Skocz do zawartości
Grees

Call of Juarez

Rekomendowane odpowiedzi

Bo Fear jest darmowy, a to dopiero demo? :blink:

Do tego ktos na forum techlandu ci odpisal dlaczego tak jest sprawa rozwiazana z celowaniem, wiec o co ci jeszcze chodzi?

Odpowiedź była dyplomatyczna i wymijająca, za to mu w końcu płącą, pozwolę sobie zresztą zacytować:

"(...) gdyby to był taki problem (w multi tniemy po lokalu od dobrych kilku miesięcy) to byśmy się tym zajęli. Ale graliśmy i nam nie przeszkadzało, więc naszym skromnym zdaniem jest ok "

Jeżeli takie wyjaśnienie ci wystarcza - w porządku.

Pozwól jednak że zadam ci jedno, czysto zdroworozsądkowe pytanie: dlaczego w takim razie w żadnym spośród cenionych FPS'ow nie stosuje się podobnych wynalazków?

Jestem gotów przyznać ci rację, o ile usłyszę logiczne argumenty, z góry zaznaczam jednak że teza o rzekomym ułatwianiu celowania zupełnie mnie nie przekonuje, gdyż (jak już wspomniałem w tamtym poście) dla kogoś kto spędził dobrych parę godzin w sieciowych shooterach i ma już wyrobione pewne nawyki, zabieg taki wyłącznie komplikuje sprawę i niepotrzebnie wybija z rytmu.

Co do popularności dema MP, dzieli ją przepaść wobec popularności analogicznego dema Fear, ale tę róznicę można akurat zrzucić na karb innej skali promocji obu tytułów.

Z poważaniem, 100lec. :twisted:

EDIT: Dodaję linka do tego wątku, szczegółowo opisałem tam moją traumę, mam nadzieję że ktos się dopisze... :wink:

Edytowane przez 100lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koles napisal ogromnego posta a ty zacytowales kawalek.

Piszesz, ze celowanie jest dziwne, nie takie jak w cs, bf2, q3 itp itd - po prostu inne niz w wiekszosci gier - odpislai ci, ze CoJ z zalozenia mialbyc inny i nie podobny do csa czy bf2. Gralem teraz jakas godzine i nie przeszkadzalo mi te 'wolajace o pomste do nieba' aimowanie. BTW - w csie w ogole nie ma zooma i co? Maja teraz tam to zmienic bo w bf2 czy w innej grze tak jest?

Moze pogramy w purepctowym gronie?

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, zainstalowalem, ustawilem opcje, wpisalem nick - i czym predzej chcialem wbic na serva. Nie majac zbyt duzego wyboru sprobowalem wbic na 'highnoon' zeby sprobowac sil w samo poludnie ale nie bylo mi to dane.

1. Gdy klikne 'join server' to czekam jakies 30 sek po czym dostaje blad 'master server time out' czy cos w tym stylu (blad wyskakuje podczas autoryzacji).

2. Po probie dolaczenia do serva zminimalizowala mi sie gra z bledem 'nie wysylaj'. Kliknalem zamknij, wrocilem do gry (nie wylaczyla sie) i dalej nie moglem wbic.

3. Wylaczylem firewalla - nic nie dalo.

4. Gdy go wylaczyem i chcialem go wlaczyc z powrotem nie moglme tego zrobic, wyskakiwal mi jakis blad ze nie mozna wejsc w ustawienia firewalla.

5. Odlaczylo mnie od netu.

6. Tu sie zakonczyla moja przygoda z ta gra :lol:.

Mam ten sam problem co Pioorek :-| macie jakies pomysły? bo kurde chce sobie pograc a nie moge <_<

Edit: pioorek napisales ze juz grales godz jak sobie poradziles z tym problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie miałem ani razu żadnego błędu.. a już wbiłem na 3 serwery. LCC musiałem wcześniej wbić też na twój ,ale były lagi i wyszedłem. Byłem za to na jakimś zdaje się Łotewskim i się fajnie strzelało z strzelby albo rzucało dynamitem. Musiałem sobie rozjaśnić nieco w grze obraz ,bo za cho.. nie było co widać. Akurat w tej grze mogę znieść kampienie ,ale strzelanie centralnie w plecy z Winchester'a (czy co to jest ) nie jest IMO zgodne z zasadami dzikiego zachodu ;) Ja mogę pograć. Można porobić pojedynki na środku miasta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz, ze celowanie jest dziwne, nie takie jak w cs, bf2, q3 itp itd - po prostu inne niz w wiekszosci gier - odpislai ci, ze CoJ z zalozenia mialbyc inny i nie podobny do csa czy bf2. Gralem teraz jakas godzine i nie przeszkadzalo mi te 'wolajace o pomste do nieba' aimowanie. BTW - w csie w ogole nie ma zooma i co? Maja teraz tam to zmienic bo w bf2 czy w innej grze tak jest?

