Skocz do zawartości
guziq

Laptopowy Ranking 3dmark06

Rekomendowane odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

Jak bierzesz z dzialu ogolnego GF to nie dziwne ze nie wykrywa bo one nie maja obslugiwac mobilnych chipow. Ja proponuje odwiedzic strone guru3d.com i dzial download i poszukac ORYGINALNYCH STEROW NVIDII DO GFgo, numer bodajze 77.70. Sa dedywane tylko do mobilnych GF i sa certyfikowane. Jak to nie pomoze to ja sie poddaje.

Dobra - poddaje się bo po co zmieniać na 77.70 skoro mam 78.51 :) (dla samego 3dmarka mi się nie chce)

Widzieliście może to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81570385 - ciekawa rzecz :)

Drobne pytanko:

Czy w moim sprzęcie jest możliwość zmiany systemowej FSB (jakimś programowym pod Windę - widziałem ClockGen i tak se pomyślałem) - dzięki za sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam z tego co sie orientuje wyszło pare seri płyty głowenej do dell 9300 ktor umozliwiała zmian fsb przez clockgena (od jakiegos acera na tym samym chipsecie) ja osobiscie probowałem ale komp po podkrecenieu działą tylko parenascie sekudn potem zwis i tylko chyba o 13hz moge stabilnie podkrecic niestety...

ta aukcje na allegro widziałem juz pare dni temu niezły wypas.

P.S. GRazny iel dałes za twojego della??

P.S 2 zapuściłem sobie 3dmarka 06 i troszke rozczarowany jestem mam 1850 pkt a myslałem ze 200p bedze (trzeba proca wymienic bo nie wydala juz)

Edytowane przez kkooaallaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kkooaallaa napisał(a):

witam z tego co sie orientuje wyszło pare seri płyty głowenej do dell 9300 ktor umozliwiała zmian fsb przez clockgena (od jakiegos acera na tym samym chipsecie) ja osobiscie probowałem ale komp po podkrecenieu działą tylko parenascie sekudn potem zwis i tylko chyba o 13hz moge stabilnie podkrecic niestety...

ta aukcje na allegro widziałem juz pare dni temu niezły wypas.

P.S. GRazny iel dałes za twojego della??

P.S 2 zapuściłem sobie 3dmarka 06 i troszke rozczarowany jestem mam 1850 pkt a myslałem ze 200p bedze (trzeba proca wymienic bo nie wydala juz)

Chłopie. Nie pytaj ile dałem bo się "przekręcisz" :)

Kupywałem na allegro więc cena standardowa bo nie mam znajomości za oceanem a na ebayu to nie bardzo wiem jak załatwić sprawy przesyłki :(

Jeszcze bałwan który mi to sprzedawał dał do niego zasilacz PA-12 więc przez tydzień wszystko chodziło na 45%!!! - przy okazji PRZESTRZEGAM bo Dell nie wiedzieć czemu napisał z tyłu że mogą być użyte obydwa typy zasilaczy

Jeśli zdążysz to polecam http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81849423 masz 3 godziny :) (chociaż - czy to centrino???)

Jeszcze mi napisz jak możesz, którego ClockGen'a używałeś bo jest ich trochę i niewiem co wybrać :)

Edytowane przez GRazny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki zaraz poszukam clockgena , ale gosc z allegro musiał byc naprawde luzny skoro chciał Ci wmuwic ze masz ultre eheheh

clock gen http://www13.plala.or.jp/setfsb/download/b...cer1694WLMi.zip jak bedze po zmianie taktowanie działa 1 minutgke bez zwiechy to masz niezły bajer.

Edytowane przez kkooaallaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kkooaallaa napisał(a):

oki zaraz poszukam clockgena , ale gosc z allegro musiał byc naprawde luzny skoro chciał Ci wmuwic ze masz ultre eheheh

clock gen http://www13.plala.or.jp/setfsb/download/b...cer1694WLMi.zip jak bedze po zmianie taktowanie działa 1 minutgke bez zwiechy to masz niezły bajer.

niewiem od czego to zależy ale raz mi się zwiesza po 5 sekundach a raz po 2 :) (taki żart oczywiście - ogólnie nie działa)

koleś z allegro wcale mi nie wmawiał bo sam nie wiedział ale skoro ktoś gdzieś tak napisał to myślałem że wszystkie tak mają

zresztą i tak jestem zadowolony i to bardzo - sprzęt cichutki, znanej firmy (to mój trzeci Dell), super dzwięk, pograć we wszystko można no i te 17" .... :)

jakie masz DDR'ki w lapku - 533Mhz?

Edytowane przez GRazny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

Czarny a ile ty w koncu masz na defaulcie?!

Na defaulcie mam 1868 punktow:)))

samedi napisał(a):

Tak, w biosie daje +12%.

Moze jutro zaryzykuje na + 15% i 485/1310.

Ktos pobil 8100 w 05 wiec moze sie szarpne zeby go pokonac.

