Skocz do zawartości
MagnuMpl

Kręcenie Proca A Temp. Pamieci.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Intel P 4 3,2 775

Gigabyte GA-IP775

Hyundai HYMD232 646D8R-D43 256 x 2

Za kilka dni ma przyjść do mnie cooler na procesor (AC Freezer 7 Pro). Chociaż właściwie temperaturki nie są duże, bo w zwykłej pracy 30-32 C, to założę nowy choćby ze względu na te niemiłosierne szumy, które mam nieprzyjemność wysłuchiwać.

Mam do Was kilka pytań.

1. Chciałbym podkręcić narazie procka do 3,6. Na boxowym coolerku bez żadnych problemów oczywiście chodzi, ale nigdy nie zostawiałem na dłużej ze względu na obawy o pamięci. Puszczałem oczywiście synchronicznie FSB 225 i teraz nie wiem, powinienem się martwić o pamięci? Bo w sumie nawet nie mam jak sprawdzić temperatury na pamięciach.

2. Ostatnio dla testów chciałem póścić proca na FSB 250, co oczywiście posktukowało nie włączeniem się komputera. Restart biosu, zawał serca ale wszystko wróciło do normy. Czym mogło to być spowodowane? Co powienienem zrobić żeby móc puszczać procesor na wyższych czest. niż 3,6.

3. Wymyśliłem że skoro będę miał możliwość podkręcenia mocniej procesora, to nie głupim pomysłem mogłobybyć puszczenie pamięci asynchronicznie. Dodatkowo wyczytałem tu na forum, że to dodatkowo może zwiększyć wydajność skoro mam pocesor Intela. Szukałem tej opcji w biosie, ale nie mogłem znaleźć. Moglibyście przybliżyć jak to zmienić?

4. Czy będzie jakaś szansa na spożytkowanie tego coolera w jakimś innym miejscu w obudowie? oczywiście na mniejszych obrotach bo to jest nie do wytrzymania. Pytam tylko czy na płycie są jakieś miejsca do wczepienia coolerka żeby sprawnie chodził ;-)?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Witam.

Intel P 4 3,2 775

Gigabyte GA-IP775

Hyundai HYMD232 646D8R-D43 256 x 2

Za kilka dni ma przyjść do mnie cooler na procesor (AC Freezer 7 Pro). Chociaż właściwie temperaturki nie są duże, bo w zwykłej pracy 30-32 C, to założę nowy choćby ze względu na te niemiłosierne szumy, które mam nieprzyjemność wysłuchiwać.

Mam do Was kilka pytań.

1. Chciałbym podkręcić narazie procka do 3,6. Na boxowym coolerku bez żadnych problemów oczywiście chodzi, ale nigdy nie zostawiałem na dłużej ze względu na obawy o pamięci. Puszczałem oczywiście synchronicznie FSB 225 i teraz nie wiem, powinienem się martwić o pamięci? Bo w sumie nawet nie mam jak sprawdzić temperatury na pamięciach.

2. Ostatnio dla testów chciałem póścić proca na FSB 250, co oczywiście posktukowało nie włączeniem się komputera. Restart biosu, zawał serca ale wszystko wróciło do normy. Czym mogło to być spowodowane? Co powienienem zrobić żeby móc puszczać procesor na wyższych czest. niż 3,6.

3. Wymyśliłem że skoro będę miał możliwość podkręcenia mocniej procesora, to nie głupim pomysłem mogłobybyć puszczenie pamięci asynchronicznie. Dodatkowo wyczytałem tu na forum, że to dodatkowo może zwiększyć wydajność skoro mam pocesor Intela. Szukałem tej opcji w biosie, ale nie mogłem znaleźć. Moglibyście przybliżyć jak to zmienić?

4. Czy będzie jakaś szansa na spożytkowanie tego coolera w jakimś innym miejscu w obudowie? oczywiście na mniejszych obrotach bo to jest nie do wytrzymania. Pytam tylko czy na płycie są jakieś miejsca do wczepienia coolerka żeby sprawnie chodził ;-)?

Pozdrawiam.

1) Na takim FSB pamięci możesz olać (nie grzeją się), no chyba że o DUŻO zwiększysz ich napięcie. Ja mam twinmosy i w singlu dały radę na 217FSB i 2.9V (standardowo 2.7V) i nie powiem żeby się grzały.

2) Radzę zwiększyć napięcie na procku. Jeżeli jest na rdzeniu Northwood i ma standardowo 1.5V to możesz zwiększać tak do 1.8V. Jeżeli to prescott z nominalnym 1.4V to tak do 1.55V. Osobiścię radzę powolne zwiększanie napięcia. Ja po przesiadce z ECS N2U400-A na Epox 8RDA+ dałem od razu 1.8V (standardowo 1.6V) a co się okazało procek bez problemu działa na 1.675V - niższa temperatura w porównaiu do 1.8V.

3) W przypadku intela pamięci rzeczywiście mogą pracować asynchronicznie - największego kopa daje i tak jak najwyższe FSB. Opcja powinna nazywać się Memory Frequency (ale pewny nie jestem). Jeżeli płyta ją ma to będziesz mógł ustawiać pamięci procentowo w stosunku do proca. Np. masz FSB 200Mhz i dasz 50% to pamięci pójdą na 100Mhz (200 DDR) ale tego chyab tłumaczyć nie trzeba ;)

4) Płyta raczej na pewno ma miejsca. Polecam wstawić wentylek pod zasilaczem w obudowie (jeżeli jest tam miejsce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi