Skocz do zawartości
FumFel_20

Droższy wcale nie jest lepszy

Rekomendowane odpowiedzi

Dijkstra gratuluje wyboru, ile dales?

60PLN, i wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, że on ma dosyć gęsto żeberka w radiatorze, a u mnie w pokoju niewiedzieć skąd kurzy się cholernie, i po 2 tygodniach trzeba do ostro dmuchać :twisted:, bo temperaturka skacze o 4-5 stopni co grosi alarmem z ABS, ale po przedmuchaniu spox.

Myślę, cholera, nad zalmanem 6000alcu, od kopa wymienić wiatrak na większy i szybszy i może umieścić go z boku wachlarza???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, cholera, nad zalmanem 6000alcu, od kopa wymienić wiatrak na większy i szybszy i może umieścić go z boku wachlarza???

Dijkstra, poczytaj TU :

http://www.dansdata.com/coolercomp_p4.htm#cnps6000alcu

według tych testów (Zalman CNPS3100G, Zalman CNPS6000- AlCu (full power) i Zalman CNPS6000-Cu) testów :

" I tried turning the fan so it blew across the fins rather than down onto them; performance fell a bit, so I went back to the above-the-sink arrangement. "

wiec, ku (takze memu) zdziwieniu, montowanie tego wiatraka NAD listkami zamiast OBOK ma chyba sens ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra, poczytaj TU :

http://www.dansdata.com/coolercomp_p4.htm#cnps6000alcu

według tych testów (Zalman CNPS3100G, Zalman CNPS6000- AlCu (full power) i Zalman CNPS6000-Cu) testów :

" I tried turning the fan so it blew across the fins rather than down onto them; performance fell a bit, so I went back to the above-the-sink arrangement. "

wiec, ku (takze memu) zdziwieniu, montowanie tego wiatraka NAD listkami zamiast OBOK ma chyba sens ....

Memu również...dzięki, zaoszczędziłeś mi zabawy... :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w przypadku 6000AlCu te połączenia mają zupelnie inny, "pionowy" a nie "poziomy" (jak w standardowych coolerach) charakter.

Różnica w cenie to jakieś 35 PLN - co nie zmienia jednak faktu że majac wybierac wybrałbym jednak Cu - różnica w wydajności NIEWIELKA, ale jednak ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko prawda, ale jedna rzecz mnie zastanawia...coolery miedziane nie są na rynku długo, więc nie wiadomo, jak z czasem będzie się zachowywał taki full miedziany...a miedź się utlenia szybciej niż aluminium, co na pewno będzie miało wpływ na oddawanie ciepła, tylko czy duży?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale mnie chodzi nie o miejsce styku procka z coolerem, czyli tam gdzie odbiera ciepło z rdzenia, tylko o całą resztę, czyli tam gdzie radiator oddaje ciepło do otoczenia...w przypadku 6000cu to przecież cały radiator...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm, te Zalmany Cu to już od jakiegoś czasu na rynku funkcjonują ... znajomy ma CNPS ???? Cu od ponad roku i spadku wydajności NIE zauważył .... no może z wyjątkiem momentów dłuuuugiego nieodkurzania :wink:

ostatnio końbinowaliśwa z jego jego obudową i obejrzałem sobie ów cooler dokładnie - śladów śniedzienia na "listkach" brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...