Nie porównywałem sposobu celowanie do żadnej z tych gier - jedynie do Feara...

Na dodatek nie było żadnych sugestii z mojej strony by dopasowywać rozgrywkę w CoJ do jakiegokolwiek konkretnego tytułu, a jedynie by wyeliminować ten aspekt gameplayu który w moim odczuciu jest błędem i którego na dodatek próżno szukać w znanych grach tego typu - jest tu więc zasadnicza różnica!

Analogicznie : jeśli twierdzę że kwadratowe (załóżmy :wink: ) koła w samochodzie X są złym rozwiazaniem, to nie dlatego że chę koniecznie upodobnić wygląd samochodu X do Y lub Z, lecz raczej po to by wyeliminować jego zbędną, szkodzącą mu cechę, owszem wyróżniającą samochód X na tle innych, ale zdecydowanie w negatywnym sensie...

Czy tak trudno to pojąć? Wszystko trzeba łopatologicznie?

Zaraz spróbuję podłączyć się do jakiegos serwera, już raz mi się dzisiaj udało - spory sukces! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem co jest grane. Zawróce na chwile wam głowe,pewnie dla was szczegółami:).

CHodzi o to,że w grze co jakiś czas mrugnie mi pasek poziomy niebieski(w planszy robbery), a w tej drugiej co jakiś czas mi mruga brązowy poziomy.Zupełnie nieregularnie tak po prostu, co jakiś czas. Bardzo dziwne,zmienialem stery i to samo. Może mignąć np raz na godzine. A w wersji SP mam podobnie wlasnie.W innych grach nie ma problemu.CHcialbym to rozwiązać mimo ,że to może nie aż takie ważne,choć kto wie.Moze też ktoś u siebie podobne rzeczy zauważył? TO wygląda tak jakbys na ekranie przeciągnął pas poziomy.

Oczywiscie karta nie kręcona i nigdy od kupna jej nie kręciłem.

Mniej wiecej to tak wyglada:

Dołączona grafika

Edytowane przez sew333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gralem dzis dlugo i nie mialem zadnych paskow.

Stolec, powiedz mi co ci tak przeszkadza w tej grze, mi sie gra ok, nie widze zadnych bledow w sytemie celowania - chodzi ci o glebie?

maruh - nic nie zrobilem. Sprobuj zminimalizowac gre kiedy laczysz sie z serverem, wyskoczy ci alert firewalla i bedziesz mial tam mozliwosc odblokowania gry w firewallu. Nie moglem wbic na serva zaraz po instalacji gry, nie dzialalo nic, odlaczalo mnie od neta, jakies bledy wyskakiwaly - po restarcie bylo ok i raz na 10 prob jakos wbijalem na serva :lol:.

Co mnie wkurza w multi?

Shotgun. Hmm, dziwnie sie tym strzela, tzn jak z karabinu prawie - niby jest animacja jak koles laduje amunicje ale nie trzbe czekac az to sie skonczy, mozna od razu strzelac. Dziwne troche.

Mapki rzeczywiscie sie laduja krocej i troche lepiej chodzą, ale ludzie - przeciez one sa o wiele mniejsze. W singlu mapki ladowaly sie dlugo ale nie bylo zadnych doczytek czy loadingow. I chyba wole takie rozwiazanie niz co chwile napis 'wczytuje' jak to mialo miejsce w hl2/hl1.

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem co jest grane. Zawróce na chwile wam głowe,pewnie dla was szczegółami:).

CHodzi o to,że w grze co jakiś czas mrugnie mi pasek poziomy niebieski(w planszy robbery), a w tej drugiej co jakiś czas mi mruga brązowy poziomy.Zupełnie nieregularnie tak po prostu, co jakiś czas. Bardzo dziwne,zmienialem stery i to samo. Może mignąć np raz na godzine. A w wersji SP mam podobnie wlasnie.W innych grach nie ma problemu.CHcialbym to rozwiązać mimo ,że to może nie aż takie ważne,choć kto wie.Moze też ktoś u siebie podobne rzeczy zauważył? TO wygląda tak jakbys na ekranie przeciągnął pas poziomy.

Oczywiscie karta nie kręcona i nigdy od kupna jej nie kręciłem.

