Exeqtor Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Mam płytę MSI KT3 Ultra2 R. Pod RAID-a podłączyłem kieszeń (na razie pustą) żeby nie mieć problemów z ciągłym przekładaniem zworek przynoszonych dyskach. Ale tutaj pojawia się problem. Na 3 testowane dyski w kieszeniach wszystkie są wykrywane przez kontroler RAID ale tylko przy dysku Seagate (mały 3,2 GB) Windows się ładuje do końca i można na tym dysku "działać". Przy pozostałych dwóch dyskach które sprawdzałem RAID je wykrywa ale Winda się do końca nmie ładuje tylko zawiesza w połowie. Co jest tego przyczyną? System na którym testowałem to Win98SE i Win98 pierwsza edycja. Czy będę musiał podpiąć tą kieszeń razem z nagrywarkę? W takim razie na co mi RAID skoro nie będę robił macierzy :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jedno juz wiem - po wykryciu dysku ktory robil mi problem i przejsciu do trybu MS-DOS zanim sie laduje Windows ten dysk jest wioczny w systemie. Czyli chyba problem by leżał po stronie systemu. Zaraz się wezmę za instalowanie Windowsa XP - moze on nie bedzie sprawial problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jedno juz wiem - po wykryciu dysku ktory robil mi problem i przejsciu do trybu MS-DOS zanim sie laduje Windows ten dysk jest wioczny w systemie. Czyli chyba problem by leżał po stronie systemu. Zaraz się wezmę za instalowanie Windowsa XP - moze on nie bedzie sprawial problemow.Primo: raida na dyskach wymiennych się raczej nie robi... Wczoraj instalowałem linuxa na dysku z dziwną taśmą i też do pewnego momentu się ładował. Trzeba było ją dogiąć i zaczął działać. Wystestuj więc bez kieszeni na dobrej taśmie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 ale ja nie robię macierzy na tych dyskach. Chcę tylko wykorzystać kontroler RAID jako dodatkowy kontroler IDE. A czy podpinam kieszeń czy dysk w kieszeni to chyba obojętne. Napisałem że jeden dyski mi działają a jedne nie zatem problem lezy chyba gdzie indziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 A czy podpinam kieszeń czy dysk w kieszeni to chyba obojętne.Sama kieszeń to chyba nic nie daje... Czy podpinasz dysk w kieszeni, czy bezpośrednio na kablu może robić różnicę. Jak co to wymuś, żeby korzystał z wolniejszego dma - o ile w windowsie się da. Mały seagate pewnie ma tylko udma33, albo wcale i dlatego działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Domyślam się w czym może być problem ale trochę mi się to wydaje dziwne. Kieszeń która mi działa bez problemu to kieszeń Ata66 (pomimo tego że siedzi w niej dysk ata33). Moja kieszeń też jest ata66 i podpięta jest do kontrolera kablem ata66. Pozostałe 2 kieszenie które mi nie działają w Windowsie (jedna z dyskiem pio4 a druga ata33) są ata33. Zatem czy może być problemem że pod kabel 80 żyłowy na płycie podpinam kieszeń z kablem 40 żyłowym ?? Testy na Windowsie XP nie dały rezultatu - system się ładuje ale dysków nie widać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...