mikaelus Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Wiem, że to nie jest odpowiednie forum, ale tu zagląda najwięcej osób, więc proszę moderów, żeby choć na trochę zostawili mój topik :roll: Wiem, że cześć osób kupuje części za granicą. Mam, więc takie lamerskie pytanko, bo kompletnie nie wiem jak to wygląda, ale czy istnieje możliwość odliczenia sobie VAT'u od przedmiotów kupionych za granicą? Mam taką możliwość (starsza ma firmę :D), z której już korzystałem nie raz, ale czy jest to osiągalne przy zakupach zagranicznych?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 a po co odliczac vat? Skoro i tak na poczatku bedziesz musial zaplacic calosc...a vat to przy odliczaniu podatku...zrobisz przysluge starszej :D nie sobie. Chyba ze Ci potem ta kase odda :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Kurde jestes tu tak dlugo a robisz jak bys byl 2 dni. A Osla tez jest barzdzo popularna. A co do pytania to nie wiem ( ale nie wiem czy nie przyjdzie ci wtedy jakiegos cla zaplaciac bo jak bedzie faktura to chyba tego nie unikniesz ). Moze niech inni sie wypowiedza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 a po co odliczac vat? Skoro i tak na poczatku bedziesz musial zaplacic calosc...a vat to przy odliczaniu podatku...zrobisz przysluge starszej :D nie sobie. Chyba ze Ci potem ta kase odda :twisted: O to chodzi :D To jest mój as w rękawie przy negocjacjach ze starszą - ja daje tyle ile będzie po odliczeniu wszystkiego, a ona VAT dokłada. Pytam się tylko czy jest to możliwe przy zakupach za granicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 A co do pytania to nie wiem ( ale nie wiem czy nie przyjdzie ci wtedy jakiegos cla zaplaciac bo jak bedzie faktura to chyba tego nie unikniesz ). Moze niech inni sie wypowiedza Coś tak jakby, tzn. jeśli kupisz za granicą na fakturę to na granicy dostaniesz zwrot tamtejszego podatku (np. w Austri merwerstore[sorry za pisownię, nie znam dobrze niemieckiego]) ale bedzesz musiał zapłacić polskie cło (choć niewiem jak/i ile jest dokadnie na elektronikę bo o to chyba chodzi :P ) Ale polskiego VATu już nie odpiszesz bo to przecież za granicą kupiłeś więc to byłby absurd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 A co do pytania to nie wiem ( ale nie wiem czy nie przyjdzie ci wtedy jakiegos cla zaplaciac bo jak bedzie faktura to chyba tego nie unikniesz ). Moze niech inni sie wypowiedza Coś tak jakby, tzn. jeśli kupisz za granicą na fakturę to na granicy dostaniesz zwrot tamtejszego podatku (np. w Austri merwerstore[sorry za pisownię, nie znam dobrze niemieckiego]) ale bedzesz musiał zapłacić polskie cło (choć niewiem jak/i ile jest dokadnie na elektronikę bo o to chyba chodzi :P ) Ale polskiego VATu już nie odpiszesz bo to przecież za granicą kupiłeś więc to byłby absurd. Aha, no to już wszystko jasne. Dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 po pierwsze - imho nie oplaca sie - sporo czasu spedzam w niemczech, i widze ze tamtejsze ceny ani troche nie sa konkurencyjne po drugie tu masz opisane - jak sie postarasz, to znajdziesz na forum jeszcze kilka podobnych watkow. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 A co do pytania to nie wiem ( ale nie wiem czy nie przyjdzie ci wtedy jakiegos cla zaplaciac bo jak bedzie faktura to chyba tego nie unikniesz ). Moze niech inni sie wypowiedza Coś tak jakby, tzn. jeśli kupisz za granicą na fakturę to na granicy dostaniesz zwrot tamtejszego podatku (np. w Austri merwerstore[sorry za pisownię, nie znam dobrze niemieckiego]) ale bedzesz musiał zapłacić polskie cło (choć niewiem jak/i ile jest dokadnie na elektronikę bo o to chyba chodzi :P ) Ale polskiego VATu już nie odpiszesz bo to przecież za granicą kupiłeś więc to byłby absurd. Aha, no to już wszystko jasne. Dzięki :D 1. Mehrwertsteuer - podatek od wartosci dodanej 2. Nie na granicy, tylko w odpowiednim punkcie - lista na kwitku tax-free 3. Zeby odebrac Mehrwertsteuer musisz oddac rachunek = nie wrzucisz w koszta, bo nie masz faktury 4 MwSt na elektronike i artykuly przemyslowe to 16%, ale i tak dostajesz gora polowe z tego, bo reszte zabieraja posrednicy. Jak juz pisalem w innym watku - gra niewarta swieczki, chyba ze jedziesz po cos innego, i gdzies trafisz korzystna cene. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Grzesiu co my bez ciebie zrobimy, jak zwykle przecyzyjny i 100% wyjaśniłeś temat :P Wiedziałem, że dzwoni ale nie dokońca w którym kosiele :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...