Mniej wiecej to tak wyglada

Mi kilka razy znikała tekstura ,albo tak migała na dachu budynku. Zarówno w SP jak i MP. W demku pod multi to dość często się dzieje jak wchodzę na dach by wypatrzeć kampera jakiegoś. Demka niedopracowane. Mam obawy czy aby nie miała podobna sytuacja z pełną wersją. Może doczekamy się jakiejś większej łatki... kto wie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzisiaj to ladnie wszystko chodzilo :) Update wbilem pogralem... Powiem Wam moim zdaniem skromny... Zadna rewelacja :) Mi sie poprostu nie podoba. Stawialem nawet server (Lacze neostrada 2048/256 i spokojnie w 8 da sie grac z pingami 70 80)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W multi jest jeszcze ok... całkiem fajnie się strzela z tej strzelby ,albo rzuca dynamitem. Jednak mapy są dość małe i do tego za dużo jednak tego kampienia.Wyjdziesz na plac ,a tu nie wiadomo skąd strzał ;) Ale taki gatunek gry ,więc się nie czepiam. Jak dotąd ani razu nie miałem problemu z wbiciem na serwer ,chyba że był zalagowany.Co do SP to jest też zabugowany co napisałem we wcześniejszych postach. Zwłaszcza w misji w lesie gdy był moment, gdzie trzeba było ukraść konia tym Indiańcom przy palącym się wozie. Nagle poznikały tekstury na ziemi i było prawie wszystko na niebiesko ,prócz drzew krzaków i postaci. Tak miałem już z 2-3 razy ,a ostatnio przeszedłem od nowa i ani razu to się nie pojawiło. To na pewno nie są artefakty ;) Do premiery coraz bliżej i nie zmienię zdania że gra jest na prawdę dobra.

BTW. Strasznie kiepski upload ma ta Neostrada. IMO powinno być 2048/512 (1/4 DL). Ja mam DSL 1024/256 (na szczęście ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te jaja z masterserwerem to przegięcie, każdorazowo muszę czekać minimum 15 minut zanim po ilustam próbach zechce się powieść autoryzacja.

Jest zresztą pewna prawidłowość: co jakiś czas na liscie widać że do większości przyłączony jest 1 gracz - wtedy można sobie podarować i wrócić za pół godziny...

Widać że kod sieciowy nie został specjalnie ulepszony (o ile w ogóle) od czasów Chrome'a, tam podobne sytuacje były codziennością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grałem w demko u kumpla (u mnie 5-6 fps na low :lol:). Jak dla mnie to crap, grywalność i przyjemność z gry żadna. Jakoś tak sztucznawo na tym dzikim zachodzie. Kolejna imo nieudana polska gra. Lepiej niech się za szachy Techland weźmie, albo za coś innego. I znowu będę mieć rację, gra popularności większej nie zdobędzie, oceny będzie mieć cienkie i nie zostanie zauważona na świecie.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obawiam się, że nie, po za tym w wersji pełnej nie poczyniono żadnych kroków w kierunku optymalizacji względem dema ...

A niby skąd taka informacja jeśli można wiedzieć ? Mam nadzieję na jakiś patch albo dam sobie spokój z tą grą i jej nie kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby skąd taka informacja jeśli można wiedzieć ? Mam nadzieję na jakiś patch albo dam sobie spokój z tą grą i jej nie kupie.

tak. patch. po którym gra będzie pomykała 4 razy szybciej. takie optymalizacje techlandu z ostatniej chwili. bueheheh. a ja jestem chinczykiem. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. patch. po którym gra będzie pomykała 4 razy szybciej. takie optymalizacje techlandu z ostatniej chwili. bueheheh. a ja jestem chinczykiem. B-)

Chodzi mi o bugi w MP i znikające tekstury. A to nie jedna gra chodziła lepiej po spachowaniu ? Chociażby taki Half-Life 2. Wcale nie spodziewam się cudów , ale chociaż przyspieszenia ładowania się poziomów i zmniejszenie tych doczytek ,a nie wzrost FPS czterokrotnie jak to napisałeś :lol:

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

potwierdzam, ale powiem jedno Panowie ta gre by wypadało kupić, trzeba dofinansowac rodzime studia, żeby mogły wiecej takich gier robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co tu potwierdzac jak kazdy o tym wie , nie gralem w demo mp ale w porownaniu do tego dema sp to full chodzi 10x lepiej , calkiem przyjemnie sie gra i jest kilka fajnych rozwiazan jak uzywanie ognia i wody czy walki 1 vs 1 , fabula jak na shooter jest nawet niezla ale przydalo by sie wiecej swobody , wszystko jest linearne i na skryptach , a te durne levele stealth sa denerwujace bo ai jest glupie jak but , nawet jesli sie im uda ciebie dostrzec to mozesz schowac sie za cos czy po prostu pobiec jak najdalej od npc a oni nawet nie zrobia jednego kroku w twoim kierunku , co tu duzo mowic udala sie ta gra techlandowi , ktos wie ile jest epizodow ?

Edytowane przez tripsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, ale powiem jedno Panowie ta gre by wypadało kupić, trzeba dofinansowac rodzime studia, żeby mogły wiecej takich gier robić

Po tym co widziałem w demku, na pewno nie kupię tej gry, bo mnie nie przekonała. Rodzime studia niech się zajmą lepiej czym innym (np szachami) a nie porywają z motyką na słońce. Dla mnie marnotrastwo kasy, jak za takiego babola. Imo lepiej kupić coś z Extra Klasyki bądź Kolekcji Klasyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi