Skocz do zawartości
FumFel_20

Droższy wcale nie jest lepszy

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Nabyłem sobie nowy wycherek do mojago kompa, jest to cooler master -

Dołączona grafika

A niedawno miałem -

Dołączona grafika

W cooler masterze rediator jest prawie dwa razy większy, do tego ma podstawke miedzianą, co powinno lepiej wpływać na odprowadzanie ciepła.A tu jednak na odwrót.Na titanie przy zwykłej pracy na systemie miałem 43-44 stopnie a teraz na nowym CM mam 50-51.Jak to możliwe??Wiatraki obracają się z tą samą prędkością z tym że cooler master jest troszke mniejszy.CM ma większy radiator no i ta miedzana płytka a tu lipa :? Gorzej.

Dodam jeszcze że przy instalacji nowego coolear dodałem cooper shima.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to dlaczego - magia - wyczuwam tu samego Lorda Sami Wiecie Kogo ;-))))

a powazniej to wg mnie wazne sa nastepujace parametry:

rozmiar wiatraka i jego grubosc, predkosc obrotowa

i oczywiscie konstrukacja i material z ktorego wykonany jest sam radiator - tak na oko to lepszy jest taki ktory ma mniejsza grubosc podstawy i wieksza liczbe zeberek czyli tym samym sa sila rzeczy ciensze :) rodzaj ALU uzytego tez ma znaczenie a co do tej wkladki miedzianej to jakos nie jestem przekonany - lepiej kupic caly miedziany coolerek :)

a co do testu Twojego zrob test w tych samych warunkach czyli albo obydwa z coppershimem albo bez :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie cooler mastera jest napisane że ten cooler jest up to 2200 Athlon XP (Paiomino) , a ten titanek AMD Athlon XP do 1800+.

Wieć widać wyraźnie że powinien byc lepszy ten CM.Kurna czy to kolejny chamski chwyt reklamowy?Czy kotś ma może takiego cooler mastera jak ja???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coolerek :)

a co do testu Twojego zrob test w tych samych warunkach czyli albo obydwa z coppershimem albo bez :)

wydaje mi sie ze CS nie wplywa wogole na temp proca (bynajmniej u mnie tak bylo) a jesli juz to w bardzo niewielikm stopniu (napewno nie o 6*)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam ten wentylek Coolermastera. Na moim kompie tj. Duron 933 1,85V temp. wynosi 42 C w stresie. Tylko narazie pracuje bez pasty silikonowej bo niemam żadnej pożądnej pod ręką zastępuje mi ją ten pasek gumy do żucia przyklejony fabrycznie do radiatora. Obudowa zamknięta i brak jakichkolwiek wentyli w niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FumFel ja na twoim miejscu poeksperymentowałbym. Zdejmij tą miedzianą podstawkę wyszlifuj na lustro z dwóch stron, później wyszlifuj też aluminiowy radiator który styka się z miedizą, złóż to wszystko z powrotem i wtedy zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FumFel ja na twoim miejscu poeksperymentowałbym. Zdejmij tą miedzianą podstawkę wyszlifuj na lustro z dwóch stron, później wyszlifuj też aluminiowy radiator który styka się z miedizą, złóż to wszystko z powrotem i wtedy zobaczymy

Aksperymentować?No cuż chyba trzeba będzie sprubować, ale nie bardzo mie się chce to robić.Ale jak mus to mus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie ja go rowniez posiadam ale wodroznieniu od autora jestem zadowolony jak nigdy . mam axp 1600+&1900+ i przy wlasnie ustawieniu fsb 147/147 przy stresie 46C czyli w miare spox . a moze faktycznie ta miedz jest u ciebie lekko z fihrowana bo to bardzo dziwne . w sklepie z kumplem specjalnie sprawdzalem wydajnosc i glosnosc i ten z trzech różnych wypadl najlepiej (raczej z dwoch po ten trzeci tez coolermaster jakis taki jak w tych box'ach byl)a tym drugim byl wlasnie ten titan (niedaje sobie glowy dac opciac czy ten sam numer)ale bylo przy moim athloniku master wypadl lepiej. bardzo dziwne moze trafilem na jakiegos trefnego titana . a i tak bardziej mi zalezalo na tym titanie bo juz mi dwa piora sie zlamaly przyz przypadek (raz wkladajac CD drugi raz ...:)

wiec chcialem z obudowa ale mowie lepiej wypadl ten co ty masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe od dawna wiadomo ze wszelaka reklama jest po to zeby zrobic ludziom wode z mozgu :) a to co pisza producenci to tez czesto ma niewiele wspolnego z prawda :) no a jesli chodzi o tego Coolermasterka to byc moze wine za to wszystko ponosi ta wkladka miedziana a dokladniej sposob jej osadzenia - moze wklejony nierownomiernie i na miejscu styku miedz - alu panuje duza rezystancja termiczna :-/

sprawdz moze jaka ilosc wolnego miejsca pozostaje nad jednym coolerem a drugiem bo ten titan nizszy mi sie wydaje optycznie i moze przez to zgarnia wiecej powietrza ale to tez takie moje gdybanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator idealnie przylege do jądra.Niema żadnych stikerów.Tylko tą gume do żucia usunąłem i posmarowałem pastą titana.Teraz dla porównania wsadziłem wiatrak titana.Temp. 45 stopni :? Ale dałem ciała z tym CM

a czy przypadkiem ta "miedz" nie jest przykrecana - jezeli tak to odkrec i zobacz jaki jest styk miedzy nia a reszta radiatora - moze tam nie ma zadnej pasty tylko samo powietrze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier masz całkowitą racje :) .Obadałem tego collera, odkręciłem te śrubki trzymające ten placek miedziany :) i on jest zajebiście czymś przyklejony.Niemogłem go oderwać.Czyli styka dobrze.

No wiesz stykac to moze dobrze sie styka ale czy sie zastanawiales co tam jest za klej moze to jakies badziewie. Odklej ta plytke i wyczysc i przesmaruj pasta skrec i zobacz jaki bedzie efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doswiadczenia powiem, tak, nie warto kupowac lepszych wiatrakow niz titan, chyba ze ma to byc volcano 7+ to wtedy warto. Ale poza tym nic innego. Dlaczego? Poniewaz titan ma wiatrak blizej procka, przez co lepiej go chlodzi, ogolnie jest to bardzo dobry wiatrak. Zwykle gdy coolery sa wieksze od titana wiatrak jest tak daleko od procka, ze duzo slabiej na niego dmucha. Przykladowo moj kolega kupil wiatrak colorfula, niejaki golden plate http://www.in4.pl/over/4xcolorful/4b.JPG Cooler wyglada porzadnie i w ogole, ale ze wzgledu na to ze jego wiatrak jest daleko od procka a wstawka miedziana przykrecona na srubki, to jego wydajnosc jest mniejsza niz titana. Co ciekawe jest chodzi o cene to jest ona odwrotnie proporcjonalna do jakosci. Wiatrak kosztowal bodaj 70 czy 90 zl, a titan raptem 30 czy 40.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, to widzę, że dobrze zrobiłem, bo miałem kupować tego cooler mastera, ale kupiłem Spire, który wygląda prawie identycznie jak titan, tyle że witrak ma metalową obudowę, 3000RMP i miedź w podstawce jest w nią WTŁOCZONA i wypolerowana jak lusterko. Pasta jakaś na bazie srebra i mam w configu poniżej temp max 48c w stresie, a prawie go nie słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...