Skocz do zawartości
Grees

Call of Juarez

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JestemNoobem

Oczywiście mi też zwalnia ale dochodzi do 40FPS na rozdziałce 1024x768 i wszystko na full.

Zaraz zaczną pisać posiadacze 9500, że im chodzi 30 non stop na maxa z PS 3.0 :lol: ( ironia atakująca posiadaczy starych kart piszących w wielu tematach, że im nigdy nic nie tnie!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta jasne :D moze na samym poczatku gry jeszcze jako-tako sie to rusza ale pozniej juz jest tylko gorzej ;) ja nie ukrywam ze moj radek sie dusi i blaga o pomoc podczas generowania obrazu w coj :D

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie gra ma kosmiczne wymagania / zle zoptymalizowany silnik : na moim sprzecie z podpisu wlaczylem wszystko na max co sie da SM 3.0 (oprocz FSAA - nie dziala z Sm30) i w 1280x1024 w niektorych momentach jest mega krucho, czasami fps powyzej 60 ale za sekunde spada grubo ponizej 20. Obliwion mi duuuuuzo lepiej biegal i to z Sm3.0 i AA :?

wlaczylem SM 2.0 i AAx4 i jest zdecydowanie lepiej zadnych spadkow, ale roznica w grafice jest ogromna, wedlug mnie jest tak duza ze w tej grze lepiej zrezygnowac z AA na rzecz SM3.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz skonczylem ta gre i przyznam ze bardzo fajnie mi sie w nia gralo. Na wielkie uznanie jak dla mnie zasluguje efekt strzalu z luku. Chodzi zarowno o zwolnienie, sam wystrzal jak i trafienie np. zajaca. To jak go obraca w chwili oberwania, bardzo realistycznie to wyglada podobnie jak obloczek kurzu, ktory unosi sie z pod koziolkujacego futerkowca hehe. Ogolnie cala fizika strzalu takze z broni zrobila na mnie duze wrazenie, Np. strzala, gdy strzelimy nia w kant jakies skrzyni wbije sie w nia a z drugiej strony bedzie wystawac grot. W zaleznosci od tego z jakiej odleglosci strzelimy grot bedzie wystawal minimalnie lub z czescia drzewca ( to z czego wykonana jest strzala) jesli strzelimy z bliska. Strzala nie wbije sie w metalowe czesci ani w beton, odbije sie od nich. Udalo mi sie nawet strzelic w barieke drewniana w forcie, strzelilem w srodek i rozpadla sie na dwa kawalki, probowalem tez strzelic w miotle stojaca przy skrzyni, strzala przebila miotle do polowy i wbila sie jeszcze w skrzynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem jest ogromna ale wg mnie brak AA psuje caly obraz ...

Male podsumowanie: ;)

Poziomy Billego są może i denerwujące ;) ale za to urozmaicają rozgrywkę a

rozgrywka Rayem to zupełnie inna bajeczka [;.Podobnie jak kolega niżej strasznie spodobał mi sie łuk szkoda tylko że przyszlo mi go użyc tylko w 2 misjach jeśli polowanie na króliki można nazwać misją [;.Ciekawa fabuła która zachecała mnie do pokonywania kolejnych etapów.

Bullet Time fajna sprawa chodź osobiście dosyć mało go używałem ;].Podsumowując fajna gra z fajną grafiką ciekawą fabuła zachecająca do rozgrywki :)

Troche szkoda że zginął ... (zainteresowani wiedzą o kogo chodzi ;])

WG mnie 8/10

Edytowane przez RogerWhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz skonczylem ta gre i przyznam ze bardzo fajnie mi sie w nia gralo. Na wielkie uznanie jak dla mnie zasluguje efekt strzalu z luku. Chodzi zarowno o zwolnienie, sam wystrzal jak i trafienie np. zajaca. To jak go obraca w chwili oberwania, bardzo realistycznie to wyglada podobnie jak obloczek kurzu, ktory unosi sie z pod koziolkujacego futerkowca hehe. Ogolnie cala fizika strzalu takze z broni zrobila na mnie duze wrazenie, Np. strzala, gdy strzelimy nia w kant jakies skrzyni wbije sie w nia a z drugiej strony bedzie wystawac grot. W zaleznosci od tego z jakiej odleglosci strzelimy grot bedzie wystawal minimalnie lub z czescia drzewca ( to z czego wykonana jest strzala) jesli strzelimy z bliska. Strzala nie wbije sie w metalowe czesci ani w beton, odbije sie od nich. Udalo mi sie nawet strzelic w barieke drewniana w forcie, strzelilem w srodek i rozpadla sie na dwa kawalki, probowalem tez strzelic w miotle stojaca przy skrzyni, strzala przebila miotle do polowy i wbila sie jeszcze w skrzynie.

:D nie wydaje mi sie zeby strzala potrafila przebic na wylot skrzynie ani inne drewniane konstrukcje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie mi się podoba ta gierka :) , ale cos mi sie wydaje , że nie lubi radeonów . 1280x1024 wszystko na maxa tylko cienie w 1024 i ustawione na medium - jak chodze tam gdzie nie ma roslinek to fps przyzwoity ale jak tylko te cholerne trwska sie pojawia to łomatko no 15 fps tożto żenada!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

watpie, zeby sie przebic strzala musi zrobic otwor w drewnie wielkosci grota co jest malo prawdopodobne przy gubej "desce". to nie kula ktora wystrzelona z pistoletu leci z zawrotna predkoscia do tego jest mala wiec drewno przebija z latwoscia. strzala sie wbije grotem, nic wiecej, "organike" przebija z latwoscia ale nie drewno, moze cienka pilsnie albo sklejke, nic wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

watpie, zeby sie przebic strzala musi zrobic otwor w drewnie wielkosci grota co jest malo prawdopodobne przy gubej "desce". to nie kula ktora wystrzelona z pistoletu leci z zawrotna predkoscia do tego jest mala wiec drewno przebija z latwoscia. strzala sie wbije grotem, nic wiecej, "organike" przebija z latwoscia ale nie drewno, moze cienka pilsnie albo sklejke, nic wiecej

skoro juz sie tak utrzepiles szczegolow, to skoro bochater z latwosicia podnosi je skacze z nimi i przezuca to faktycznie mozna przypuszczac ze sa zrobione ze sklejki -niech bedzie :) ale glownie liczy sie fakt ze chyba w nie wielu grach znajdziemy cos takiego wogole. Wiec nawet jesli by to mialo byc male przeklamanie to i tak jest ono na korzyc gry bo to cos nowego zwykle wszystko jest zrobione tak ze nic nie widac a tu mozna strzelic przebic i jeszcze obczajic jak to wyglada -o to chodzi, a wymyslac w jakich warunkach i z jakim materialem jest to mozliwe czy nie to nie ma sensu nawet w prawdziwym zyciu czasem zdarzaja sie rzeczy ktorych bysmy sie nei spodziewali :) wiec mozna przymknac oko na takie przesadnie wnikliwe analizy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od nastawów broni jak i "konstrukcji", do któej się celuje. Skoro nie strzelałeś z łuku sportowego (a po wypowiedzi wnoszę, że nie strzelałeś), to zakończymy OT. Zresztą CoJ to tylko gra, całkiem niezła swoją drogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie nie wytrzymalem i musialem pier.... w klawiature az sie posypala. Przeciez jak wlazlem do tego lasu po tym jak bacikiem na drzewie sie wiesilem po to aby przeskoczyc nad skarpa i chyba ze 3 fps tam miałem . Mam gdzies tą grę i czekam na jakies pacze ktore moze cos dadza. To jest jakies nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacie może jakiś łatwy sposób na upolowanie tych królików?, kurde na jednego polowałem z 20min, aż wkoncu wyłonczyłem gierke z 1 upolowanym królikiem ;p

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to wszystko wiem, tylko że ja jakoś tych królików nie widze ;p, dobra ide dalej polować lol ;p

EDIT: ok upolowane :wink: :lol:

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja sobie troche pogralem, za mna prawie polowa gry. Nigdy nie bylem fanem silnika chrome, od pierwszej pozycji w jakiej zadebiutowal mial duze problemy z wydajnoscia i tak mu juz zostalo do konca. Zamiast go zoptymalizowac to dowalili tylko mase efektow graficznych, rezultat mogl byc tylko jeden... W sumie w zamknietych lokacjach spisuje sie calkiem niezle, ale ogolnie nie jest taka zupelna kaplica, grac sie tam jakos da. ;]

Gierka ma niesamowity klimacik, strasznie mnie wciagnela, nie pamietam juz gierki, ktora by przykula mnie do kompa na tyle godzin (ostatnio to byc chyba fear). Kolejnym plusem jest oczywiscie grafika, bardzo ladne, ostre tekstury, fajne efekty graficzne, tylko jedynie woda mi sie nie spodobala, strasznie uboga, mogli wzorowac sie na tej z silnika source, w ktorym zobrazowana jest ona niemal idealnie. Ogolnie shadery nie wywarly na mnie jakiegos duzego wrazenia po preyu. ;] Kolejny plusik to oczywiscie bullet time, bardzo fajny pomysl 'koncentracji' i strzelania osobno z rewolwerow.

Interakcja tez nie jest najgorsza, ale mogli by dac wieksza swobode w niszczeniu beczek, skrzynek itp. , no i te okna jakos dziwnie sie tluka. ;]

Co do al to nieraz sie jakies dziwne akcje. Mialem podobny blad jak kolega wyzej ze zlym ujeciem kamery. Poza tym mialem tez smieszna akcje, zabilem jednego oprycha w duelu strzalem w glowe, po czym po skonczonym pojedynku wlacza sie animacja i kolo podnosi sie z gleby i zaczyna cos do mnie nawijac. :lol2:

Podsumowujac mam bardzo pozytywne odczucia, brak optymalizacji wynagradza klimat i ciekawa historia, troche przypominajaca ta z maxa payne'a 2, tam tez byl motyw przeplatajacej sie gry 2ch postaci w tym samym czasie. ;] Gry poki co nie oceniam, bo to dopiero polowa, ale mysle, ze dalej sie nie zawiode.

ps. moje ulubione zagranie 3in1 :)

http://www.flurl.com/item/call_of_juarez_u_187182

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie pogralem w wolnym czasie - moze mi ktos powiedziec jak w 15 epizodzie ugasic pozar -tam gdzie laska i ten koles sie w dole , a niedaleko stoi beczka z woda ... zabijam paru kolesi a potem nie wiem jak ruszyc wode ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx :)

gra skonczona , mimo ze prawie wogole nie gram to ta mi sie podobala ,duzo lepsza niz fear itp . silnik troche skopany bo na x2@3ghz +7800GT 490/1150 i sm3 1280X1024 w wiekszosci momentow ciela -dopiero ustawienie roslinnosci na minimum pozwolilo w miare komfortowow grac (wczesniej jak sie polowaleo na zajace i przejezdzalo przez te lasy to bylo ledwo pare fps ....)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja równiez juz ukonczyłem gierke i naprawde gra wypaśna, swietny klimat, muzyka i wiele innych żeczy, co do AI to nie było takie złe, grąłem na srednim poziomie, wymagania troche skopane grałem ze wszystkim na max i były spadki nawet do 15fps :blink: :) No ale mimo wszystko gierka spoko polecam.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zrobić test kart graficznych w tej grze i mam w związku z tym pytanie:

Czy możecie wskazać miejsce w którym ta gra ma największe (lub bardzo duże wymagania)? Mile widziany save z tego miejsca. Bardzo ułatwiłoby mi to sprawę no i przyspieszyło publikację testu :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale.. przecież obojętnie jakie wybierzesz miejsce gdzie spada FPS..... Możesz to zrobić w mieście ,w którym uciekasz Billy'm np.Tam momentami FPS mi spadał dość drastycznie. Zresztą praktycznie w każdym mieście. Tylko na otwartych przestrzeniach ,lasy ,prerie itd... mam płynnie. Odpalasz frapsa ,robisz screeny i znów na innej karcie i procku w tym samym miejscu. Tyle że prawda jest taka że to nie wina słabszej karty tylko niezoptymalizowanego silnika. Gdyby to zrobili to gra chodziła by jak choćby w FarCry , albo Prey z niezłą grafiką. Tu w COJ chyba procek się liczy najbardziej. Czekam na testy. Pozdro

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale.. przecież obojętnie jakie wybierzesz miejsce gdzie spada FPS..... Możesz to zrobić w mieście ,w którym uciekasz Billy'm np.Tam momentami FPS mi spadał dość drastycznie. Zresztą praktycznie w każdym mieście. Tylko na otwartych przestrzeniach ,lasy ,prerie itd... mam płynnie. Odpalasz frapsa ,robisz screeny i znów na innej karcie i procku w tym samym miejscu. Tyle że prawda jest taka że to nie wina słabszej karty tylko niezoptymalizowanego silnika. Gdyby to zrobili to gra chodziła by jak choćby w FarCry , albo Prey z niezłą grafiką. Tu w COJ chyba procek się liczy najbardziej. Czekam na testy. Pozdro

a mógłbym liczyć na ewentualne savy? :)

Mam wersję polską - po prostu nie mam czasu na granie, choć bardzo bym chciał :(

bardzo bym prosił na focus @egielda.com.pl (bez spacji oczywiście). Z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najwieksze spadki przy max ustawieniahc nie sa w miastach itp , ale w czasie jazdy np koniem po lesie itp ,mialem doslownie kilka fps w tych momentach dopki nie dalem ustawien roslinnosci na minimum .... taka jakas niby trawa +jakies krzaki itp i komp zamulony totalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem dwa dość ciekawe (moim zdaniem) miejsca testu - przejście w lesie oraz w jednej z misji jest takie coś, że pociąg został napadnięty - coś tam trzeba zrobić, ale najwazniejsze jest to, że będąc w środku ilość shaderów szczególnie tych na szybach jest ogromna.

Obserwacje: obciążenie procka jest dość spore ale nie ma tragedii. Przynajmniej w tych testach, aczkolwiek wiem, że w czasie gry nawet na 7950 GX2 na Pentium M 2400 MHz (odpowiednik Athlona 64 2800 MHz) potrafi przyciąć do 10 FPS nawet.

Na kartach nVidii przejście na SM 2.0 nie daje jakiegoś wzrostu wydajności - z 29 robi się 31 FPS - mała różnica, a w jakości obrazu przepaść! Można za to obiniżyć rozdzielczość cieni z 2048 na 1024 - tutaj jest już solidniejszy wzrost wydajności, zaś na jakości obrazu wiele nie tracimy (poza wyjątkami). Różnica 31 do 36.

To chyba tyle - dziś powinienem wiedzieć jak się sprawuje X1900 XTX w tej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi