Skocz do zawartości
tanaka

MSI (MS-6570) K7N2G nForce2 Socket-A

Rekomendowane odpowiedzi

na poczatku roku planuje zmienic grafe/mobo i zabaczylem dzisiaj w cenniku MSI (MS-6570) K7N2G cana jej 399.00 netto

co sadzicie o tym mobo,moze jakies recezje tej plyty/OC ? czy nie bedzie gryzlo sie z radkiem 9500pro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatku roku planuje zmienic grafe/mobo i zabaczylem dzisiaj w cenniku MSI (MS-6570) K7N2G cana jej 399.00 netto 

co sadzicie o tym mobo,moze jakies recezje tej plyty/OC ? czy nie bedzie gryzlo sie z radkiem 9500pro ?

widzialem gdzies recki paru mobo na nforce2 (jak znajde dorzuce linka) i MSI wypadla gorzej od EPOXA i ASUSA, nie jest to przewaga jednak oszalamiajaca ale w granicach bledu pomiarowego (1%)

UPDATE

zobacz tutaj, tutaj i tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nforce 2 to tylko asus albo epox naprawde swietne plytki. jezeli nie masz za duzo kasy to kup epoxa bedziesz napewno 100 razy bardziej zadowolony niz z MSI a ten o/c :P :twisted: Sam chcialem siakas plytke na nforce ale nie chcialo mi sie czekac i kupilem to co w podpisie i jestem zadowolony nawet bardzo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie wyczytalem ze MSI o ktorej mowimy nie ma blokady PCI 8O ciekawe czy to prawda

cyt z Anandtech.com:

"MSI sends word that the K7N2-L indeed does not have a PCI bus lock at 33MHz, meaning you will overclock your PCI bus to a certain level at a certain overclocked FSB speed".

BTW nie robilem kolejnego updatu do swojego postu bo moglbys tego nie zauwazyc a wydaje mi sie to istotne dla ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej tanaka! a gdzie widziałeś tą cene?

I mam jedno skromn lamerskie pytanie, ale nie zbluzgajcie mnie, bo dopiero zaczynam :oops: : jakie ograniczenia wynikaja z tego, że Msi nie ma blokady pci na 33MHz. Do ile będę mógł wtedy podnieść fsb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba na odwrot MSI ma blokade na PCI wtedy mozesz dawac bardzo wysoka szyne poniewaz nie ryzykujesz iz schrzanisz sobie MoBo przez to ze taktowanie szyny PCI jest za wysokie. Podam ci przyklad bezpieczna granica krecenia fsb (moim zdaniem) jest granica 150 mhz PCI wtedy ma 37 mhz a z kolei po wlaczeniu dzielnika 1/5 185 mhz krecac wyzej zyskujesz wysoka, bardzo wysoka wydajnosc ale ryzykujesz spieprzeniem plyty glownej. Jesli natomiast masz blokade PCI mozesz wtedy krecic dowoli nie martwiac sie o to ze cos ci siadzie no chyba ze pamieci :)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wspulpracuje nforce 2 z kartami ati ? sa jakies problemy ?

współpracuje idealnie. Dopiero na nvidii Ati pokazuje skrzydełka:)

(jakkolwiek dziwnie by to brzmiało)

jakie ograniczenia wynikaja z tego, że Msi nie ma blokady pci na 33MHz. Do ile będę mógł wtedy podnieść fsb ?

do tylu ile wytrzymają ci pozostałe urządzenia na PCI np dyski za bardzo nie lubią za wysokich taktowań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba na odwrot MSI ma blokade na PCI wtedy mozesz dawac bardzo wysoka szyne poniewaz nie ryzykujesz iz schrzanisz sobie jakies uzadzenia PCI przez to ze taktowanie szyny PCI jest za wysokie. Podam ci przyklad bezpieczna granica krecenia fsb (moim zdaniem) jest granica 150 mhz PCI wtedy ma 37 mhz a z kolei po wlaczeniu dzielnika 1/5 185 mhz krecac wyzej zyskujesz wysoka, bardzo wysoka wydajnosc ale ryzykujesz spieprzeniem plyty glownej. Jesli natomiast masz blokade PCI mozesz wtedy krecic dowoli nie martwiac sie o to ze cos ci siadzie no chyba ze pamieci :)

