Skocz do zawartości
piotres

Orange Ice - Czyli Fc Dla Pana Myrddin'a669

Rekomendowane odpowiedzi

no ale jakie cisnienia byly przy tych -70, bo domniemam ze to sa puste cyferki i stresie juz by byly kredki :wink:

Zapewne kolo -0.75 bara, wiec loadu to zadnego przy takim cisnieniu nie utrzyma :razz: ale tu nie o to chodzilo ...

Mam cos lepszego :lol: :

Dołączona grafika

Mniej juz nie bedzie

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyyyyyy

co to znaczy "dummy load" ???? :)

może mnie ktoś oścwieci w trzech słowach :D

pozdr

Dokladnie, sztuczne obciazenie ...rezystory przymocowane do kawalka miedzi ... symuluje CPU w stressie .

Przy czym daje popalic ukladowi o wieeele bardziej niz prawdziwy CPU, np. moje dummy ma teoretycznie 150W (230V, 3 rezystory) a parownik mial na nim -38*C :lol:

Tymczasem ....chyba moge powiedziec ze skonczylem : :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pierwsze uruchomienie agregatu na CPU, tuz przed wlaczeniem kompa :oops:

Dołączona grafika

-30*c tez widzialem :D

Dołączona grafika

Pobawilem sie nieco CPEVem i wyszlo ...

Venice 3204 Mhz na 1.79V w trakcie biegu w SP2004 ..-48*C parownik :D

Dołączona grafika

Idle -52*c

Dołączona grafika

Zrodlo calego funu w strojenie ukladu :lol:

Dołączona grafika

uuuppsss :oops: ... :lol:

Ciekawe co na to Opty :lol:

pozdro

piotres

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos slabo ta twoja grzalka wypada :blink: nic jutro dodam swoje wyniki, bo mam troche mocniejszy stuff in da house :D tempy tez masz takie srednie (szczegolnie te w biosie) wiec nie wiem czy tu sie podniecac, pozatym co na to opek....to samo co prawie kazdy inny, powie CB i koniec oc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos slabo ta twoja grzalka wypada :blink: nic jutro dodam swoje wyniki, bo mam troche mocniejszy stuff in da house :D tempy tez masz takie srednie (szczegolnie te w biosie) wiec nie wiem czy tu sie podniecac, pozatym co na to opek....to samo co prawie kazdy inny, powie CB i koniec oc :)

Tempy w biosie zalezy w zasadzie tylko od uzytej pasty termomprzewodzacej (jesli mowimy o parowniku chillego1) ...wiec jak dla mnie to temp. parownika sie raczej liczy .

Ty ile miewasz w biosie ? :-P (ze zdjeciem prosze)

Tak optek raczej ten obecny Myrddina zaprotestuje :lol: ...ale sa jeszcze na tym swiecie optki ktore lubia zimno wiec czym tu sie martwic B) .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tempy w biosie zalezy w zasadzie tylko od uzytej pasty termomprzewodzacej (jesli mowimy o parowniku chillego1) ...wiec jak dla mnie to temp. parownika sie raczej liczy .

Ty ile miewasz w biosie ? :-P (ze zdjeciem prosze)

Tak optek raczej ten obecny Myrddina zaprotestuje :lol: ...ale sa jeszcze na tym swiecie optki ktore lubia zimno wiec czym tu sie martwic B) .

pozdro

piotres

mniewalem raczej...bo juz nie mam dfi :D sie zepsula, ale tez bylo od 23-29 w zaleznosci od tego jaki proc byl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mowilem o procku, tyle ze mialem na mysli to, ze uzylem marnej pasty termoprzewodzacej, w zwiazku z czym przewodnosc zimna parownik-CPU mogla nie byc na najwyzszym poziomie :-P

Zreszta ...skonczmy ten temat moze :lol:

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś szczegóły ?

hehehe znam jeden bardzo skuteczny - nazywa sie cabce 0516 wpmw :lol:

ale nie myślę żeby coś takiego w niedługim czasie zagościło w mojej oc_norze ;)

bardziej realne są rozwiązania typu cabne 0530 apmw :D ale to jeszcze trochę wody w wiśle upłynie...

ale cóż będę kombinował, są wredne cb i takie z którymi da się żyć... tylko po prostu jest w kur... "zabawy" z tym, ale ja akurat lubię się pobawić, także oc pewnie nie będzie zbyt okrutne /o ile w ogóle jakieś :lol:/ ale z biegiem czasu się zobaczy...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: jak mi zbudujesz maszynę do wysysania kasy z bankowych sejfów :D

a jakiś sensowny opteron to nieprędko niestety :( mistrzu jeszcze ci kupe kasy jestem krewny :D najpierw fc spłace potem sie bede za prockiem ogladal, teraz pomęcze to co mam... kumpel ma venica 0521dpew /czy dpaw, nie pamiętam dokładnie/ próbuję go urobic teraz żeby się zamienić może... nie wiem jeszcze jak to będzie... grunt że chłodzenie jest :D u ciebie ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w finalu pozmieniałeś rozmieszczenie podzespołów ... dlaczego ??

Już nie jest tak:

post-69-1161514357_thumb.jpg

Dopiero teraz (jak już oddałem FC Myrdinowi) to zauważyłem :D

CPEV jest przy desce i jeszcze parę zmian weszło ...

FC nieźle sobie radzi z E6600

Przy liczeniu Pi @ 4,4x GHz i 1,7x V Vcore temp parownika spadała do ok -47 stopni

Przy obciążeniu 2 rdzeni było już nieco gorzej - ok -44

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi