Skocz do zawartości
Adrian eS.

Chyba Mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Otóż mam pewien problem:

Posiadam (te istotne): mobo GIGABYTE 7VT600 1394 (socket A, VIA KT600), zasiłke Topowera TOP-526P6 420W. Niedawno kupiłem na allegro od uczciwej osoby (długi staż, same pozytywy) ATI Radka 9800 PRO (taktowania standardowe). Po 4 dniach od zakupu podczas gry ekran został zasypany artefaktami. Wymieniłem następnego dnia kartę na nową! Kolejna karta znów się uszkodziła - tym razem po prawie miesiącu. Niedawno ponownie ją wymieniłem, narazie wszystko jest OK, tylko że jak czasmi zrobi restart komputera a poprzednio krótko pracował w 2D to albo podczas etapu rozpoznania podzespołów przez BIOS albo po załadowaniu systemu ekran jest cały w artefaktach. Pomaga szybkie wyłączenie (również prądu) i włączenie po ok.10 minutach. Karta zasilana jest filtrowanym REMI MOLEXem.

BIOS:

Taktowanie AGP/PCI - 66/33

Ustawiłem napięcie +0.1 V, czyli 1.6 V - cały czas było 1.5 V i było to samo, więc zmieniłem w celu sprawdzenia, obecnie tak jest ustawione

Flexible AGP 8X z ustawienia AUTO zmieniłem na 8X (jeszcze 4X było )

AGP Fast Write - Disabled (zmieniłem)

AGP 3.0. Calibration Cycle - Enabled (od początku)

Funkcja AUTO to chyba lipa, bo DRAM CLOCK, gdy jest na AUTO to w systemie mam błędy stopu, muszę ręcznie ustawiac.

Napięcia z everesta (mam dobrą zasiłkę): (praktycznie bez skoków)

Napięcie rdzenia procesora 1.65 V

+3.3 V 3.28 V

+5 V 4.92 V

+12 V 12.16 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.05 V

DIMM VTT 1.31 V

Nie mam podanej temperatury GPU ale radiatory są chłodne, a pamięci nagrzewają się ale podczas dłuższej pracy.

Dodam, że na poprzedniej grafice (GF FX 5700 LE) było wszystko OK - rok.

Pamiętam jeszcze, że jak miałem poprzedni system, bo robiłem formata niedawno to podczas restartu po krótkiej pracy w 2D Windows strasznie długo się ładował. Pozatym było dobrze. W autostarcie miałem tylko sterowniki.

Obecnie zainstalowane mam OMEGA Drivers 2.6.75a, na Catalystach 5.9 również doszło do uszkodzenia.

Karty są raczej ok, bo sprzedawca mówi, zę nikt inny nie miał takiego problemu, myśle że to coś z mobo i BIOSem lub poprostu z mobo. Tylko co??

Proszę Was o pomoc! :D Pozdrawiam :D

Edytowane przez Adrian eS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...