pinni3 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) witam wszystkich - posiadam 2 dyski - jeden wd caviar 80gb 8mb cache :) a 2gi wd raptorek niestety tylko 36gb ... no i wiadomo - raptorek 10k obrotow kaviarek 7200...- nie wspominajac oczywiscie o roznicy w pojemnosci :) czy mozna te oba dyski polaczyc w raid czy nie - jesli istnieja jakies zagrozenia itp to napiszcie mi. dzieki p.s. wiem najlepiej dokupic 2giego raptora i pyknac je w raidzie ale niestety nie posiadam na chwile obecna wolnych srodkow na to :) zapomnialem dodac jasna rzecz - oba dyski sa SATA Edytowane 19 Stycznia 2006 przez pinni3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) witam wszystkich - posiadam 2 dyski - jeden wd caviar 80gb 8mb cache :) a 2gi wd raptorek niestety tylko 36gb ... no i wiadomo - raptorek 10k obrotow kaviarek 7200...- nie wspominajac oczywiscie o roznicy w pojemnosci :) czy mozna te oba dyski polaczyc w raid czy nie - jesli istnieja jakies zagrozenia itp to napiszcie mi. dzieki p.s. wiem najlepiej dokupic 2giego raptora i pyknac je w raidzie ale niestety nie posiadam na chwile obecna wolnych srodkow na to :) zapomnialem dodac jasna rzecz - oba dyski sa SATA tylko dokupić drugiego raptora !, łączenie Caviar i Raptor nie będzie działać, albo będzie działać bardzo woooowlno Edytowane 19 Stycznia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inesian Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 powinno dzialac, z tym ze stracisz 40Gb z dysku 80 i oba beda dzialac na 7200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 powinno dzialac, z tym ze stracisz 40Gb z dysku 80 i oba beda dzialac na 7200 No nie wiem czy powinno. Software RAID pod Linuxem by to lyknal, ale sprzetowy kontroler to chyba sobie nie poradzi z taka roznica w dyskach. Poza tym zmarnujesz w ten sposob "moc" Raptora. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinni3 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 dokupie raptorka :) ale narazie chcialem takiego raida pyknac a o te 40 gb nie chodzi :) chodzi o speed :) dzieki panowie - bede dzialac jak tylko caviar wroci z servisu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macek2 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 powinno dzialac, z tym ze stracisz 40Gb z dysku 80 i oba beda dzialac na 7200 obroty talerzy dysku nie mają nic do działania macierzy, będą się kręcić dlaej tak jak sie kreciły , czyli raptor 10k rpm , a drugi 7200 rpm, co do pojemnosci masz rację, przy macierzy raid0 40gb bedzie leżało odłogiem nieużwane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...