HM to pieknie bo umnie system stabilny jak skala jest tylko do +6% 2.0ghz@2.11

Wine za ta ponasza u mnie pamieci na sto procent jakies szajsowate kingstony:((( bo przy 9% i 12% mam nieraz problemy z odpaleniem biosu przy ladowaniu pamieci:((( Dlatego mam zapytanko-gdzie zakupiles te CORSARY DDR2 533mhz, czy u NAS w POLSCE? dzieki z gory za info:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarnymax napisał(a):

Na defaulcie mam 1868 punktow:)))

HM to pieknie bo umnie system stabilny jak skala jest tylko do +6% 2.0ghz@2.11

Wine za ta ponasza u mnie pamieci na sto procent jakies szajsowate kingstony:((( bo przy 9% i 12% mam nieraz problemy z odpaleniem biosu przy ladowaniu pamieci:((( Dlatego mam zapytanko-gdzie zakupiles te CORSARY DDR2 533mhz, czy u NAS w POLSCE? dzieki z gory za info:))

No bo widzisz. Nie zebym mowil ze inne firmy sa gorsze, ale tam gdzie mi skladali laptopa to naprawde nie ida na kompromisy. Dyski 7200, Corsairy, sprawdzanie BadPixli i inne rzeczy to sa w standardzie. Tak jak jakis Hypersonic tyle ze za mniejsza kase.

Edytowane przez samedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samedi napisał(a):

No bo widzisz. Nie zebym mowil ze inne firmy sa gorsze, ale tam gdzie mi skladali laptopa to naprawde nie ida na kompromisy. Dyski 7200, Corsairy, sprawdzanie BadPixli i inne rzeczy to sa w standardzie. Tak jak jakis Hypersonic tyle ze za mniejsza kase.

Nie to nie do konca tak.Ja na wlasne zyczenie chcialem te badziewne kingstony jakbym uparl sie na corsary to by mi je sprowadzili ale czlowiek cale zycie sie uczy.reszta jak u Ciebie:)))7200 Hitachi Travelstar prawie 50 mb transfer max srednio 38mb:)))Nic to bede musial wymienic na corsary dzieki za info:))w stacjonarnych to sie dobrze orientuje co do pamiatek ale w notkach to teraz przegladam strony:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarnymax napisał(a):

Nie to nie do konca tak.Ja na wlasne zyczenie chcialem te badziewne kingstony jakbym uparl sie na corsary to by mi je sprowadzili ale czlowiek cale zycie sie uczy.reszta jak u Ciebie:)))7200 Hitachi Travelstar prawie 50 mb transfer max srednio 38mb:)))Nic to bede musial wymienic na corsary dzieki za info:))w stacjonarnych to sie dobrze orientuje co do pamiatek ale w notkach to teraz przegladam strony:))

Nie zebym tutaj chcial mowic ze Kingstony sa niewiadomo jak dobre ale ja mam wlasnie je i nawet przy +15% ani razu nie mialem z niczym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też się "pochwalę" moim bardzo skromniutkim wynikiem :huh:

post-111386-1138052027_thumb.jpg

nie mam za bardzo powodów do dumy :) ale jedno mnie pociesza... okazuje sie że sempron 3000 (1,8Ghz) i turion 1,8 kolegi guziqa maja prawie taka samą wydajność w tym teście :) fajnie... sempron nie taki zly ale calosc :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

Nie zebym tutaj chcial mowic ze Kingstony sa niewiadomo jak dobre ale ja mam wlasnie je i nawet przy +15% ani razu nie mialem z niczym problemu.

Wszystko wiadomo chcialem kingstony i dali mi je ale,tu jest duze ale .wiec dali mi kingstona 1 modol a drugi mam trascenda,czyli gamonie wsadzili mi dwa moduly innych firm sprawdzilem mem testem!!!Najlepszy przyklad aby do pracy byly identyczne moduly.Jutro interwewniuje w tej sprawie aby zamontowali identyczne kingstony.ojejej nieladnie z ich strony tu dali ciala:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarnymax napisał(a):

Tylko ze w Rocku to sa standardy a nie upgrady. Innych nie wkladaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maSTHa212 napisał(a):

Czarny ja tez mam 2 innych i smigaja mi przepieknie! :D

Ja mam jedna kosc Transcend TS128MSQ64V5J z programowalnymi(elastycznie) timingami-bardzo dobra kosc ponizej specyfikacji JEDEC DDR2 533mhz:4,4,4,[11]lub przy wyzszej szynie 5,4,4,11 natomiast druga kosc to chyba jakas podroba kingstona bo nie podaje numeru wersji tylko timingi 4,4,4,12 .Poprostu mialem pecha i natrafilem taka:((Nic trza bedzie drugiego trascenda wymienic iwtedydam znac:)) A tak jako ciekawostke sa juz u NAS Trascendy w cenie za 1GB DDR2 667-480zl

AHA Jeszcze jedno czy oprocz zmiany szyny na wyzsza nic nie zmieniales w biosie w advance chipset control?

Edytowane przez czarnymax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze ja dorzuce cos od siebie:

1110 3DMarkow

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=72245

Nowy wynik na sterownikach 81.95 z laptopvideo2go:

1226 3DMarkow

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=101842

Nie sugerujcie sie danymi z ORBa, GPU byl taktowany 350 MHz, nie 11 MHz :wink:

Komp jak w podpisie

Edytowane przez AdiP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja zrobiłem coś źle??

Dołączona grafika

Ten wynik to chyba jakiś głupi żart ;). Sprzęt w podpisie. Na defaultowych sterownikach laptopa. Co i jak zrobić że go zwiększyć?

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Remy napisał(a):

Czy ja zrobiłem coś źle??

Dołączona grafika

Ten wynik to chyba jakiś głupi żart ;). Sprzęt w podpisie. Na defaultowych sterownikach laptopa. Co i jak zrobić że go zwiększyć?

DEFAULTY wyrzuc do kosza i sciagnij OMEGI na CAT.5.12 wypasione na maxa:)) Najnowsze na CATALYST 6.1 nie polecam one sa optymalizowane dla rodziny ATI X1000...i tu mialem duzy spadek wydajnosci na X 800XT:((

http://www.omegadrivers.net/

Edytowane przez czarnymax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi