnie maja odczyty obrotów ale i tak wszystki dałem na 8 v więci monitoring zbedny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zavader napisał(a):

A co do Arktików. Dla mnie już 80 to jest najtańszy syf, który cichy jest tylko przy najnizszych obrotach, ale wtedy to nawet nie wiem czy cokolwiek wieje. No a przy nnajwyzszych swiszczy.

Jak 92/120 maja tez takie byc, to ja podziekuje, wole dac wiecej za Fandera i cieszyc sie cisza/wydajnoscia.

Piszesz o tych najnowszych 80-tkach czy starszych?

Bobslej napisał(a):

Mam revolteca 8x8, na 12v b. cichy i wydajność bardzo przyzwoita. Bezgłośny nie jest, ale jedyne co słychać to delikatny szum powietrza. Wadą jest to że ma (słabe, ale jednak) drgania B)

Piszesz o najnowszym revoltecu airguard 8x8 czy jakimś starszym?

Edytowane przez Trance2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro-1 napisał(a):

Ciekawi mnie wydajnośc 120 bo 30zł to na dobrą sprawe nie dużo... Może ktoś się skusi B)

za 30zł to masz glacialtecha 120mm tam nie ma dyskusji co do wydajności i ciszy, bodajże na dzikie.net wygrał test wentyli 120mm.

sam go wkrótce kupie tylko musze modować obudowę:] narazie mam tego glaciala pożyczonego sklejonego z 3 zaślepkami 120mm jako że nie mam miejsca na 120mm w budzie:/ (mądre pomysły mieli projektanci chiefteca)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek dostałem arctic fan 9. Po testach - zupełnie przyzwoity wiatrak. Najprościej porównać do fandera 92mm:

Przepływ powietrza na max obrotach - nie ma wyczuwalnej róznicy.

Głośność też porównywalna.

Kultura pracy + dla fandera w fan 9 słychać charakterystyczne tykanie silnika. Tak jak np. w papstach lub innych wiarakach arctica.

Wibracje i tu + dla arctica w fanderze 92mm wyczuwalne wibracje nawet przy trzymaniu wiatraka w dłoni.

Cena + dla fan 9

Edit:

minus dla fan9 za mocowanie - brak przelotowych otworów - może być problem z mocowaniem na radiatory procesorów.

Edytowane przez cho-marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znalazłem innego postu o tych nowych arcticach więc tu coś skrobnę.

Aktualne ceny na allegro:

AF8025 (80 mm) 10,99 zł

AF9225 (90 mm) 11,99 zł

AF12025 (120 mm) 17,50 zł

FAN 8 11,50 zł

FAN 9 11,50 zł

FAN 12 18 zł

Jak widać ceny zachęcające. Zamówiłem AF8025 i FAN8; zobaczę jak się sprawują w porównaniu do Papsta N2GLE, Arctic FAN 3 i do AC PRO TC z którego jestem bardzo zadowolony. Działa sobie on na miedzianym TT pipe 101 już od roku i do tej pory jeszcze go nie słyszałem :) Papst jest głośniejszy, ale może dlatego że szybciej się kręci. Arctic FAN 3 ma dobrą wydajność, ale oprócz szumu powietrza słychać cichy terkot. Jego wadą jest duży rozmiar i nie mieści mi się w obudowie :)

Liczę że FAN 8 zachowa najlepsze cechy z FAN 3 i AC PRO TC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam problem z Arctic Cooling Fan 12 tzn. piszczy mi łożysko przy niskich obrotach: przy 500-700 piszczy bardzo, 700-1000 trochę mniej, powyżej 1000-1100 już nie piszczy ale wtedy hałasuje przepływ powietrza. Raz go wymieniłem na nowy i dalej to samo. Czy wy też tak macie, czy tylko ja trafiłem na 2 wadliwe sztuki? Dodam że mam też AC AF12025 PWM i ten bez żadnych problemów pracuje z prędkością 500obr/min i jest wręcz niesłyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi