Artizpol Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Odbieram swój dysk WD1600JS z serwisu. Jednym z podejrzeń były bad sectory, chciałbym więc szybko (bo w sklepie) i pewnie sprawdzić, czy ewentualna naprawa nie polegała po prostu na 'wyłączeniu' bad sectorów (wtedy dysku nie odbiorę). Czy program WD Diagnostic (pod DOS) umożliwia wykrycie ukrytych bs? Jeśli nie, to jaki program polecacie mi zabrać ze sobą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Odbieram swój dysk WD1600JS z serwisu. Jednym z podejrzeń były bad sectory, chciałbym więc szybko (bo w sklepie) i pewnie sprawdzić, czy ewentualna naprawa nie polegała po prostu na 'wyłączeniu' bad sectorów (wtedy dysku nie odbiorę). Czy program WD Diagnostic (pod DOS) umożliwia wykrycie ukrytych bs? Jeśli nie, to jaki program polecacie mi zabrać ze sobą?a na jakiej podstawie oddałeś ten dysk do serwisu co było z nim nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 a na jakiej podstawie oddałeś ten dysk do serwisu co było z nim nie tak ?Zaczęło się od BSOD w czasie pracy, potem BSOD przed startem systemu, a potem nie wychodziło już poza pierwszy ekran po załączeniu komputera (status SMART, jeśli go uaktywniłem, w czasie wykrywania dysku pokazany był jako BAD). A pomysł z Bad Sectorami był sprzedawcy, choć mam nadzieję że nie przyszło mu to do głowy na podstawie statusu smart :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zaczęło się od BSOD w czasie pracy, potem BSOD przed startem systemu, a potem nie wychodziło już poza pierwszy ekran po załączeniu komputera (status SMART, jeśli go uaktywniłem, w czasie wykrywania dysku pokazany był jako BAD). A pomysł z Bad Sectorami był sprzedawcy, choć mam nadzieję że nie przyszło mu to do głowy na podstawie statusu smart :) w takiej sytuacji jak możesz sprawdzić to weź ze sobą HDTune sprawdź status SMART jak będą jakieś czerwone lub żółte zaznaczenia to nie bierz go (zajrzyj równierz TU), ale jak takie rzeczy zaczęły się z nim dziać to powinieneś dostać nowy i jak faktycznie dostaniesz nowy to sprawdź czy opakowanie (worek z folii anty elektrostatycznej) jest cały nie klejony, zaklejany jakimś nalepkami tylko cały oryginalne zgrzany na końcach, jak jest cały to bierz i szczęśliwego użytkowania jak nie to próbują tobie wcisnąc jakiegoś po reanimacji rzekomo nowego, nie bierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 w takiej sytuacji jak możesz sprawdzić to weź ze sobą HDTune sprawdź status SMART jak będą jakieś czerwone lub żółte zaznaczenia to nie bierz go (zajrzyj równierz TU), ale jak takie rzeczy zaczęły się z nim dziać to powinieneś dostać nowy i jak faktycznie dostaniesz nowy to sprawdź czy opakowanie (worek z folii anty elektrostatycznej) jest cały nie klejony, zaklejany jakimś nalepkami tylko cały oryginalne zgrzany na końcach, jak jest cały to bierz i szczęśliwego użytkowania jak nie to próbują tobie wcisnąc jakiegoś po reanimacji rzekomo nowego, nie bierz Otwarta folia nie musi od razu oznaczac ze chca Ci kit wcisnac. Mogli po prostu sprawdzuc czy dysk dziala, a tego nie da sie zrobic nie wyciagajac go z opakowania. Jesli wiec folia bedzie otwarta, to nie wyjezdzaj na nich od razu ze chca Cie oszukac, tylko zajrzyj do SMART - tam poznasz cala historie dysku. Np. "Power On Time Count" powie Ci jak dlugo dysk pracowal itd. Szczegoly TU. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...