pozdrav

Lagier

z tego co wyczytalem za zagranicznej stronce (chyba nie zauwazyles 8O :? ) jest napisane ze wlasnie nie ma blokay PCi ale czy to prawda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no tak Rosio zwracam honor za szybko czytalem ;) zle cie zrozumialem. Oczywiscie bedziesz mial duzo mozliwosci overclockerskie poniewaz bedziesz sobie dostosowywal PCI jak chcesz jak juz wczesniej nadmieniono nie wszystkie urzadzenia lubia wysokie taktowania takimi nie sa napewno twardziele dlatego moim zdanie PCI najlepiej zostawiac bez zmian

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może, czy K7N2 bedzie dostepny z chipsetem spp, czyli bez zintegrowanej karty graficznej ?

na razie wszystkie testy jakie widzialem plyt na nfirce2 byly na SPP wiec chyba taka mobo bedzie najpierw dostepna z SPP niz IGP (przykldaem tegojest epox i asus twraz sprzedawane na SPP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm jak cos brac to tylko epox pod wzgledem wydajnosci i ceny:) dla mnie msi zawsze bylo troche bublem ...chociaz zawsze bylo pare dobrych plyt (niezapomniany przeze mnie k7 master:P czy tez plyty na kt133 badz ostatnia na kt333). Tak czy siak bierz epoxa. Od razu mowie ze nie mialem z nia zadnych problemow...wszystko ladnie i sprawnie tylko ze trza sciagnac z nvidii Unified Drivers czy jakos tak w v.2.0 lub lepszej bo inaczej rzeczywiscie plyta mzoe robic rozne cuda:) Nie wiem jak dziala z radkami ale slyszalem ze niezle btw. looknij na forum epoxa. Co tam jeszcze...hmmm..odjazdowy dzwiek 5.1...dawniej mialem Sb live! valeue na 4.1 , a teraz roznica znaczaca...czuje lpesze pozycjonowanie dzwieku w gierach..DD lepiej chodzi na filmach (no w koncu emulacja DD troche nie zbyt dziala:P)...No inajwazniejsze overclocking:) slyszalem ze ludzie prawdziwe cuda robia na tel plytce fsb >230 ..odjazd:) ja co prawdajeszcze sie nie bawilem tak mocno..poki co max co mialem to xp 1700+ @ 175x11=1925 ale nie kcialem mu overvolta robic :) w sumei polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm jak cos brac to tylko epox pod wzgledem wydajnosci i ceny:) dla mnie msi zawsze bylo troche bublem ...chociaz zawsze bylo pare dobrych plyt (niezapomniany przeze mnie k7 master:P czy tez plyty na kt133 badz ostatnia na kt333). Tak czy siak  bierz epoxa. Od razu mowie ze nie mialem z nia zadnych problemow...wszystko ladnie i sprawnie tylko ze trza sciagnac z nvidii Unified Drivers czy jakos tak w v.2.0 lub lepszej bo inaczej rzeczywiscie plyta mzoe robic rozne cuda:) Nie wiem jak dziala z radkami ale slyszalem ze niezle btw. looknij na forum epoxa. Co tam jeszcze...hmmm..odjazdowy dzwiek 5.1...dawniej mialem Sb live! valeue na 4.1 , a teraz roznica znaczaca...czuje lpesze pozycjonowanie dzwieku w gierach..DD lepiej chodzi na filmach (no w koncu emulacja DD troche nie zbyt dziala:P)...No inajwazniejsze overclocking:) slyszalem ze ludzie prawdziwe cuda robia na tel plytce fsb >230 ..odjazd:) ja co prawdajeszcze sie nie bawilem tak mocno..poki co max co mialem to xp 1700+ @ 175x11=1925 ale nie kcialem mu overvolta robic :) w sumei polecam

nie wiedzialem ze ma taki dobry dzwiek ten epoxik.....

kurna , co raz bardziej zaczyna mi sie podobac..............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...